Να Καρδαμυλίτης, να μάλαμα! Καμαρώστε μαζί μας τον Νικόλα Φατσή

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 15/07/2021 - 17:42

Δράστης του σημερινού σημειώματος είναι η Χριστίνα Ψυλλή, η καλή συνάδελφος, που μετά από τόσα χρόνια πιά μαζί, συνεννοούμαστε χωρίς να… μιλάμε.

Μπράβο ρε θηρίο της λέω που τον πέτυχες τον Καρδαμυλίτη;

Μιλάμε για τον τελειόφοιτο του ΓΕΛ Καρδαμύλων Νίκο Φατσή, που αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις γράφοντας ένα ολοστρόγγυλο 20 στα μαθηματικά, 19,2 στην Φυσική και από 18,7 στη Γλώσσα και τη Χημεία.

Με σύνολο δηλαδή 19.264 μόρια, θα μπορούσε να επιλέξει όποια σχολή θέλει, μπαίνοντας άνετα ακόμη και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, (να τον ταϊζουν δηλαδή μετά οι γονείς του) αλλά συνειδητά επέλεξε τη θάλασσα και δήλωσε κατηγορηματικά ότι θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στις Οινούσσες!

Δεν τον ανακάλυψα εγώ, μου λέει η Χριστίνα… δικός σου είναι;

Και ανοίγοντας τον υπολογιστή, μιλάμε στον… ρουφιάνο δεν ξεφεύγει τίποτα, μου δείχνει την φωτογραφία αυτή και το κείμενο, που ακολουθεί, που είχα γράψει στις 2 Οκτωβρίου 2017.

Ας το ξαναδιαβάσουμε, μάλλον αξίζει τον κόπο.

Το καθάριο… βλέμμα και ο λόγος του μικρού Καρδαμυλίτη Νικόλα Φατσή

- Κύριε Τζούμα δεν θα ανέβει κανείς στα Καρδάμυλα για την κινητοποίηση μας;

Ο λόγος ήταν επιτακτικός, ο αγώνας τους μεγάλος, ένα ολόκληρο χωριό ήταν στο πόδι με τα Σχολεία κλειστά, διεκδικώντας ένα τμήμα εν λειτουργία, αυτό των οικονομικών του ΕΠΑΛ.

Τι στο καλό δεν δικαιούνταν μια ώρα δρόμος προβολή, αυτών που σήμερα κυβερνούν τον μισό παγκόσμιο εμπορικό στόλο;

Πήγαμε λοιπόν κοντά τους για το ρεπορτάζ, μίλησαν οι γονείς, οι καθηγητές, οι μαθητές του Λυκείου, οπότε με πλησιάζει και ένα παιδί.

«Κύριε θα ήθελα να μιλήσω και εγώ, πειράζει που είμαι… μικρός;»

Στάθηκε απέναντι μου με θάρρος, εκείνος κοίταζε το φακό και εγώ το καθαρό του βλέμμα.

«Το κλείσιμο ενός τμήματος μπορεί να λέει λίγα πράγματα γι’ αυτούς που βλέπουν το θέμα λογιστικά, όμως για ένα χωριό αυτό είναι η αρχή του τέλους. Το Κράτος, το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί να μην βλέπει ότι έτσι σταδιακά κλείνει ένα σχολειό και όταν κλείσει ένα σχολειό, μετά κλείνει το χωριό και αυτό για μια ακριτική περιοχή είναι μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα».

Τον ξαναείδα σήμερα στις 7.00 π.μ. στην κατάληψη του Δημαρχείου Χίου.

Τώρα δεν ζήτησε την… άδεια μου. Στήθηκε πάλι μπροστά στην κάμερα.

«Για τα παιδιά της Πόλης, είπε, η αλλαγή ενός Σχολείου άντε να προσθέσει 10-20 λεπτά στην προσέλευση τους σ’ αυτό, αν κλείσει στα Καρδάμυλα σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή της οικογένειας, είναι η αρχή του τέλους να αδειάσουν οι ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, αυτό δε μετριέται λογιστικά είναι ανυπολόγιστο, είναι βαρύ πλήγμα για την πατρίδα μας».

Ο Νίκος Φατσής είναι μόνο 15 χρόνων και είπε τόσο καθάρια της αλήθεια, που κολλάει στον τοίχο, προφέσορες και πτυχιούχους, πρώην επαναστάτες και νυν καριερίστες του υπουργείου Παιδείας, είπε και είδε τόσο μακριά όσο αυτοί βλέπουν τις καρέκλες τους και τους παχυλούς μισθούς τους.

Σ’ ευχαριστούμε Νικόλα για τον καθάριο σου λόγο και το καθαρό σου βλέμμα.

Να σε χαίρονται οι γονείς σου και να σε καμαρώνουν οι δάσκαλοι σου.

 

Σχετικά Άρθρα