Μέχρι πότε θα έχουμε το διαμάντι της Χίου πεταμένο στα σκουπίδια;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 31/05/2021 - 17:33

Μπορεί να έχω βάλει ξανά τον ίδιο τίτλο σε ανάλογο άρθρο. Συγχωρείστε με. Προφανώς ο στόχος δεν επετεύχθη, γιατί όπως έγραψε και ο ποιητής τελικά για να γυρίζει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.

Παρακολουθώ με προσοχή και υπερηφάνεια τους αθόρυβους αυτού του τόπου. Κάποιοι βρίσκονται και πίσω από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης «Το Κάστρο της Χίου, ένας χαμένος παράδεισος».

Μου αρέσουν γιατί δεν είναι αρνητικοί, δεν είναι μηδενιστές, δεν είναι ξερόλες. Οι άνθρωποι καταθέτουν προτάσεις και έχουν ένα όνειρο, που κανονικά πρέπει να γίνει «Εθνικό» για τη Χίο του 2100, τότε δηλαδή, που οι περισσότεροι εξ ημών θα ορούμε τα… ραπανάκια ανάποδα.

Και το όνειρο είναι να πιάσουμε μέσα από τα σκουπίδια το Κάστρο μας, να καταλάβουμε την αξία του, να νοιώσουμε ότι από την ώρα που θα το αξιοποιήσουμε η Χίος θα πηδήξει από τον… Κορυδαλλό, δεν έχουμε κάτι από την συμπαθή Αθηναϊκή συνοικία, στο νησί.

Αυτό που κάνει η ΕΟΔ στο τελευταίο άρθρο της είναι να προτρέψει να δούμε άλλα Κάστρα. Ξέρω η «ρουφιάνα» η ιστορία είναι πανταχού παρούσα. Εμάς δεν μας είχαν κατακτήσει οι Ιταλοί αλλά οι ανεπρόκοποι Τούρκοι, αλλά αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει να μας σημαδεύει, ή αν θέλετε κάποια στιγμή να πάρει η μηχανή ανάποδα.

Ιδού λοιπόν η… Ρόδος, ας κάνει η Χίος το δικό της… πήδημα.

Ήδη η Αρχαιολογική υπηρεσία, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε έχει τον πρώτο ρόλο και λόγο, κάνει την αρχή με την ανάδειξη του τείχους στον Νότο, μένει ο βοράς και η τάφρος. Μένουν πολλά ακόμα, στην ουσία τώρα αρχίζουμε, αλλά ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.

Σέβομαι απολύτως την επιθυμία του Σταμάτη Κάρμαντζη, να συνεχίσει για άλλη μια πενταετία. Γιατί όμως για να εγκαινιάσει τον Κήπο, που μελέτησε ο Βουρνούς;

ΟΧΙ. Αξίζει να συνεχίσει κάνοντας κάτι δικό του. Κατάδικο του. Να φωνάξει την ΕΟΔ του Κάστρου, να συνεργαστεί με την Αρχαιολογική υπηρεσία, να βάλει ΕΝΑ στόχο, να βγάλει το Κάστρο από τα σκουπίδια και να περάσει όχι από το… Δημαρχείο αλλά στην… ιστορία.

Ας δούμε τι έχει γίνει αλλού, ας φανταστούμε τι μπορεί να γίνει για τη Χίο το Κάστρο, το σήμα κατατεθέν, το στολίδι, το διαμάντι της πόλης.

Και κάτι ακόμα, θυμάται κανείς τι έγινε στη Σούδα; Προσφυγικός καταυλισμός! Ότι δεν αξιοποιείται, δεν αραχνιάζει απλά, κάποια στιγμή γυρίζει και σε κλωτσά! Αν δεν είχαμε ετοιμότητα, κάποια δημοτική αρχή θα είχε κάνει την Βορινή πλευρά του ενάλιου Κάστρου… δρόμο (!) θα είχε μουνουχίσει τον ταύρο δηλαδή, για να τον αρμέγει ως... αγελάδα. Αν τον καιρό που φώναζε ο Σταύρος Μιχαηλίδης , ότι ο Θόλος είναι ιδανικός ως Ναυτιλιακό Κέντρο, δίναμε όλοι την παραμικρή σημασία και κυρίως η Συκιάδα – Λαγκάδα, σήμερα αυτό θα έδενε με την Μαρίνα Τσάκου στο Καστέλο και το Καρνάγιο στον Άγιο Γιάννη.  

Τώρα θα αξιοποιηθεί ως… ΒΙΑΛ! Ας προσέχαμε.

Καιρός να ανησυχούμε και για το Κάστρο. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «οι καιροί ου μενετοί» δηλαδή στα… ξένα "οι ευκαιρίες δεν περιμένουν".

 

Υ.Γ.: Για το όνειρο της Ε.Ο.Δ. διαβάστε το σχετικό άρθρο https://www.alithia.gr/politismos/mellon-tis-voreias-soydas-tafroy-toy-k...

Σχετικά Άρθρα