Κορωνοϊός ή… θάνατος;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 29/04/2020 - 19:30

Έχουμε συνδέσει τον κορωνοϊό με τον θάνατο, αλλιώς χωρίς τον φόβο δεν θα υπήρχε πειθαρχία. Δυστυχώς η έννοια της πρέπει να είναι συνειδητή, δεν υπάρχει όμως χωρίς τον αρχέγονο φόβο.

Όμως σε τελική ανάλυση, ας πάρουμε το καλό παράδειγμα, εμάς τους Έλληνες.

Εφόσον κλειστήκαμε και ακούσαμε την βγάλαμε καθαρή. Έχουν φύγει από την ζωή λίγο περισσότεροι άνθρωποι από την πυρκαγιά στο Μάτι και η πλειοψηφία αυτών ανήκαν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Όμως εκτός του κορωνοϊού υπάρχει και η ζωή, υπάρχει και η οικονομία. Ούτε με μουτσούνες μπορούμε να κυκλοφορούμε, ούτε εσώκλειστοι νάμαστε, ούτε να τρώμε αέρα κοπανιστό, γιατί αν αυτό κρατήσει άλλο τόσο, στο τέλος θα το ρίξουμε στα συσσίτια.

Μπροστά λοιπόν στο δίλλημα Κορωνοϊός ή οικονομικός θάνατος, το «Ελευθερία ή θάνατος» είναι δικό μας, η παγκόσμια κοινότητα διαλέγει το πρώτο, γιατί απλούστατα είναι μονόδρομος.

Η κάθε χώρα τώρα έχει διαλέξει την έξοδο, αφού δεν είχε επιλογή στην είσοδο, παρά μόνο στην πορεία. Ε, άλλοι λαοί είχαν στην πορεία τον Τράμπ με την… χλωρίνη, άλλοι τον Ερντογάν με την κολόνια… Μυρτώ, άλλοι τον Πούτιν που σε ολόκληρη Ρωσία έχει τόσους θανάτους όσοι και οι… χρόνοι που κυβερνάει και οι Δημοκρατίες των Δυτικών χωρών τους ηγέτες που έλαχε ή σωστότερα ψηφίστηκαν.

Εμείς σταθήκαμε τυχεροί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ας μην το αναλύσουμε. Όσοι το καταλαβαίνουν το καταλαβαίνουν, όσοι όχι, ας κρατήσουν το αποτέλεσμα, αυτό δεν αλλάζει.

Να λοιπόν που βρεθήκαμε στην αναγκαστική έξοδο και εδώ θα φανεί η αξία των κόπων μας.

Κατ’ αρχήν χρειάζεται ψυχραιμία. Αν είχαμε συνηθίσει να λέμε η Χίος δεν έχει κρούσμα, πλην ενός του αρχικού γνωστού και θεραπευμένου, τώρα μπορεί να έχει. Θα είναι απίθανο να μην έχει. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή. Προστατευτήκαμε, ακούσαμε, πειθαρχήσαμε, αλλά δεν γίνεται να πεθάνουμε από ασιτία. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, θα μείνει εδώ και θα πρέπει να τον παλέψουμε οργανωμένα και να τον νικήσουμε, όπως η ανθρωπότητα παλεύει όλες τις ασθένειες.

Άρα ένα δρόμο έχουμε μπροστά μας και όσοι πρόσεξαν το μήνυμα του, το είπε ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να πειθαρχήσουμε. Μπήκαμε απότομα και με κανόνες, θα βγούμε συντεταγμένα και με κανόνες. Ο μέγας Κλαούζεβιτς στην τέχνη του πολέμου εξηγεί την ευκολία της επίθεσης έναντι της δυσκολίας της συντεταγμένης υποχώρησης.

Να το έχουμε καθαρό λοιπόν, δεν νικήσαμε τίποτα. Αποφύγαμε, τώρα θα νικήσουμε αν αποχωρήσουμε, βγούμε συντεταγμένα και με κανόνες.

Δεν γίνεται αλλιώς. Στο δίλλημα κορωνοϊός ή θάνατος, οικονομικός θάνατος, πρέπει να απαντήσουμε, κορωνοϊός, νικημένος.

 

Υ.Γ. Υπάρχει βέβαια και η λύση να παραμένουμε κλεισμένοι. Όπως να πηγαίνουμε στη δουλειά με… γαϊδούρια, για να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα. Θεωρώ ποιό εφικτό να οδηγούμε με κανόνες πειθαρχώντας στον ΚΟΚ.

 

Σχετικά Άρθρα