Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Καστροπερίπατος με… κράνος!

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 08/08/2019 - 17:55

Προς Θεού δεν θέλουμε να χαλάσουμε την πρωτοβουλία της ΕΟΔ «Κάστρο της Χίου ένας χαμένος παράδεισος» που οργανώνει Καστροπερίπατο στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής, πόσο μάλλον, που εκείνος πρώτος μάχεται για την ανάδειξη αυτού του στολιδιού της Χίου.

Άλλωστε στόχος είναι να το διασώσουμε μήπως και το αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές, γιατί οι παρούσες μάλλον το έχουν στην ίδια εκτίμηση, με μια προπολεμική Δημοτική αρχή, που ζήτησε επισήμως το γκρέμισμα του Κάστρου για να απαλλαγεί η πόλη απ’ αυτή την εστία μόλυνσης.

Έτσι λοιπόν με την ευκαιρία και επειδή θεωρούμε πως η χαριστική βολή για τη Χίο όσον αφορά τον τουρισμό θα ‘ρθεί όταν σκοτώσουμε έναν τούρκο τουρίστα, η φονική μπασκέτα μας αφαίρεσε τους συνέλληνες τουρίστες τις επόμενης σεζόν τουλάχιστον, ερχόμαστε να ρωτήσουμε για πολλοστή φορά.

Πόσο μακριά θα πάει η ανοχή των ερειπίων του Κάστρου, είτε αυτά έχουν ιδιοκτήτη, το 99% έχει, είτε δεν έχουν;

Πόσο οι αρχές θα κάνουν τα στραβά μάτια σε κάτι γελοία μεταλλικά ή άλλα στηρίγματα, που υποτίθεται συγκρατούν τα γκρέμια, όπως τα συγκρατούν εκείνες οι υποκριτικές πινακίδες, που προειδοποιούν στα ελληνικά πάντα ότι το κτίριο είναι ετοιμόρροπο;

Αλήθεια με αυτή την ενοχή και αυτές τις γελοιότητες θεωρούμε ότι ξεμπερδεύουμε;

Και μετά τι νομίζουμε η περίπτωση του Κάστρου ομοιάζει με αυτήν της φονικής μπασκέτας, που η Εισαγγελέας ψάχνει να βρεί την άκρη, μέσα στον  κυκεώνα του Δήμου Χίου;

Εδώ υπάρχουν ιδιοκτήτες και θα πάνε μέσα σιδηροδέσμιοι, χώρια πόσα θα πληρώσουν την ζημιά, πόσο μάλλον μια ανθρώπινη ζωή.

Αλλά επειδή οι ίδιοι είναι αδιάφοροι ή δεν μπορούν οι υπόλοιποι τι φταίμε;

Για να μην μακρηγορούμε και για να μην χτυπάμε αύριο υποκριτικά την κεφαλή μας στον τοίχο.

Τρόποι ασφαλούς περίφραξης ερειπίων υπάρχουν. Ας τις εφαρμόσει αύριο κιόλας ο Δήμος Χίου, χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες.

‘Η ας παραδώσει τους φακέλους των επικίνδυνων κτισμάτων στην εισαγγελία και εκεί θα βρεθεί η άκρη γρήγορα.

Μέχρι τότε χάριν αστεϊσμού βεβαίως ας χρησιμοποιούμε στον Καστροπερίπατο μας… κράνη.

 

Υ.Γ. Η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη διέταξε προκαταρκτική εξέταση για απόδοση ευθυνών για την ανοικτή σχάρα στον παραλιακό δρόμο του Λιθίου.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μήνα μετά την επισήμανση μας η τρύπα της σχάρας σκεπάστηκε με μια… παλέτα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 04/08/2020 - 19:14

Ο Σταύρος Κουτρής Αντιστράτηγος ε.α. είναι ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που επισκέφθηκε προχθές το νησί μας, είδε τις αρχές και ακριτικά Φυλάκια.

Μετά από το τέλος μιας μικρής συνέντευξης του, ο παλιός καταδρομέας και πάντα… καταδρομέας, ο πρώην Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου, ο οξυδερκής Αξιωματικός, σου λέει αφού άκουσα τα… επίσημα ας ρωτήσω τώρα και την… πιάτσα.

Αν σας ρωτούσα το πιο σοβαρό πρόβλημα του νησιού, τι θα μου απαντούσατε, με ρώτησε;

Το δημογραφικό, του απάντησα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στην συνοδεία του, μέλη της Ένωσης αποστράτων στην Χίο, που παρατήρησαν. Είναι ο μόνος που το επισημαίνει.

Ο Στρατηγός κούνησε με νόημα το κεφάλι του, σαν να τους έλεγε, ξέρω που ρωτάω, αλλά εγώ δεν τελείωσα και με την ευκαιρία ολοκληρώνω αρθρογραφώντας.

Και το δεύτερο πρόβλημα είναι η μαλθακότητα και η τεμπελιά, απότοκο του δηλητήριου του αείμνηστου για πολλούς λόγους Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, που θέλοντας να φτιάξει την ΠΑΣΟΚ Α.Ε. έκανε τον μισή Ελλάδα δημοσίους υπαλλήλους, αφού την άλλη μισή την είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Ε, στο ενδιάμεσο για να δούμε την δική μας περίπτωση… ξέφυγαν μερικοί ναυτικοί και μαστιχοπαραγωγοί.

Το απότοκο αυτής της διάβρωσης της ελληνικής κοινωνίας το ζούμε σήμερα. Ολόκληρες δεκαετίες φτάσαμε στο σήμερα. Γενιές που με διάφορες δικαιολογίες, η πιο βολική είναι οι… σπουδές, απέχουν της εργασίας και κυρίως αυτής του πρωτογενούς τομέα.

Βεβαίως η στρεβλή νοοτροπία έχει την κάλυψη της Πολιτείας και είναι από αυτά που… ξέχασε να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΟΑΕΔ είναι… ΟΑΕΑ. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως Οργανισμός Απασχόλησης Επιδοτούμενων Ανέργων.

Η… Αμερική έχει ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο προ πολλού, μόνο η Ελλάδα δεν ξέρει… που είναι. Σε πολλές χώρες του κόσμου οι αντίστοιχοι ΟΑΕΔ ειδοποιούν τους ανέργους για εργασία, δίνοντας τους δύο ευκαιρίες. Αν αποτύχουν τους εύχονται… καλή τύχη και σταματάει να τους πληρώνει το κοινωνικό σύνολο.

Ας σταθούμε όμως στα δικά μας. Σήμερα δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στους ναυτικούς να μπαρκάρουν με ξένες συμβάσεις. Μα, να μπαρκάρουν με μισθούς… Φιλιππίνων; Όχι ας κάθονται να τους ταϊζουν οι υπόλοιποι και να κλαίνε όλοι μαζί γύρω από μια κουβαδιά… φραπέ.

Η μαστίχα πάλι θεριεύει, όποιος δεν το βλέπει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με την φαρμακευτική έρευνα και το Ινστιτούτο που δημιουργείται η… πολυεθνική αύριο ΕΜΧ, τα είπε ο Πρόεδρος της Γιώργης Τούμπος θα φυτεύει σχίνους μέχρι και σε γλάστρες.

Βεβαίως το χωράφι δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά πιά είναι; Άντε λοιπόν και τα υπόλοιπα μαγαζιά που κλείνουν στην αγορά να γίνουν… καφετέριες να κερνάει ο ένας… μαγαζάτορας τον άλλον.

 Αν κάποιος πάει στους σχίνους, είπε ο Γιώργης Τούμπος (5 ευρώ την ώρα και ασφάλιση) αποκτά το κυριότερο, τεχνογνωσία. Σήμερα είναι εργάτης αύριο ενοικιάζει σχίνους και γίνεται μαστιχοπαραγωγός. Με 300 κιλά μαστίχα έχει 30.000 ευρώ εισόδημα, λίγα είναι;

Να συμπληρώσω εγώ τον Τούμπο, που τα γράφω πιο… μαλακά;

Οι Αλβανοί ήρθαν πριν 20 – 30 χρόνια ξυπόλητοι στα μαστιχοχώρια. Ας τους δεί κανείς σήμερα. Τι διαφορά είχαν με μας; Ήταν από.. την μάνα τους μαλωμένοι με την τεμπελιά.

Και επειδή όλα δεν είναι μαύρα, καμαρώνομε σήμερα όλοι δεκάδες νέους στα μαστιχοχώρια, που δηλώνουν νέοι αγρότες. Νέοι και νέες με διπλώματα και σπουδές, αυτές δεν πάνε ποτέ χαμένες, που πήραν τα χέρσα χωράφια και τους σχίνους των παππούδων τους και βγάζουν τώρα… αγγέλους.

Θέλουν δουλειά και οι υπόλοιποι; Ας ακολουθήσουν.

 

Υ.Γ. Θυμάμαι παλιά τι αγώνα δώσαμε όλοι μαζί, να βάλομε στο ρημάδι το κεφάλι των νέων οδηγών κράνος. Ένα από τα πιο επιτυχημένα συνθήματα ήταν «Το κράνος είναι… μαγκιά»