Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Καστροπερίπατος με… κράνος!

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 08/08/2019 - 17:55

Προς Θεού δεν θέλουμε να χαλάσουμε την πρωτοβουλία της ΕΟΔ «Κάστρο της Χίου ένας χαμένος παράδεισος» που οργανώνει Καστροπερίπατο στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής, πόσο μάλλον, που εκείνος πρώτος μάχεται για την ανάδειξη αυτού του στολιδιού της Χίου.

Άλλωστε στόχος είναι να το διασώσουμε μήπως και το αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές, γιατί οι παρούσες μάλλον το έχουν στην ίδια εκτίμηση, με μια προπολεμική Δημοτική αρχή, που ζήτησε επισήμως το γκρέμισμα του Κάστρου για να απαλλαγεί η πόλη απ’ αυτή την εστία μόλυνσης.

Έτσι λοιπόν με την ευκαιρία και επειδή θεωρούμε πως η χαριστική βολή για τη Χίο όσον αφορά τον τουρισμό θα ‘ρθεί όταν σκοτώσουμε έναν τούρκο τουρίστα, η φονική μπασκέτα μας αφαίρεσε τους συνέλληνες τουρίστες τις επόμενης σεζόν τουλάχιστον, ερχόμαστε να ρωτήσουμε για πολλοστή φορά.

Πόσο μακριά θα πάει η ανοχή των ερειπίων του Κάστρου, είτε αυτά έχουν ιδιοκτήτη, το 99% έχει, είτε δεν έχουν;

Πόσο οι αρχές θα κάνουν τα στραβά μάτια σε κάτι γελοία μεταλλικά ή άλλα στηρίγματα, που υποτίθεται συγκρατούν τα γκρέμια, όπως τα συγκρατούν εκείνες οι υποκριτικές πινακίδες, που προειδοποιούν στα ελληνικά πάντα ότι το κτίριο είναι ετοιμόρροπο;

Αλήθεια με αυτή την ενοχή και αυτές τις γελοιότητες θεωρούμε ότι ξεμπερδεύουμε;

Και μετά τι νομίζουμε η περίπτωση του Κάστρου ομοιάζει με αυτήν της φονικής μπασκέτας, που η Εισαγγελέας ψάχνει να βρεί την άκρη, μέσα στον  κυκεώνα του Δήμου Χίου;

Εδώ υπάρχουν ιδιοκτήτες και θα πάνε μέσα σιδηροδέσμιοι, χώρια πόσα θα πληρώσουν την ζημιά, πόσο μάλλον μια ανθρώπινη ζωή.

Αλλά επειδή οι ίδιοι είναι αδιάφοροι ή δεν μπορούν οι υπόλοιποι τι φταίμε;

Για να μην μακρηγορούμε και για να μην χτυπάμε αύριο υποκριτικά την κεφαλή μας στον τοίχο.

Τρόποι ασφαλούς περίφραξης ερειπίων υπάρχουν. Ας τις εφαρμόσει αύριο κιόλας ο Δήμος Χίου, χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες.

‘Η ας παραδώσει τους φακέλους των επικίνδυνων κτισμάτων στην εισαγγελία και εκεί θα βρεθεί η άκρη γρήγορα.

Μέχρι τότε χάριν αστεϊσμού βεβαίως ας χρησιμοποιούμε στον Καστροπερίπατο μας… κράνη.

 

Υ.Γ. Η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη διέταξε προκαταρκτική εξέταση για απόδοση ευθυνών για την ανοικτή σχάρα στον παραλιακό δρόμο του Λιθίου.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μήνα μετά την επισήμανση μας η τρύπα της σχάρας σκεπάστηκε με μια… παλέτα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή