Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

Μια διαφορετική… Λειτουργία στο «Αρματωλός»

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 12/11/2019 - 20:37

Να ξέρετε πως τα πιο ωραία δεν δημοσιεύονται.

Είτε επειδή περνούν απαρατήρητα, είτε επειδή θεωρούμε ότι μέσω αυτών θίγονται ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα, είτε επειδή οι πρωταγωνιστές τα κάνουν… κρυφά.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Όσο φωναχτά κάνει εκείνα που θέλει να φανούν, τόσο… κρυφά κρατάει εκείνα που τα βλέπει περίπου ως… μυστήρια.

Μια τέτοια κίνηση έκανε το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, όπου εγκατέλειψε τον καφέ των αρχών μετά το πέρας των εκδηλώσεων και εκεί που κανείς δεν ασχολήθηκε που πάει, έκανε μια στάση στο «Αρματωλός» πριν η Κανονιοφόρος φύγει από το λιμάνι μας, στο οποίο ναυλοχούσε επί διήμερον.

Το τι έγινε εκεί δεν δημοσιοποιήθηκε, πλην όμως ουδέν κρυφόν υπό… το φως των προβολέων, άρα εμείς μάθαμε και σας τα μεταφέρομε και… το κρίμα στο λαιμό μας.

Ο Μητροπολίτης ζήτησε όχι μόνο να ευλογήσει αλλά να χαιρετήσει ένα – ένα τα μέλη του πληρώματος, στα οποία μετά είπε τόσο θερμά λόγια, που ομολογουμένως δεν ξανάκουσαν.

Το πρωϊ τους είπε κάναμε Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου, αλλά εδώ μαζί σας θα κάνω τώρα τη δεύτερη Λειτουργία.

Θέλω να ξέρετε τους είπε, ότι εντολοδόχοι σας δεν είναι απλά η Πατρίδα μας και ο όρκος που έχετε δώσει. Εντολοδόχοι σας είναι ο Θεμιστοκλής (όταν πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Σπατριάτης Ναύαρχος Ευρυβιάδης, του είπε να μην μιλάει πολύ γιατί είναι χωρίς… πατρίδα, αφού οι Πέρσες είχαν κάψει την Αθήνα, του απάντησε ότι όσο έχομε πλοία έχομε και πατρίδα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Φλαντανελλάς (Χιώτης Πλοίαρχος, που το 1453 στην Κωνσταντινούπολη, διέσπασε τον Οθωμανικό κλοιό στον Πόλη και εφοδίασε την πολιορκούμενη Βασιλεύουσα).

Εντολοδόχος σας είναι ο Κανάρης (Ο Ψαριανός πυρπολητής της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή και όχι μόνο).

Και αφού τους παρέδωσε ένα μάθημα ιστορίας κατέληξε.

Θέλω να ξέρετε ότι γνωρίζουμε καλά ποιοί είσθε και τι κάνετε. Ξέρουμε καλά πως χάρη σε σας δεν λείπει ούτε μια σταγόνα από την θάλασσα μας, ούτε ένα φύκι της, ούτε ένα κόκκος από το αλάτι της.

Περιττεύει να πούμε την συγκίνηση του πληρώματος, που εκφράστηκε με θερμή αντιφώνηση του Κυβερνήτη Γιάννη Βλάχου, που εκτός των άλλων είναι και… Αγιογράφος και έτσι εκτίμησε δεόντως την εικόνα των Αγίων Βικτώρων, που δώρισε στο πλήρωμα ο Μητροπολίτης φεύγοντας.

 

Υ.Γ. Άγιε Χίου ας δεν αποδώσαμε σωστά και ακριβώς τα όσα είπατε, άλλη φορά να μην κάνετε τις πιο ουσιαστικές επισκέψεις… μυστικά.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 11/07/2020 - 19:37

Είναι από τα ζητήματα που αισθάνεσαι δέος.

Ποιός είμαι εγώ, που θα μιλήσω για κάτι τόσο μεγάλο, κι΄ αν το κάνω είναι επειδή θέλω να καταθέσω τη δική μου θεώρηση όχι για την πολιτική διάσταση του θέματος, αλλά για κάτι πιστεύω βαθύτερο, αυτό που στην ουσία κυριαρχεί και τα σκεπάζει όλα, σαν σκιά που μπορεί να ξεκουράσει από τον ήλιο αλλά και σαν βάρος όταν κυρίαρχο μέσα σου είναι το σκοτάδι.

Δεν θα σταθώ στο πολιτικό ζήτημα, έχει πολλάκις αναλυθεί. Το πολιτικό ακροατήριο του Ερντογάν. Η προσπάθεια του να κυριαρχήσει στον χώρο των φανατικών Μουσουλμάνων. Το διαζύγιο που μέσω αυτού και όσων τον ανέχονται παίρνει η χώρα του από τον κοσμικό πατέρα των Τούρκων, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Την σκιά που ο τελευταίος ρίχνει πάνω στον Ερντογάν, αλλά εν τέλει την σκιά του ίδιο του Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά.

Αυτή είναι η δική μου διάσταση και με βαραίνει τόσο, που την γράφω ακριβώς γι’ αυτό, γιατί διαπιστώνω μέχρι στιγμής ότι το θέμα το βλέπουμε… κοσμικά γι’ αυτό και μας ξεπερνά.

Τι κάνει σήμερα ο νεοΣουλτάνος; Θριαμβολογεί για την επιστροφή του καθεστώτος μιας πρώην, την εμβληματικότερης Χριστιανικής Εκκλησίας σε Τζαμί. Το ίδιο και οι φανατικοί στην χώρα του, μαζί με τους ομοίους τους σε όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

Και τι έγινε; Το ίδιο δεν ίσχυε 499 χρόνια πριν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφασίσει να την κάνει Μουσείο;

Κανείς δεν σκέπτεται ότι ο Κεμάλ, κάνει ότι τώρα και ο Ερντογάν;

Ο ένας το 1934 χρησιμοποίησε την σκιά του μνημείου, για να σηματοδοτήσει την στροφή της χώρας του στο φώς. Ο άλλος το 2020 κάνει πάλι το ίδιο για να γιορτάσει την επιστροφή της χώρας του στο σκότος.

Στην ουσία συνθλίβονται και οι δύο κάτω από το βάρος της Αγιάς Σοφιάς.

Αυτό ισχύσει για όλα τα έθνη, που δεν έχουν ιστορία ή αυτή που έχουν είναι βασισμένη στο γιαταγάνι και όχι στο πνεύμα και την γραφίδα.

Θριαμβολογεί ο νέοΣουλτάνος, θριαμβολογούν όλοι και είναι τόσο τυφλοί που δεν βλέπουν ότι αυτό γίνεται κάτω από την σκιά, την θεόρατη σκιά της ιστορίας.

Αλήθεια, ας απαντήσουμε όλοι σε ένα απλό ερώτημα.

Στις 24 Ιουλίου 2020 ο Ερντογάν θέλει να γιορτάσει την σωτηρία του από τους Στρατηγούς του (ποιοτικά δεν διαφέρουν) που παρ΄ ολίγον να τον στείλουν στον Αλλάχ πριν την ώρα του. Γιατί δεν το κάνει αυτό σε ένα από 3272 Τζαμιά της Πόλης; Γιατί δεν το κάνει στο Μπλέ Τζαμί, που έφτιαξε ο Σουλτάνος Αχμέτ για να ξεπεράσει σε αίγλη την Αγιά Σοφιά, που τι είναι μπροστά στο φαντασμαγορικό Μπλέ Τζαμί; Μια… θεοσκότεινη…μουντή… Εκκλησιά.

Και όμως 404 χρόνια βρίσκονται απέναντι και στο τέλος νικητής είναι αυτή.

Εκεί λοιπόν θα πάει να γιορτάσει την σωτηρία του ο Ταγίπ. Και χωρίς να το θέλει, θα αναδείξει κι’ αυτός τον κυρίαρχο. Αυτόν τον… μουντό και… σκοτεινό όγκο, ίδιον με το βάρος της ιστορίας.

Η Αγιά Σοφιά για άλλη μια φορά θα πάρει την εκδίκηση της.

 

Υ.Γ. Ότι ισχύει για τον Ερντογάν ισχύει και για τον… Πάπα. Η Αγιά Σοφιά του παρέλυσε την γλώσσα.