Μέλι από πλανόδιους πωλείται. Μυαλό… πωλείται;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 23/07/2021 - 18:00

Εάν δεν πωλείται, πιστέψτε με υπάρχει πρόβλημα.

Το σκεπτόμουνα διαβάζοντας την είδηση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικών ελέγχων της Περ. Ενότητας Χίου, για την σύλληψη λέει πλανοδίων, που πουλούσαν μέλι, προσέξτε «μη κανονικό, μη  ασφαλές, νοθευμένο» δηλαδή κίνδυνος – θάνατος, φόλα.

Και επειδή θα πεί κάποιος, μα ποιοί επιτέλους ψωνίζουν ότι νάναι απ’ όπου νάναι.

Σας έχω, έτοιμη την απάντηση. Εμείς.

Και επιτρέψτε μου να διηγηθώ μια σύντομη ιστορία, έτσι για να δείτε πως γίνεται… η δουλειά.

Ένα πρωϊ Κυριακής, τα μισά Μεστά, που λέει ο λόγος ήταν απλωμένα στην Πλατεία. Απόλυκε… και ου Ταξιάρχης και ήταν η ώρα του καφέ και της σούμας, οπότε μπουκάρει στην ομήγυρη μια άγνωστη, ωραία και κυρίως έξυπνη ύπαρξη.

Τι πουλάς καλέ;

Μέλι, θυμαρίσιο, αγνό, βαρελίσιο, τα παινέματα έπεφταν σύννεφο. Από τη Σαμοθράκη, από τα… Ηπειρώτικα βουνά, από τον… Όλυμπο, η απάντηση άλλαζε γεωγραφική περιοχή σαν τις παρέες, από τραπεζάκι σε τραπεζάκι.

Και τι να το κάνουμε το μέλι βρε κόρη μου;

Α, παππού θα… ξαναζωντανέψεις.

Τι θα βάλω και… καρύδια;

Μπά, δεν χρειάζεσαι εσύ, το ταίρι σου καλέ θα… αλείψεις και θα δείς την διαφορά.

Έξυπνες απαντήσεις, ατάκες, ανταπαντήσεις των Μεστούσων, που είναι και ιδιαίτερα εύστροφοι, οπότε αφού σκέφτηκα τι χάνουν οι πολυεθνικές, που δεν την βγάζουν να πουλάει κηραλοιφές στην τηλεόραση, εδώ ο άλλος έγινε και αρχηγός Κόμματος, αφήστε έναν άλλον παλαιότερα, που έγινε… υπαρχηγός, ήμουνα σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Η… μικρά θα ξεπούλαγε, όπως και όντως έτσι έγινε, αργότερα έμαθα πως την έπιασε η Αστυνομία σε άλλο χωριό.

Ταυτόχρονα όμως με αυτό σκεφτόμουν τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού της Χίου, που ενώ ο Κωστής Αναγνώστου είχε βγάλει τα μάτια του στην κάμερα, να βρεί έστω ένα… σκουπιδάκι βρε αδελφέ στο χώρο, χωρίς να το καταφέρει, εκείνος μας εξηγούσε τι διαδικασία και τι έλεγχοι χρειάζονται, ώστε ο χώρος συσκευασίας, που πραγματοποιούσαμε το ρεπορτάζ, να παραπέμπει σε… χειρουργείο.

Μισή ώρα εξηγούσε ο Γρηγόρης Σαμούρης, την διαδικασία, για να μπορεί το μέλι Χίου να κυκλοφορεί με AISO, για να υπάρχει ασφάλεια σε ένα τόσο ευαίσθητο προϊόν.

Μάλλιασε η γλώσσα του Γρηγόρη, πλην όμως η νεαρά ήταν… γρηγορότερη.

Όταν κάποια στιγμή θέλησα να παρέμβω περί υγιεινής, τοπικότητας προϊόντων και άλλα… φιλοσοφικά, πήρα «πληρωμένες» που λένε τις απαντήσεις.

Έλα μωρέ, 15 ευρώ δώσαμε, ε, δεν μας πήρε και την ψυχή, άσε να πουλήσει η καϋμένη, ε, δεν αγοράσαμε και κανένα F-16

Γιατί τα γράφω αυτά; Όχι για να απογοητεύσω τους Γρηγόρηδες, αλλά για να καταστήσω ενεργότερους τους ελέγχους από πλευρά των αρχών, αφού αυτό που συμβαίνει λές και το έχουμε στο DNA μας, εξυπνάδα και ταυτόχρονα ας την πούμε αφέλεια.

 

Υ.Γ.: Καθόλου αφελές αυτό που σκέφτηκαν στην Κυβέρνηση για να ενεργοποιήσουν τους εμβολιασμούς. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αν κατάλαβαν ότι ένα εμβόλιο κατ’ οίκον από εάν γιατρό, που θα πληρώνεται 50 ευρώ, θα αυξήσει τους εμβολιασμούς, αλλά αν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να εκτελούνται ιατρικές πράξεις σε ποσά εξευτελισμού. Πριν το μέτρο, είχαν την απαίτηση αυτό να γίνονταν με 3 ευρώ. Καλύτερα να ζητούσαν από τους γιατρούς να το κάνουν τσάμπα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα