Χίος, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Μαιευτήρια ή… νεκροταφεία;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 20/05/2019 - 22:40

Χριστέ και Απόστολε είναι δίλλημα αυτό, ας πούμε προεκλογικό;

Ενώ το ζητούμενο αν έχουμε το… φως του Αλέξη ή το… σκότος του Κυριάκου είναι πιό εύηχο αφήστε που το έχουμε συνηθίσει.

Θα πεί κανείς, μα τόσα χρόνια δεν το βαρεθήκαμε;

Αν πάντως είναι κάποιος πολύ… ψαγμένος  θα δεί πως από το 1500 τα ίδια πράγματα συμβούλευε ο Μακιαβέλι τον Ηγεμόνα του να κάνει, για να μην χάσει ποτέ την εξουσία, άρα μην απογοητεύεστε, 500 χρόνια μέσα στην ιστορία ούτε μια σταγόνα δεν είναι.

Βέβαια εδώ υποτίθεται ότι έχουμε να κάνουμε με… Αριστερά, που έχει άλλη ηθική, αλλά εδώ ακριβώς είναι η προσφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ιστορία, ότι εξευτέλισε και αυτό.

Και για να γίνουμε σαφέστεροι, επειδή υποτίθεται έχουμε την Κυριακή Ευρωεκλογές, τις οποίες έχουμε μετατρέψει σε προκαταρκτικές… Βουλευτικές, δεν θα έψεγε κανείς τον Αλέξη αν άνοιγε την στρόφιγγα των παροχών αφού το τραβάει ο οργανισμός μας.

Όμως δείτε την… λεπτομέρεια. Μοίρασε κοντά ένας δις απ’ τα κλεμμένα όχι σε επιδόματα ας πούμε στο τρίτο παιδί, όχι στην απασχόληση ενός ανέργου, όχι στο φρενάρισμα ενός ακόμα  νέου από τις 500.000 που προηγήθηκαν, να φύγει και αυτός μετανάστης, όχι ας πούμε στην βελτίωση υποδομών στα Σχολεία, όχι στην υποδομή των παιδικών σταθμών, κοντολογίς αντί να βάλει στο ράφι παιδικές πάνες έβαλε τις ίδιες αλλά για την… ακράτεια ούρων των συνταξιούχων.

Διότι εδώ είναι το ζητούμενο. Ενώ κατηγορούν τον Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο του… σκότους χρησιμοποιούν ότι πιο παλαιοκομματικό  υπάρχει, παίζουν με τον πόνο αδύναμων ανθρώπων, που στο τέλος πιά της ζωής τους πιάνονται από την σανίδα σωτηρίας των 300 ευρώ, έτσι για να αποφύγουν την πείνα, γιατί στην κυριολεξία περί αυτού πρόκειται.

Τι θα πετύχουν; Ας πούμε το στόχο τους, να αποφύγουν την πανωλεθρία και να πέσουν πιο μαλακά, αλλά αυτό είναι τόσο κοντόφθαλμο όσο απύθμενα ήταν τα ψέματα τους, γιατί μπορεί να κάνουν το μείον 8 ας πούμε μείον 6-4-3 αλλά αυτό που θα μείνει στο τέλος, δεν είναι ούτε οι κολοτούμπες, ούτε τα μνημόνια, ούτε τα ψέματα, είναι ότι εν τέλει δεν είχαν κανένα ιερό και όσιο.

Γιατί σε τελική ανάλυση και αυτοί μπροστά στο δίλλημα μαιευτήρια ή νεκροταφεία διάλεξαν το δεύτερο.

 

Υ.Γ. Παρέμβαση το πρωί στο ραδιόφωνο του Ψυχολόγου Παντελή Πρώϊου, την ώρα που ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης ανέλυε την απίστευτη ταλαιπωρία των συνταξιούχων κυρίως, να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης τους.

Η ίδια δουλειά  είπε ο Παντελής Πρώϊος στην Αμερική, μου πήρε 40’ και 50 δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 20/02/2020 - 21:39
φωτο αρχείου

Μέχρι τώρα είχαμε την Απλωταριά, οσονούπω θα έχουμε άλλη μια αλυσίδα να… μπουκάρει στην Προκυμαία.

Οι σχετικοί αντιλαμβάνονται ότι το… μπουκάρει έχει σχέση με το όνομα του μαγαζιού, που έκλεισε για να ενοικιαστεί ο χώρος στη συνέχεια σε μια ακόμα ξένη αλυσίδα.

Και εννοείται ότι οι συζητήσεις και τα σχόλια στην αγορά πάλι δίνουν και παίρνουν.

Πόσα μαγαζιά άραγε θα κλείσουν; Που θα πάει αυτό το βιολί με τις αλυσίδες; Μήπως φυτρώνουν σαν μανιτάρια επειδή οι Χιώτες δεν υποστηριζόμαστε μεταξύ μας;

Τα ερωτήματα είναι δεκάδες και διάφορες και διαφορετικές οι απαντήσεις.

Σ’ αυτές θα ήθελα να προστεθεί και ο δικός μου προβληματισμός.

Πως εκτιμά μια αλυσίδα να ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο μαγαζί, αυτή την φορά στην Προκυμαία;

Στοχεύει στους μετανάστες – πρόσφυγες…

‘Οποιος το λέει ειρωνικά να αναθεωρήσει. Εξαιρουμένων των απελπισμένων στις λάσπες της ΒΙΑΛ, οι υπόλοιποι μήπως εκτός από τα κινητά, βλέπουμε πως είναι ντυμένοι και παπουτσωμένοι;

Ναι ο εισαγόμενος πληθυσμός, που τώρα πιά πρέπει να είσαι πολύ χαζός να μην καταλαβαίνεις ότι θα προσθέσει σε κάθε νησί μια πόλη, αποτελεί μια υπολογίσιμη αγορά.

Όμως τα καθοριστικά στοιχεία είναι άλλα και δεν είναι απόρρητα. Η Χίος παραμένει… «λιπαροτάτη» χαρακτηρισμός των αρχαίων ελλήνων για το νησί μας, αν όχι πρώτη, μέσα στις τρείς πρώτες θέσεις πανελλαδικά των καταθέσεων σε Τράπεζες.

Μετά, οι αλυσίδες βλέπουν τις αγορές προϊόντων της Χίου μέσω διαδικτύου. Υπάρχει κανείς που δεν βλέπει ότι πλέον στις εταιρείες ταχυμεταφορών ξεφορτώνονται… νταλίκες;

Συνεπώς τα σημεία τις καλούν από την μια, από την άλλη όμως αλλάζει η ίδια η αγορά.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις έτσι κι’ αλλιώς είναι χαμένες από την τοπική αγορά. Το ναρθεί μια ακόμα αλυσίδα εκτιμώντας ότι την συμφέρει καλύτερα να ανοίξει μαγαζί, παρά να πακετάρει μονίμως για Χίο παπούτσια και ρούχα, αυτό δεν σημαίνει ούτε συν, ούτε πλήν για μας, σημαίνει ΜΟΝΙΜΩΣ πλην.

Άλλο ένα πλην παρακαλούμε να κρατηθεί στην άκρη, με τα όσα αναμένονται στην Τουρκία δίπλα, όπου δεν είναι απίθανο το ένα ευρώ να έχει ισοτιμία 10 τουρκικών λιρών, συνεπώς θα βουλιάξουν πάλι τα καραβάκια από κόσμο, που θα σηκώσει ξανά την αγορά της Σμύρνης.

Όλα αυτά δεν γράφονται για να απογοητεύσουν, την πραγματικότητα περιγράφουν, την οποία αν την διαβάσουμε μονόπλευρα είναι απογοητευτική.

Απογοητευτική, γιατί αυτά που δουλεύουν πλέον, για την Εφορία εννοείται, όποιος νομίζει ότι έχει μαγαζί και είναι αφεντικό συγνώμη αλλά είναι βλάκας, είναι τα καφέ και τα ταχυφαγάδικα.

Πως όμως αλήθεια αυτά τα μαγαζιά είναι τίγκα στον κόσμο;

Ξέρετε πόσες φορές αναρωτιέμαι την ημέρα, τι θα γίνει αυτή γενιά, που η οικογένεια της πληρώνει τον καφέ και ξαπλάρει ολημερίς στις καφετέριες, όταν η ζωή κόψει εκ των πραγμάτων την σύνταξη της γιαγιάς, που την χαρτζιλικώνει;

Ποιά είναι η άλλη ανάγνωση;

Η Χίος δεν μπορεί να έχει 3000 μαγαζιά, αυτό πέθανε, ένα μήνα να κλαίμε.

Δίπλα μας, ολόγυρα μας είναι το μεγάλο χωράφι, που χάρισε τον χαρακτηρισμό της… λιπαροτάτης στο νησί. Η θάλασσα περιμένει το όργωμα μας και η θάλασσα δεν θέλει μόνο Καπεταναίους και Μηχανικούς.

Μα, να θαλασσοπνιγόμαστε για 2000 ευρώ για παράδειγμα;

Σωστόν, είναι 800 ευρώ περισσότερα, από όσα παίρνει ένας Νοσοκομειακός γιατρός στα 40 του χρόνια.

Στο Νότιο μέρος του νησιού υπάρχει ο λευκόχρυσος, που εκτός των υπέργηρων, που δεν διαπαιδαγωγήθηκαν ως επαγγελματίες ακαμάτες, σμιλεύεται σήμερα από τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς, άνευ αναφοράς στους Αλβανούς, που είναι πλέον… επιστάτες.

Μα ο σχίνος θέλει κούραση. Σωστά ενώ η ξάπλα Γυμναστήριο το απόγευμα, για να σπάσει το πρωϊνό άραγμα.

Δουλειές λοιπόν υπάρχουν, η Χίος έχει δυό σταθερούς πυλώνες, έναν ιστορικό και ανεξάντλητο και έναν παγκοσμίως αποκλειστικό και αναγκαστικό.

Ας… μπουκάρουμε λοιπόν σ’ αυτές κι’ ας μην αναθεματίζουμε τις αλυσίδες.

 

Υ.Γ. Χθες βάφτισα Αιπούπολη, την νέα πόλη που θα γίνει στο Αίπος. Αν ακούγεται αυτό κάπως παραδοσιακό ας την βγάλουμε Αίποςland.