Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Μια διαφορετική… Λειτουργία στο «Αρματωλός»

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 12/11/2019 - 20:37

Να ξέρετε πως τα πιο ωραία δεν δημοσιεύονται.

Είτε επειδή περνούν απαρατήρητα, είτε επειδή θεωρούμε ότι μέσω αυτών θίγονται ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα, είτε επειδή οι πρωταγωνιστές τα κάνουν… κρυφά.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Όσο φωναχτά κάνει εκείνα που θέλει να φανούν, τόσο… κρυφά κρατάει εκείνα που τα βλέπει περίπου ως… μυστήρια.

Μια τέτοια κίνηση έκανε το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, όπου εγκατέλειψε τον καφέ των αρχών μετά το πέρας των εκδηλώσεων και εκεί που κανείς δεν ασχολήθηκε που πάει, έκανε μια στάση στο «Αρματωλός» πριν η Κανονιοφόρος φύγει από το λιμάνι μας, στο οποίο ναυλοχούσε επί διήμερον.

Το τι έγινε εκεί δεν δημοσιοποιήθηκε, πλην όμως ουδέν κρυφόν υπό… το φως των προβολέων, άρα εμείς μάθαμε και σας τα μεταφέρομε και… το κρίμα στο λαιμό μας.

Ο Μητροπολίτης ζήτησε όχι μόνο να ευλογήσει αλλά να χαιρετήσει ένα – ένα τα μέλη του πληρώματος, στα οποία μετά είπε τόσο θερμά λόγια, που ομολογουμένως δεν ξανάκουσαν.

Το πρωϊ τους είπε κάναμε Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου, αλλά εδώ μαζί σας θα κάνω τώρα τη δεύτερη Λειτουργία.

Θέλω να ξέρετε τους είπε, ότι εντολοδόχοι σας δεν είναι απλά η Πατρίδα μας και ο όρκος που έχετε δώσει. Εντολοδόχοι σας είναι ο Θεμιστοκλής (όταν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Σπατριάτης Ναύαρχος Ευρυβιάδης, του είπε να μην μιλάει πολύ γιατί είναι χωρίς… πατρίδα, αφού οι Πέρσες είχαν κάψει την Αθήνα, του απάντησε ότι όσο έχομε πλοία έχομε και πατρίδα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Φλαντανελλάς (Χιώτης Πλοίαρχος, που το 1453 στην Κωνσταντινούπολη, διέσπασε τον Οθωμανικό κλοιό στον Πόλη και εφοδίασε την πολιορκούμενη Βασιλεύουσα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Κανάρης (Ο Ψαριανός πυρπολητής της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή και όχι μόνο).

Και αφού τους παρέδωσε ένα μάθημα ιστορίας κατέληξε.

Θέλω να ξέρετε ότι γνωρίζουμε καλά ποιοί είσθε και τι κάνετε. Ξέρουμε καλά πως χάρη σε σας δεν λείπει ούτε μια σταγόνα από την θάλασσα μας, ούτε ένα φύκι της, ούτε ένα κόκκος από το αλάτι της.

Περιττεύει να πούμε την συγκίνηση του πληρώματος, που εκφράστηκε με θερμή αντιφώνηση του Κυβερνήτη Γιάννη Βλάχου, που εκτός των άλλων είναι και… Αγιογράφος και έτσι εκτίμησε δεόντως την εικόνα των Αγίων Βικτώρων, που δώρισε στο πλήρωμα ο Μητροπολίτης φεύγοντας.

 

Υ.Γ. Άγιε Χίου ας δεν αποδώσαμε σωστά και ακριβώς τα όσα είπατε, άλλη φορά να μην κάνετε τις πιο ουσιαστικές επισκέψεις… μυστικά.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 12/12/2019 - 20:47

Ακούγοντας έξω την βροχή μαζί με τον ήχο του πληκτρολογίου, σκέφτομαι αυτή την επιμονή του Θεού να ρίχνει τουλούμι το νερό, αλλά ούτε δράμι μυαλό.

Μεγάλη… αδικία για την περίπτωση μας.

Ας σκεφτούμε νοερά ότι μόνο με το Φράγμα Κόρης γεφύρι τελειωμένο, κανονικά εδώ και μια πενταετία, θα έπρεπε να ανοίγαμε την βρύση μας και να πίναμε νερό, να πλενόμαστε και να μην έχουμε κάτι κοινό με τις… ρέγκες, να ποτίζουμε χωρίς να ψοφάνε τα φυτά μας, να σταματήσουμε να αλλάζουμε πλυντήρια ανά πενταετία και τέλος να κρατήσουμε φρεναρισμένη την ατομική μας… πέτρα, που κάποια στιγμή θα μας ανοίξει την πόρτα του Χειρουργείου.

Το πρωί κάναμε πλάκα στο ραδιόφωνο ότι επίτηδες δεν έγινε το Φράγμα για να μην τιγκάρει στο νερό και σπάσει και στο διάβα του παρασύρει στη θάλασσα την… επέκταση του Αεροδρομίου και γεμίσει με λάσπες το… νέο Λιμάνι.

Βέβαια η πλάκα αφορά στην ουσία τα χάλια μας και για να μην αδικηθεί κανείς βάζω μέσα και το δικό μας συνάφι.

Σκεφτόμουνα ότι κάθε άνθρωπος, επιχείρηση, τόπος ή χώρα έχουν τους στόχους τους.

Εντοπίως από το 1977 που εκδίδαμε την «Χιακή Φωνή» του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών, μέχρι το 1981, αναφέρομαι στο πρόσωπο μου, για να μην ρίξω τις ευθύνες συνολικά, που συνεργαζόμουν με τον «Χιακό Λαό» μέχρι το 1987 που γεννήθηκε η ΑΛΗΘΕΙΑ, πλάκα – πλάκα σε λίγο θα πιάσουμε τον… μισό αιώνα, το νησί ασχολείται με τρείς στόχους, το Φράγμα, την επέκταση του Αεροδρομίου και το νέο Λιμάνι της Χίου.

Αυτό από μόνο του είναι κατάντια, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους αιρετούς που πέρασαν ή κυβερνούν σήμερα, αλλά και εμάς τους δημοσιογράφους, που δεν καταφέραμε να λύσουμε ΕΝΑ πρωτεύον πρόβλημα.

Μερικές φορές αναλογίζομαι πως αν οι Εγγλέζοι δεν εντόπιζαν την απλάδα στον Καλαμιώνα, στο Κοντάρι, που η χούντα μετά με συνοπτικές διαδικασίες έκανε αεροδρόμιο και εάν ο τελευταίος Σουλτάνος, ο Αλλάχ να τον αναπαύσει, δεν έφτιαχνε στη Χίο Λιμάνι, μάλλον θα είμαστε χωρίς και αυτές τις υποδομές.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα ενώ η βροχή συνεχίζεται ασταμάτητα.

Από τους τρείς στόχους που παραμένουν, εγώ βλέπω έναν εφικτό, διότι νέο Λιμάνι δεν θα γίνει στον αιώνα τον άπαντα, αφού όλοι λογαριάζουν χωρίς την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα μπλοκάρει τα πάντα λόγω Ναυαρχίδας, ενώ επέκταση δεν θα γίνει ούτε σε 50 χρόνια από σήμερα, αφού η μετατόπιση δρόμου στην θάλασσα θα απαιτήσει επανακαθορισμό Αιγιαλού και παραλίας.

Αυτό λοιπόν, που απομένει και είναι σίγουρα και το βασικότερο, είναι να μην βρέχει ο Θεός και εμείς ποτίζουμε το Αιγαίο, είναι να τελειώσει το Φράγμα.

Εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μου να πιέσουμε, εκεί να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας.

Στην κατάσταση τέλματος, που βρίσκεται, αν δεν το ξεκολλήσουμε, δυστυχώς για τις επόμενες δεκαετίες μια θα είναι η νέα υποδομή, που θα φτιάξει το κράτος για την Χίο, αυτή του υστερόγραφου.

 

Υ.Γ. Καλά το καταλάβατε. Το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος.