Χίος, Σάββατο 4 Απριλίου

Μετά τη ΒΙΑΛ και το… Αίπος ο Δημοτικός Κήπος και η Σούδα;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 18/02/2020 - 22:02

Μας θυμίζει τίποτα αυτή η φωτογραφία;

Πρόσφυγες πριν μια πενταετία περιμένουν στην ουρά για φαγητό, ουρά που φτάνει μέχρι τον… Κανάρη.

Θα πεί κανείς προς τι η επιστροφή στο παρελθόν αφού τώρα συζητάμε για το… κλείσιμο της ΒΙΑΛ, μια στοιχειώδη οργάνωση και το… Αίπος.

Σωστή σκέψη αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα.

Κοιτάξτε με τι εκπληκτική ταχύτητα τρέχουν σε εσωτερικό επίπεδο.

 Μέχρι να συσταθεί μια Συντονιστική Επιτροπή στον Βροντάδο, να δεί Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο και να γίνει η συγκέντρωση στην ΠΕΚΕΒ, είχαν πάρει άλλη τροπή τα γεγονότα.

«Πάγωσε» η επίταξη, βάζω εισαγωγικά γιατί είναι χαζό, οι επιτάξεις δεν παγώνουν ή αποφασίζονται ή αίρονται, κλείστηκε ραντεβού Μηταράκη – Μουτζούρη, που αύριο μπορεί να… ξεκλειστεί, οι φορείς ανεβαίνουν στο Αίπος και βάζουν πανό, οι Βρονταδούσοι αγοράζουν μάσκες για δακρυγόνα, δεν κάνω πλάκα, και οι Αστυνομικοί καταρτίζουν πλάνο αποκλεισμού των δρόμων της περιοχής, αφού γνωρίζουν ότι αν δεν «αποστειρωθεί» το παιχνίδι έχει χαθεί και ο Νότης Μηταράκης, που τώρα ακούει τα εξ αμάξης θα ακούσει αύριο τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και θα προσγειωθούμε ανωμάλως όλοι, χειρότερα από την προσγείωση του Ευρωπαίου… Μηταράκη Μαργαρίτη Σχοινά, που είπε σήμερα στις Βρυξέλλες στον Μουτζούρη ότι κανένα Δουβλίνο δεν λέει οι μετανάστες – πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στα νησιά.

Ο λόγος είναι απλός. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα. Τα νησιά δεν άδειασαν τώρα έξι μήνες, το παιχνίδι από εδώ και πέρα είναι χαμένο.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι χαμένο για τα νησιά, αυτό λίγο τους νοιάζει αφού στην τελική δεν νοιάζει και εμάς,  είναι χαμένο και για τους Γερμανούς.

Αυτή τη στιγμή 1.000.000 άνθρωποι φεύγουν πανικόβλητοι από την Βορειοδυτική Συρία και ανηφορίζουν στην Τουρκία. Είναι μια νέα φουρνιά, που δημιουργεί ο πόλεμος Τουρκίας – Συρίας, που μπορεί να έχει παραλύσει τη Συρία αλλά θα γονατίσει το επόμενο διάστημα την Τουρκική οικονομία. Ας ετοιμαστούμε για ισοτιμία ευρώ – τουρκικής λίρας 1 προς 8 (!) που σημαίνει ότι οι εκ Τουρκίας τουρίστες θα γίνουν είδος πολυτελείας το καλοκαίρι, με ότι αυτό σημαίνει.

Που θα πάει αυτό το 1.000.000;

Απλά θα σπρώξει τα άλλα 2.000.000, που υπάρχουν ήδη στην Τουρκία, στα νησιά.

Καταλαβαίνουμε τώρα γιατί οι Γερμανοί μιλούν για νέο 2015; Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ενώ εμείς συζητάμε για το… Αίπος θα μας ξανάρθουν οι φουρνιές στον Δημοτικό Κήπο και την Σούδα;

Και αν δεν είμαστε εμείς, από ότι φαίνεται δεν είμαστε, είναι προετοιμασμένη η Κυβέρνηση; Έχουν επίσης καταλάβει ότι η όποια επιθετική ενέργεια κατά των κατοίκων θα μεταφραστεί σε πολεμική κατά των προσφύγων; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος να αλλάξει τη σειρά μετανάστες – πρόσφυγες, να την κάνει ξανά πρόσφυγες – μετανάστες;

Κοντολογίς έχουμε καταλάβει ότι το πρόβλημα θα μας ξεπεράσει;

Παράλληλα, διαβάζουμε σωστά αυτό που έγινε το μεσημέρι στην Στρογγύλη στο Καστελόριζο, όπου η Τουρκική ακτοφυλακή δεν άφηνε το λιμενικό να κάνει διάσωση προσφύγων, γιατί το σκάφος μας είχε μπεί σε… Τουρκικά νερά;

Καταλαβαίνουμε τι παιχνίδι μπορεί να μας στήσουν στην Παναγιά, όπου θεωρούν ότι παρανόμως υπάρχει σε αυτό το… αμφισβητούμενο νησί των Οινουσσών Στρατιωτικό Φυλάκιο, αν στην πρώτη βάρκα που θα στείλουν επιχειρήσουν διάσωση μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

Μιλάμε θα τρέχουμε σαν τρελοί να… διασώζουμε κόσμο, για να διασώσουμε, εκεί φτάσαμε, τα σύνορα μας.

Συνεπώς το πρόβλημα είναι περίπλοκο και τουλάχιστον για να μην μακρηγορήσουμε άλλο δεν θα το λύσουν τα… ΜΑΤ.

 

Υ.Γ. Θα προσπαθήσω να είμαι ευγενής. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση από τον σχεδιασμό στην πράξη μέσω της βιαιότητας τα κάνει μπάχαλο, αλλά οι του Σύριζα, επί του προκειμένου, ας βγάλουν τον σκασμό.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 03/04/2020 - 19:29

Μήπως βιαζόμαστε;

Υπάρχει και αυτή η λογική αλλά είναι εσωστρεφής. Γυρίζει δηλαδή την εξάτμιση στο εσωτερικό του οχήματος, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Άρα, θα πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτό υιοθετώντας την λογική της επόμενης μέρας, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, αλλά θα έρθει.

Όλες οι προσπάθειες γίνονται βέβαια για να είμαστε όλοι εδώ και μετά τον κορωνοϊό και μέχρι στιγμής η χώρα μας τα καταφέρνει καλά, όμως επειδή σε όλα τα σενάρια η ζωή θα συνεχιστεί, το θέμα είναι να μας βρεί καλύτερους.

Το πόσο νευραλγικός είναι ο τομέας της υγείας, δεν θα το πώ εγώ, όπως δεν χρειάζεται να σταθούμε στο γεγονός ότι ήδη έχουμε υψηλό επίπεδο και αυτό δεν αφορά μόνο τον κρατικό τομέα υγείας αλλά και τον ιδιωτικό, Κλινικές, εργαστήρια και γιατρούς.

Όμως σε κάθε περίπτωση η ατμομηχανή είναι το Σκυλίτσειο και εδώ πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα σ’ αυτό, που προτίστως είναι θέμα πολιτικής και επίσης ο γράφων δεν είναι ο πλέον αρμόδιος να ομιλήσει.

Απλά μόνο, πολύ απλά και πρακτικά θέλω να καταθέσω μια σκέψη.

Το Σκυλίτσειο, δεν είναι μόνο αυτό τον μήνα σε κατάσταση συναγερμού, αλλά είναι και στον μήνα του… Μέλιτος και επιτρέψτε μου να το αναλύσω.

Οι γιατροί και το προσωπικό είναι για πρώτη φορά ήσυχοι να κάνουν την δουλειά τους.

Το Νοσοκομείο δεν έχει μόνο πρώτη φορά τόση ένταση, έχει και για πρώτη φορά τόση ηρεμία.

Το γιατί είναι σαφές. Γιατί ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα, κόψανε τα… σούρτα – φέρτα. Γιατί στο Νοσοκομείο πριν μπείς σε ρωτούν γιατί ήρθες. Γιατί κάποιος γιατρός αξιολογεί την περίπτωση σου και ανάλογα πράττει. Γιατί επιτέλους εφαρμόστηκε ότι σε όλα τα Νοσοκομεία του πολιτισμένου κόσμου, κόπηκε ο Νοσοκομειακός… τουρισμός, γιατί κόπηκε η καθημερινή έφοδος των μεταναστών, γιατί σταμάτησε το επισκεπτήριο για ψύλλου… τσίμπημα.

‘Αρα, συνεχίζω τη σκέψη μου, τι μας εμποδίζει την επόμενη μέρα του κορωνοϊού να μην κρατήσουμε τα… καλά του;

Ειδικός ξεκαθαρίζω πάλι δεν είμαι, αλλά αναρωτιέμαι. Αν το αχανές ΙΚΑ λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας, με γιατρούς και προσωπικό, που θα μπορούν να κάνουν μέχρι και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Αν η καθημερινή ουρά του Σκυλίτσειου δια πάσαν νόσον αλλά και δια πάσαν… μαλακίαν γίνεται εκεί, αυτό τι αποτέλεσμα να έχει;

Να ανασάνει το Νοσοκομείο, να περιθάλπει, να αντιμετωπίζει και να θεραπεύει μόνο τα περιστατικά που αξίζουν.

Αυτή τη στιγμή, κακά τα ψέματα. Το Νοσοκομείο δουλεύει και σαν βαπόρι και σαν αεροπλάνο και σαν τραίνο. Όποιος προλάβει μπαίνει, όπου μπαίνει, όπου πάει, τις περισσότερες δε φορές χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει.

 

Υ.Γ.  Το παραπανίσιο χαλάει το ίσιο. Τι σχέση είχε τώρα με τις απαγορεύσεις το χειμερινό κολύμπι;