Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Ο άστεγος εθνοφύλακας και η κοινωνία που πέφτει από τα σύννεφα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 12/09/2019 - 23:03
φωτο αρχείου

Η φυλή έχει στο DNA της την υπερβολή, τοπικά έχουμε επιπρόσθετα το… κουσούρι να πέφτομε από τα σύννεφα.

Έτσι μας έδωσε γροθιά στο στομάχι η επιστολή του Όθωνα Τρέμη (στη στήλη ΑΠΟΨΕΙΣ) για τον άστεγο εθνοφύλακα που ζητάει ένα… εμπορευματοκιβώτιο να μένει μέσα, κάτι που πάντως δικαιούνται οι… πρόσφυγες -μετανάστες.

Εξ’ αυτού του συσχετισμού, ο Όθωνας, η… σειρούλα μου, τον είχα Δόκιμο, ήτοι για όσους δεν γνωρίζουν Δόκιμος είναι ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός, και ξέρω τι ψυχούλα είναι, δέχτηκε την επίθεση του μεγάλου… καφενείου ως… ρατσιστής!

Προχθές τα βάλανε μαζί μου κάποιοι γιατί έγραψα για τις… κατσίκες των Μεστών, χωρίς να διαβάσουν το άρθρο.

Δυστυχώς ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, του επιδερμισμού, των εύκολων χαρακτηρισμών και της… πτώσης από τα σύννεφα.

Αφήνω λοιπόν κατά μέρος τους χαρακτηρισμούς και πιάνω, έτσι πιστεύω, την ουσία.

Πρώτη φορά ακούμε ότι υπάρχουν άστεγοι συμπολίτες μας;

Κανείς δεν βλέπει τον πατ. Νικόλα τον Μακρή, που έχει λειώσει στα συσσίτια της Μητροπόλεως ταϊζοντας καθημερινά 400 ανθρώπους; Οι άλλοι 400, εκτός ίσως του κρέατος το πετάνε στους σκύλους.

Κανείς δεν βλέπει τα 800 παιδάκια στην ΒΙΑΛ, που εκτός της σκόνης, της λάσπης σε λίγο, δεν βρίσκεται ένας Δάσκαλος να γλυκάνει την ψυχούλα τους και να γεμίσει το μυαλουδάκι τους;

Νομίζουμε ότι όσοι έρχονται θα φύγουν. Ας πούμε ότι αυτό ίσχυε μέχρι πρόπερσι. Από τούδε και στο εξής όσοι έρχονται θα εγκλωβίζονται.

Και αυτό το ακούμε πρώτη φορά; Όταν αύριο το σημερινό προσφυγάκι γίνει ένας αμόρφωτος Ταλιμπάν, υποθέτω ότι πάλι θα πέσουμε από τα σύννεφα.

Αλλά ξέρω, όλοι θέλουμε την μόρφωση τους, αλλά όπως μου έλεγε χθες ένας φίλος στην αγορά, Θρησκευτικά… θα κάνουν;

"Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν" δηλαδή.

Τώρα γιατί κάθισα και έγραψα τα παραπάνω. Μπα, διαστροφή, έτσι για να υπάρχει γραπτώς ότι κάποιοι προειδοποιούσαν για την πτώση μας, από τα … σύννεφα.

 

Υ.Γ. Το είπα στον φίλο που προβληματίστηκε για τα… Θρησκευτικά των προσφυγόπουλων, με την ελπίδα να το κατάλαβε. Και οι Αλβανοί πριν 25 χρόνια δεν είχαν ιδέα γι’ αυτό τον Ιησού Χριστό, αλλά τους κέρδισαν οι Λειτουργοί του, που τους έδειξαν… αγάπη. Και γι’ αυτό το… υπερόπλο πέφτουμε από τα σύννεφα;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή