Μια διαφορετική… Λειτουργία στο «Αρματωλός»

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 12/11/2019 - 20:37

Να ξέρετε πως τα πιο ωραία δεν δημοσιεύονται.

Είτε επειδή περνούν απαρατήρητα, είτε επειδή θεωρούμε ότι μέσω αυτών θίγονται ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα, είτε επειδή οι πρωταγωνιστές τα κάνουν… κρυφά.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Όσο φωναχτά κάνει εκείνα που θέλει να φανούν, τόσο… κρυφά κρατάει εκείνα που τα βλέπει περίπου ως… μυστήρια.

Μια τέτοια κίνηση έκανε το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, όπου εγκατέλειψε τον καφέ των αρχών μετά το πέρας των εκδηλώσεων και εκεί που κανείς δεν ασχολήθηκε που πάει, έκανε μια στάση στο «Αρματωλός» πριν η Κανονιοφόρος φύγει από το λιμάνι μας, στο οποίο ναυλοχούσε επί διήμερον.

Το τι έγινε εκεί δεν δημοσιοποιήθηκε, πλην όμως ουδέν κρυφόν υπό… το φως των προβολέων, άρα εμείς μάθαμε και σας τα μεταφέρομε και… το κρίμα στο λαιμό μας.

Ο Μητροπολίτης ζήτησε όχι μόνο να ευλογήσει αλλά να χαιρετήσει ένα – ένα τα μέλη του πληρώματος, στα οποία μετά είπε τόσο θερμά λόγια, που ομολογουμένως δεν ξανάκουσαν.

Το πρωϊ τους είπε κάναμε Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου, αλλά εδώ μαζί σας θα κάνω τώρα τη δεύτερη Λειτουργία.

Θέλω να ξέρετε τους είπε, ότι εντολοδόχοι σας δεν είναι απλά η Πατρίδα μας και ο όρκος που έχετε δώσει. Εντολοδόχοι σας είναι ο Θεμιστοκλής (όταν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Σπατριάτης Ναύαρχος Ευρυβιάδης, του είπε να μην μιλάει πολύ γιατί είναι χωρίς… πατρίδα, αφού οι Πέρσες είχαν κάψει την Αθήνα, του απάντησε ότι όσο έχομε πλοία έχομε και πατρίδα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Φλαντανελλάς (Χιώτης Πλοίαρχος, που το 1453 στην Κωνσταντινούπολη, διέσπασε τον Οθωμανικό κλοιό στον Πόλη και εφοδίασε την πολιορκούμενη Βασιλεύουσα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Κανάρης (Ο Ψαριανός πυρπολητής της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή και όχι μόνο).

Και αφού τους παρέδωσε ένα μάθημα ιστορίας κατέληξε.

Θέλω να ξέρετε ότι γνωρίζουμε καλά ποιοί είσθε και τι κάνετε. Ξέρουμε καλά πως χάρη σε σας δεν λείπει ούτε μια σταγόνα από την θάλασσα μας, ούτε ένα φύκι της, ούτε ένα κόκκος από το αλάτι της.

Περιττεύει να πούμε την συγκίνηση του πληρώματος, που εκφράστηκε με θερμή αντιφώνηση του Κυβερνήτη Γιάννη Βλάχου, που εκτός των άλλων είναι και… Αγιογράφος και έτσι εκτίμησε δεόντως την εικόνα των Αγίων Βικτώρων, που δώρισε στο πλήρωμα ο Μητροπολίτης φεύγοντας.

 

Υ.Γ. Άγιε Χίου ας δεν αποδώσαμε σωστά και ακριβώς τα όσα είπατε, άλλη φορά να μην κάνετε τις πιο ουσιαστικές επισκέψεις… μυστικά.

Σχετικά Άρθρα