Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Καστροπερίπατος με… κράνος!

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 08/08/2019 - 17:55

Προς Θεού δεν θέλουμε να χαλάσουμε την πρωτοβουλία της ΕΟΔ «Κάστρο της Χίου ένας χαμένος παράδεισος» που οργανώνει Καστροπερίπατο στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής, πόσο μάλλον, που εκείνος πρώτος μάχεται για την ανάδειξη αυτού του στολιδιού της Χίου.

Άλλωστε στόχος είναι να το διασώσουμε μήπως και το αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές, γιατί οι παρούσες μάλλον το έχουν στην ίδια εκτίμηση, με μια προπολεμική Δημοτική αρχή, που ζήτησε επισήμως το γκρέμισμα του Κάστρου για να απαλλαγεί η πόλη απ’ αυτή την εστία μόλυνσης.

Έτσι λοιπόν με την ευκαιρία και επειδή θεωρούμε πως η χαριστική βολή για τη Χίο όσον αφορά τον τουρισμό θα ‘ρθεί όταν σκοτώσουμε έναν τούρκο τουρίστα, η φονική μπασκέτα μας αφαίρεσε τους συνέλληνες τουρίστες τις επόμενης σεζόν τουλάχιστον, ερχόμαστε να ρωτήσουμε για πολλοστή φορά.

Πόσο μακριά θα πάει η ανοχή των ερειπίων του Κάστρου, είτε αυτά έχουν ιδιοκτήτη, το 99% έχει, είτε δεν έχουν;

Πόσο οι αρχές θα κάνουν τα στραβά μάτια σε κάτι γελοία μεταλλικά ή άλλα στηρίγματα, που υποτίθεται συγκρατούν τα γκρέμια, όπως τα συγκρατούν εκείνες οι υποκριτικές πινακίδες, που προειδοποιούν στα ελληνικά πάντα ότι το κτίριο είναι ετοιμόρροπο;

Αλήθεια με αυτή την ενοχή και αυτές τις γελοιότητες θεωρούμε ότι ξεμπερδεύουμε;

Και μετά τι νομίζουμε η περίπτωση του Κάστρου ομοιάζει με αυτήν της φονικής μπασκέτας, που η Εισαγγελέας ψάχνει να βρεί την άκρη, μέσα στον  κυκεώνα του Δήμου Χίου;

Εδώ υπάρχουν ιδιοκτήτες και θα πάνε μέσα σιδηροδέσμιοι, χώρια πόσα θα πληρώσουν την ζημιά, πόσο μάλλον μια ανθρώπινη ζωή.

Αλλά επειδή οι ίδιοι είναι αδιάφοροι ή δεν μπορούν οι υπόλοιποι τι φταίμε;

Για να μην μακρηγορούμε και για να μην χτυπάμε αύριο υποκριτικά την κεφαλή μας στον τοίχο.

Τρόποι ασφαλούς περίφραξης ερειπίων υπάρχουν. Ας τις εφαρμόσει αύριο κιόλας ο Δήμος Χίου, χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες.

‘Η ας παραδώσει τους φακέλους των επικίνδυνων κτισμάτων στην εισαγγελία και εκεί θα βρεθεί η άκρη γρήγορα.

Μέχρι τότε χάριν αστεϊσμού βεβαίως ας χρησιμοποιούμε στον Καστροπερίπατο μας… κράνη.

 

Υ.Γ. Η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη διέταξε προκαταρκτική εξέταση για απόδοση ευθυνών για την ανοικτή σχάρα στον παραλιακό δρόμο του Λιθίου.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μήνα μετά την επισήμανση μας η τρύπα της σχάρας σκεπάστηκε με μια… παλέτα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/01/2020 - 22:21

Μα είναι ερωτήματα τώρα αυτά;

Αναφερόμαστε στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ή μόνο για το… μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η εικονιζόμενη αφίσα κάλεσμα της Περιφέρειας;

Να μια πρώτη επισήμανση με σημασία. Όταν κινητοποιείσαι για κάτι, πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο της διαμαρτυρίας σου.

Γιατί φωνάζεις, τι αιτήματα έχεις, απέναντι σε ποιόν, τι επιδιώκεις και αν εκτός από αρνητικός σε κάτι έχεις και προτάσεις, που δεν εισακούγονται.

Με αυτά τα δεδομένα ας μην έχουμε αυταπάτες. Κοινό πλαίσιο δεν υπάρχει. Άλλα λέει η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς, για παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ, άλλα οι… Χαλκούσοι και άλλα οι… Βρονταδούσοι.

Ας μην το αναλύσουμε παραπέρα το θέμα, νομίζω είναι κατανοητό.

Όμως κατανοητό είναι και ένα βασικό άλλο. Κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μην φωνάξουμε, έστω και με διαφορετικούς τόνους, δεν μπορούμε να μην στείλουμε προς το πανελλήνιο το αίτημα μας, ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό και θα διαμηνύσει η κινητοποίηση της Τετάρτης.

Όχι δεν έχουμε αυταπάτες, όχι δεν μας τσιμπάει κατά καιρούς μύγα, όχι δεν περιμένουμε να μας ακούσουν και αύριο να στείλουν καράβια να αδειάσουν τα νησιά, όχι δεν θα λύσουμε αύριο το πρόβλημα, όμως με άλλη μια δυνατή, ειρηνική πάντα έκρηξη μας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν.

Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί μας κούρασε μόνο η πολυκοσμία, αυτών που οι μισοί λέμε πρόσφυγες – μετανάστες και οι άλλοι μισοί λαθρομετανάστες, μας κούρασε ο ερασιτεχνισμός μέχρι εξοντώσεως της κεντρικής εξουσίας.

Μιας εξουσίας που έχει και χρώμα και όνομα. Μιας εξουσίας που μας ξεκίνησε με τα παλαβά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και άφησε το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας στον αυτόματο, με μια άλλη εξουσία, που ήρθε μόλις χθες από τα χείλη του Πρωθυπουργού να μας πεί, συγνώμη λάθος η κατάργηση του υπουργείου.

Που; Στο Μεταναστευτικό!

Δηλαδή ας πάει και το παλιάμπελο με τους Συριζαίους ήρθε ο… μαθητής Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε διαβάσει τόσο καλά στις πανελλήνιες, γιατί μέχρι τώρα δείχνει επιτυχία και σοβαρότητα παντού, να μας πεί ότι, λάθος δεν διάβασα καλά… Μαθηματικά και… Αρχαία.

Βέβαια από μιας πλευράς είναι θετικό ότι το λέει, αλλά έλεος, όχι πιά άλλα λάθη ή αδιάβαστα μαθήματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι νησιώτες δεν αντέχουν άλλο.

Εμείς λοιπόν θα κινητοποιηθούμε και ας γνωρίζουμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Η κανονικότητα μας, που λέει και η αφίσα της Περιφέρειας δεν θα γυρίσει ως δια μαγείας, η Κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη να επιτύχει;

Και ας προσέξουν όλοι κάτι, αν επιτύχει σ’ αυτό δεν θα φορά μόνο τα νησιά, θα φανεί διαβασμένη και έτοιμη στα βασικά μαθήματα, θα έχει επιτύχει συνολικά.

 

Υ.Γ.  Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να δούν, είναι που θα πηγαίνει ο 4001, διότι δεσμεύτηκαν για 4000 στο Φλώρι. Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, απλά θα έχουμε δύο… ΒΙΑΛ!