Να συζητήσουμε τον θάνατο μας ή να μην πατήσουμε την… πεπονόφλουδα;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 25/09/2020 - 18:23

Έχουμε ξαναγράψει ότι η Τουρκία δεν αιφνιδιάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει από… κόλπα. Άλλωστε οι συνεχιστές της διπλωματίας του… Φαναρίου μάλλον είναι οι Τούρκοι ως απόγονοι των Οθωμανών πολιτών πάσης εθνικότητος και όχι εμείς.

Αρχίζει λοιπόν ο διερευνητικός ελληνοτουρκικός διάλογος, για… 61η φορά αν δεν κάνω λάθος σε λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Και με δεδομένα όσα προηγήθηκαν, ας μην τα αναφέρουμε για οικονομία χώρου, έχουμε την ξεκάθαρη αναφορά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ότι από μεριάς της θα θέσει στο τραπέζι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Έτσι ίσια και ξεκάθαρα.

Εδώ ας επιτραπεί μια παρένθεση. Η Τουρκία εδώ εκφράζει άθελα της μια αδυναμία. Δεν προβάλλει το… αίτημα αυτό μόνο για να μας εκνευρίσει, ούτε επειδή… δένει με το Διεθνές Δίκαιο, που προβλέπει μερική αποστρατικοποίηση νησιών, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, το κάνει και γιατί αναγνωρίζει εμμέσως ότι όπως είναι τα νησιά σήμερα κάθε άπλωμα χεριού σ’ αυτά σημαίνει και… κόψιμο και πόσα χέρια νάχει πιά ακόμα και μεγάλη σε μέγεθος χώρα;

Έμμεσα λοιπόν αναγνωρίζει ότι φοβάται το δάγκωμα γι’ αυτό και ονειρεύεται νησιά χωρίς στρατό, έτοιμες δηλαδή μπουκιές μιάς χαψιάς.

Κλείνει όμως η παρένθεση και να επανέρθουμε στον αρχικό προβληματισμό.

Γιατί η Τουρκία μας βάζει το θέμα αυτό πριν την συνάντηση;

Εδώ δένει και το χθεσινό δημοσίευμα της Σοζτζού, που με τον εύγλωττο αυτό χάρτη, σημειώνει ότι η Μέρκελ προτείνει αποστρατικοποίηση των νησιών με παράλληλη… διάλυση της Τουρκικής Στρατιάς Σμύρνης.

Έξυπνο πουλί ο Γερμανικός γαϊδαρος. Να φύγει από τα νησιά ο Στρατός και μαζί και οι πολίτες, διότι χωρίς Στρατό στα νησιά θα μείνει μόνο όποιος θέλει να γίνει… Γιουσουφάκι και να… αποσυρθεί μια Στρατιά, που η Τουρκία σε τρείς ώρες την ξανακουβαλάει στην Σμύρνη.

Όμως αυτά λέει η Σοζτζού, δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια.

Ξαναπάμε όμως στον διάλογο. Να γίνει ή με δεδομένο τι ζητάει η Τουρκία να τους γράψουμε κανονικά;

Το δεύτερο είναι η αυθόρμητη απάντηση, δεν σημαίνει όμως ότι είναι η σωστή.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει σ’ αυτή την… Φαναριώτικη παγίδα.

Όχι, να πάμε, να καθίσουμε στο τραπέζι και εκεί η Τουρκία επισήμως, όχι σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα ή… κύκλους να θέσει ευθέως τι θέλει.

Τα νησιά; Μάλιστα. Να το θέσει και να πάρει την απάντηση που πρέπει.

Από την αντιπροσωπία μας και την ελληνική Κυβέρνηση;

Θα την πάρει από εκεί σίγουρα, εμείς όμως οι πολίτες θα την δώσουμε;

Συγνώμη που θα γίνω δυσάρεστος αλλά ακόμα συζητάμε για αύξηση θητείας.

Μάλιστα αντί να βλέπουμε την 18μηνη θητεία, συζητάμε λέει την 9μηνη για όσους θα υπηρετούν στην παραμεθόριο και την 12μηνη σ’ αυτούς που θα υπηρετούν την… μανούλα τους στην… Αττική.

Τα περί θητείας στα 18 χρόνια, που προβληματίστηκε δημοσίως ο Πρωθυπουργός την εγκαταλείπουμε λέει γιατί τα… παιδιά είναι ανώριμα.

Ενώ τα 18χρονα παλληκάρια της Κύπρου και του Ισραήλ είναι ώριμα.

Μα είναι απλό. Τα… παιδιά εκεί είναι ώριμα επειδή βλέπουν τον κίνδυνο δίπλα τους.

Εμείς συλλήβδην, πολιτική ηγεσία και πολίτες νομίζουμε ότι οι Τούρκοι κάνουν… πλάκα.

 

Υ.Γ.: Καλή θητεία στους νεοσυλλέκτους της Ε’ 2020 ΕΣΣΟ, που ορκίστηκαν σήμερα, λόγω κορωνοϊού διασκορπισμένοι σε διάφορα Στρατόπεδα του νησιού.

Σχετικά Άρθρα