Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Μήπως ενδιαφέρεται ο Ερντογάν να στείλει καθηγητές Τουρκικών στα σχολεία των Οινουσσών;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 05/11/2019 - 18:36

Επειδή ο Πρωθυπουργός μας φιλοδοξεί ότι κάποτε θα γίνουμε κανονική χώρα και στην προσπάθεια μας να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή και επειδή κουραστήκαμε να παίζουμε με τις λέξεις, π.χ. με κάποιες λέξεις πρέπει να εκφράσουμε το γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία εξακολουθεί να επιβάλλει σε Ψαρά και Οινούσσες ΦΠΑ 24%(!) θα θέλαμε σήμερα να τον πληροφορήσουμε, την υπουργό παιδείας όχι, κανονικά θα πρέπει να ξέρει και να παραιτηθεί, ότι και τα σχολεία του Νομού Χίου εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς καθηγητές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ Σταύρο Σταυρινούδη, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν πανελλαδικά περί τα 2000 κενά. Στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου τα δηλωμένα κενά ανέρχονται:

  • στην γενική αγωγή σε 15 πλήρους ωραρίου και 5 μειωμένου ωραρίου
  • στην ειδική αγωγή σε 3 πλήρους ωραρίου και 1 μειωμένου ωραρίου
  • στην παράλληλη στήριξη 4 κενά
  • στο Μουσικό Σχολείο 259 ώρες μουσικής ειδίκευσης

Η απουσία αυτού του προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα:

  • μέχρι σήμερα να μην έχει διδαχθεί ούτε μία ώρα στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα «Οικονομία» και «Κοινωνιολογία» του Εσπερινού Γυμνασίου καθώς και στην «Πληροφορική» του Γυμνασίου Ψαρών
  • να μη διδάσκονται καμία ξένη γλώσσα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία των Οινουσσών.

Επιτρέψτε μας τώρα να σταθούμε ειδικά στο τελευταίο, χωρίς να σημαίνει ότι και τα άλλα δεν είναι κύρια, απλά επειδή κάποια πράγματα πρέπει να βγαίνουν από τον σωρό της κατάντιας, γιατί αυτά τα κενά μόνο κατάντια είναι.

Αφήνουμε λοιπόν κατά μέρος τους μαθητές των Ψαρών, που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα Πληροφορική και λόγω… γειτνιάσεως κάνουμε την παρακάτω πρόταση του τίτλου ευθέως στον γείτονα Σουλτάνο.

Αφού η  Ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι άλλο Ιθάκη, για παράδειγμα και άλλο Οινούσσες, αφού η μια βλέπει την… Κεφαλονιά και η άλλη την Τουρκία, και δεν μπορεί να στείλει καθηγητές ξένων γλωσσών στο ακριτικό μας νησί, ας στείλει το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας Καθηγητές τουρκικής γλώσσας.

Υ.Γ. Ε, μα στην ώρα σου βλαστήμησε.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή