Μετά το τρένο θα καούμε και σε… πλοίο;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/03/2023 - 20:38

Αύριο λοιπόν, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εάν δεν βρέχει… καρεκλοπόδαρα θα βγούμε στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ειρηνικώς και ησύχως για το έγκλημα του τρένου των Τεμπών, που συγκλονίζει την χώρα.

Και επειδή κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για ένα ανθρώπινο λάθος, αυτό που ξεσηκώνει τους πάντες είναι η χρόνια αδιαφορία των Κυβερνήσεων και του Κρατικού μηχανισμού, σε αυτό που αποκαλούμε σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

Αδιαφορία, που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ας το δούν έτσι οι πολιτικοί μας ταγοί, γιατί επιπρόσθετα ξαφνικά μπορεί να τους τινάξει την… μπάγκα στον αέρα και ας δούμε όλοι, πως μέχρι πριν μια εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μας είναι… πολύς, αυτοί που είμαστε, εκεί που πήγαινε «καβάλα στο άλογο» τώρα βρίσκεται να πίσω του… σερνάμενος.

Συνεπώς, καλώς έγινε σήμερα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τα μέτρα Ασφαλείας στα πλοία, παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Και για να τους… διευκολύνουμε όλους, τους καλούμε να παρακολουθήσουν ένα διάλογο που είχαμε σήμερα με έναν… Παντοπώλη.

Ας μην το υποτιμήσουν και ας δούμε και όλοι μας τι σημαίνει ατομική ευθύνη.

«Έχεις αναλογιστεί μου είπε, πως έρχονται στη Χίο και στη Μυτιλήνη τα χιλιάδες φιαλάκια υγραερίου; Τα αεροζόλ; Τα πυροτεχνήματα που σκάμε στους γάμους; Τα φωσφορούχα λιπάσματα; Με το πλοίο μεταφοράς εύφλεκτων; Χαιρετίσματα… Κανονικά έρχονται, με το επιβατικό της γραμμής, ως… είδη Παντοπωλείου, γιατί έτσι η μεταφορά είναι φθηνότερη.

Και πως θα αποφύγουμε ένα νέο Euroferry Olympia, απ’ όπου και η φωτογραφία;

Θα σταματήσει το Λιμεναρχείο να αδειάσει μια νταλίκα, να ελέγξει το περιεχόμενο; Μπορεί, αλλά δεν γίνεται. Δύσκολο και χρονοβόρο.

Υπάρχει όπως ένας τρόπος απλός. Θυμάσαι έναν Λιμενάρχη ονόματι Χρόνη; Ε, ο Χρόνης έπαινε στο μαγαζί και έλεγε. Αυτά τα φιαλάκια που έχεις στο ράφι, έχουν φορτωτική; Βεβαίως κύριε Λιμενάρχη, αλιμπερτά είναι; Ωραία βγάλε μου μια φωτοτυπία. Καταλαβαίνετε την συνέχεια; Πήγαινε στην Μεταφορική και ζητούσε το φορτηγό στο οποίο αντιστοιχούσε η συγκεκριμένη φορτωτική. Από αυτό ήξερε και με πιο πλοίο ήρθαν. Αν το πλοίο ήταν επιβατικό η εταιρεία την  είχε βάψει.

Αποτέλεσμα; Σε ένα μήνα δεν έφερνε κανείς επικίνδυνα φορτία με τα επιβατικά πλοία. Τόσο απλό…»

Κανόνες λοιπόν ασφαλείας υπάρχουν και είναι γνωστοί. Κάνει ο καθένας από μας την δουλειά του; Και για να μην κρεμάσουμε τις εταιρείες Μεταφορών, πόσοι από μας εκτιμούν μια Μεταφορική, που λέει είμαι ακριβότερη γιατί τηρώ τους κανονισμούς ασφαλείας; Χεστήκαμε… μετά συγχωρήσεως. Ε, εάν συνεχίζουμε να… χεζόμαστε θα θάβουμε τα παιδιά μας.

Να βγούμε στους δρόμους λοιπόν αύριο, αλλά όχι μόνο για να φωνάξουμε για τους άλλους, αλλά για να διατρανώσουμε την απόφαση μας να γίνομε όλοι και προσωπικά ο καθένας καλύτεροι. Αλλιώς ας την αράξουμε σπίτι. Κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα