Να 'ρθει στο νησί ο αυθεντικός «Αβέρωφ» να προσκυνήσει όλη η Χίος

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 16/09/2021 - 20:10

Δάκρυσε η «Νίκη» ακούγοντας τα παιδιά της να ψάλλουν τον εθνικό μας ύμνο στην πλατεία ηρώων Ολοκαυτώματος των Ψαρών.

 Ήταν Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 μεσημέρι και τα Ψαρά ζούσαν ιστορικές στιγμές, όταν ο Ναύαρχος Π. Ν. Στέλιος Κωστάλας, μαζί με τον Λιμενάρχη Παντ. Βατούση αποκάλυπταν κάτω από την ελληνική σημαία το ομοίωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ».

«Είμαστε όλοι Ψαριανοί» φώναξε με ενθουσιασμό παιδιού ο γηραιός... σφραγισμένος Καρδαμυλίτης καπ. Παν. Τσάκος, δωρητής του ομοιώματος και δάκρυσαν και τα Ψαρά.

Το τρίτο αφιέρωμα από τα οκτώ βρήκε τη θέση του. Ακολουθούν αυτά των Οινουσσών και της Μυτιλήνης. Προηγήθηκαν αυτά της Σχολής ναυτικών Δοκίμων και της Χίου στο Ομήρειο.

 Και όμως το θωρηκτό σύμβολο, ο ελευθερωτής των νησιών μας, είναι πλέον πλοίο Μουσείο, που μετακινήθηκε όμως από την θέση του στο Φάληρο, για να πάει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 Και αναρωτιέμαι. Με δεδομένο ότι κάθε μετακίνηση του απαιτεί ειδικό συντονισμό και χρόνο, η Χίος δεν δικαιούται ένα τέτοιο προσκύνημα;

Το 2022 θα τιμώνται τα 200 χρόνια από τις σφαγές του 1822. Η σχετική τοπική Επιτροπή γιορτασμού για τα 200 χρόνια από το 1821, με Πρόεδρο τον σεβαστό Παύλο Καλογεράκη, Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ήδη υφίσταται και έκανε και κάνει σημαντική δουλειά.

Γιατί να μην συνεχίσει επιφορτισμένη με αυτό;

Ναρθεί δηλαδή στη Χίο, την 11η Νοεμβρίου 2022 και ειδικά στο λιμάνι μας, το πλοίο που ήταν επικεφαλής του στόλου, που την απελευθέρωσε;

Γιατί να μην γιορτάσει η Χίος τα 110 χρόνια λευτεριάς της, προσκυνώντας αυτό το σύμβολο; Όχι τα ομοιώματα του, το ίδιο το πλοίο.

Γιατί να μην γίνει, ειδικά γι’ αυτή την επέτειο και με την παρουσία του πλοίου, η παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου στη Προκυμαία; Να περάσει μπροστά του όλο το νησί και να κλείνει τιμητικά προς αυτό την κεφαλή;

Για να το κάνουμε όλοι μαζί εικόνα;

Στο κάτω κάτω εγώ μια ιδέα ρίχνω, και από ότι διαπιστώσαμε όλοι, στον Δήμαρχο Χίου, που την έκανα ζωντανά στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, μέσα στο καραβάκι από τα Ψαρά στα Λημνιά, χωρίς να έχει ιδέα, το αποδέχθηκε, άλλοι μπορεί να έχουν καλύτερες.

 

Υ.Γ.: Στην ουσία σε όλη τη νεότερη ιστορία, το «Αβέρωφ» είναι το μόνο ελληνικό... έδαφος, που δεν υπεστάλη ποτέ, ούτε στη μαύρη ναζιστική γερμανική κατοχή, η ελληνική σημαία. Τυχαίο; Η ελληνική υπόσταση κρατήθηκε λεύτερη μόνο στη θάλασσα.

Σχετικά Άρθρα