Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Ο άστεγος εθνοφύλακας και η κοινωνία που πέφτει από τα σύννεφα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 12/09/2019 - 23:03
φωτο αρχείου

Η φυλή έχει στο DNA της την υπερβολή, τοπικά έχουμε επιπρόσθετα το… κουσούρι να πέφτομε από τα σύννεφα.

Έτσι μας έδωσε γροθιά στο στομάχι η επιστολή του Όθωνα Τρέμη (στη στήλη ΑΠΟΨΕΙΣ) για τον άστεγο εθνοφύλακα που ζητάει ένα… εμπορευματοκιβώτιο να μένει μέσα, κάτι που πάντως δικαιούνται οι… πρόσφυγες -μετανάστες.

Εξ’ αυτού του συσχετισμού, ο Όθωνας, η… σειρούλα μου, τον είχα Δόκιμο, ήτοι για όσους δεν γνωρίζουν Δόκιμος είναι ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός, και ξέρω τι ψυχούλα είναι, δέχτηκε την επίθεση του μεγάλου… καφενείου ως… ρατσιστής!

Προχθές τα βάλανε μαζί μου κάποιοι γιατί έγραψα για τις… κατσίκες των Μεστών, χωρίς να διαβάσουν το άρθρο.

Δυστυχώς ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, του επιδερμισμού, των εύκολων χαρακτηρισμών και της… πτώσης από τα σύννεφα.

Αφήνω λοιπόν κατά μέρος τους χαρακτηρισμούς και πιάνω, έτσι πιστεύω, την ουσία.

Πρώτη φορά ακούμε ότι υπάρχουν άστεγοι συμπολίτες μας;

Κανείς δεν βλέπει τον πατ. Νικόλα τον Μακρή, που έχει λειώσει στα συσσίτια της Μητροπόλεως ταϊζοντας καθημερινά 400 ανθρώπους; Οι άλλοι 400, εκτός ίσως του κρέατος το πετάνε στους σκύλους.

Κανείς δεν βλέπει τα 800 παιδάκια στην ΒΙΑΛ, που εκτός της σκόνης, της λάσπης σε λίγο, δεν βρίσκεται ένας Δάσκαλος να γλυκάνει την ψυχούλα τους και να γεμίσει το μυαλουδάκι τους;

Νομίζουμε ότι όσοι έρχονται θα φύγουν. Ας πούμε ότι αυτό ίσχυε μέχρι πρόπερσι. Από τούδε και στο εξής όσοι έρχονται θα εγκλωβίζονται.

Και αυτό το ακούμε πρώτη φορά; Όταν αύριο το σημερινό προσφυγάκι γίνει ένας αμόρφωτος Ταλιμπάν, υποθέτω ότι πάλι θα πέσουμε από τα σύννεφα.

Αλλά ξέρω, όλοι θέλουμε την μόρφωση τους, αλλά όπως μου έλεγε χθες ένας φίλος στην αγορά, Θρησκευτικά… θα κάνουν;

"Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν" δηλαδή.

Τώρα γιατί κάθισα και έγραψα τα παραπάνω. Μπα, διαστροφή, έτσι για να υπάρχει γραπτώς ότι κάποιοι προειδοποιούσαν για την πτώση μας, από τα … σύννεφα.

 

Υ.Γ. Το είπα στον φίλο που προβληματίστηκε για τα… Θρησκευτικά των προσφυγόπουλων, με την ελπίδα να το κατάλαβε. Και οι Αλβανοί πριν 25 χρόνια δεν είχαν ιδέα γι’ αυτό τον Ιησού Χριστό, αλλά τους κέρδισαν οι Λειτουργοί του, που τους έδειξαν… αγάπη. Και γι’ αυτό το… υπερόπλο πέφτουμε από τα σύννεφα;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 04/08/2020 - 19:14

Ο Σταύρος Κουτρής Αντιστράτηγος ε.α. είναι ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που επισκέφθηκε προχθές το νησί μας, είδε τις αρχές και ακριτικά Φυλάκια.

Μετά από το τέλος μιας μικρής συνέντευξης του, ο παλιός καταδρομέας και πάντα… καταδρομέας, ο πρώην Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου, ο οξυδερκής Αξιωματικός, σου λέει αφού άκουσα τα… επίσημα ας ρωτήσω τώρα και την… πιάτσα.

Αν σας ρωτούσα το πιο σοβαρό πρόβλημα του νησιού, τι θα μου απαντούσατε, με ρώτησε;

Το δημογραφικό, του απάντησα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στην συνοδεία του, μέλη της Ένωσης αποστράτων στην Χίο, που παρατήρησαν. Είναι ο μόνος που το επισημαίνει.

Ο Στρατηγός κούνησε με νόημα το κεφάλι του, σαν να τους έλεγε, ξέρω που ρωτάω, αλλά εγώ δεν τελείωσα και με την ευκαιρία ολοκληρώνω αρθρογραφώντας.

Και το δεύτερο πρόβλημα είναι η μαλθακότητα και η τεμπελιά, απότοκο του δηλητήριου του αείμνηστου για πολλούς λόγους Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, που θέλοντας να φτιάξει την ΠΑΣΟΚ Α.Ε. έκανε τον μισή Ελλάδα δημοσίους υπαλλήλους, αφού την άλλη μισή την είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Ε, στο ενδιάμεσο για να δούμε την δική μας περίπτωση… ξέφυγαν μερικοί ναυτικοί και μαστιχοπαραγωγοί.

Το απότοκο αυτής της διάβρωσης της ελληνικής κοινωνίας το ζούμε σήμερα. Ολόκληρες δεκαετίες φτάσαμε στο σήμερα. Γενιές που με διάφορες δικαιολογίες, η πιο βολική είναι οι… σπουδές, απέχουν της εργασίας και κυρίως αυτής του πρωτογενούς τομέα.

Βεβαίως η στρεβλή νοοτροπία έχει την κάλυψη της Πολιτείας και είναι από αυτά που… ξέχασε να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΟΑΕΔ είναι… ΟΑΕΑ. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως Οργανισμός Απασχόλησης Επιδοτούμενων Ανέργων.

Η… Αμερική έχει ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο προ πολλού, μόνο η Ελλάδα δεν ξέρει… που είναι. Σε πολλές χώρες του κόσμου οι αντίστοιχοι ΟΑΕΔ ειδοποιούν τους ανέργους για εργασία, δίνοντας τους δύο ευκαιρίες. Αν αποτύχουν τους εύχονται… καλή τύχη και σταματάει να τους πληρώνει το κοινωνικό σύνολο.

Ας σταθούμε όμως στα δικά μας. Σήμερα δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στους ναυτικούς να μπαρκάρουν με ξένες συμβάσεις. Μα, να μπαρκάρουν με μισθούς… Φιλιππίνων; Όχι ας κάθονται να τους ταϊζουν οι υπόλοιποι και να κλαίνε όλοι μαζί γύρω από μια κουβαδιά… φραπέ.

Η μαστίχα πάλι θεριεύει, όποιος δεν το βλέπει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με την φαρμακευτική έρευνα και το Ινστιτούτο που δημιουργείται η… πολυεθνική αύριο ΕΜΧ, τα είπε ο Πρόεδρος της Γιώργης Τούμπος θα φυτεύει σχίνους μέχρι και σε γλάστρες.

Βεβαίως το χωράφι δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά πιά είναι; Άντε λοιπόν και τα υπόλοιπα μαγαζιά που κλείνουν στην αγορά να γίνουν… καφετέριες να κερνάει ο ένας… μαγαζάτορας τον άλλον.

 Αν κάποιος πάει στους σχίνους, είπε ο Γιώργης Τούμπος (5 ευρώ την ώρα και ασφάλιση) αποκτά το κυριότερο, τεχνογνωσία. Σήμερα είναι εργάτης αύριο ενοικιάζει σχίνους και γίνεται μαστιχοπαραγωγός. Με 300 κιλά μαστίχα έχει 30.000 ευρώ εισόδημα, λίγα είναι;

Να συμπληρώσω εγώ τον Τούμπο, που τα γράφω πιο… μαλακά;

Οι Αλβανοί ήρθαν πριν 20 – 30 χρόνια ξυπόλητοι στα μαστιχοχώρια. Ας τους δεί κανείς σήμερα. Τι διαφορά είχαν με μας; Ήταν από.. την μάνα τους μαλωμένοι με την τεμπελιά.

Και επειδή όλα δεν είναι μαύρα, καμαρώνομε σήμερα όλοι δεκάδες νέους στα μαστιχοχώρια, που δηλώνουν νέοι αγρότες. Νέοι και νέες με διπλώματα και σπουδές, αυτές δεν πάνε ποτέ χαμένες, που πήραν τα χέρσα χωράφια και τους σχίνους των παππούδων τους και βγάζουν τώρα… αγγέλους.

Θέλουν δουλειά και οι υπόλοιποι; Ας ακολουθήσουν.

 

Υ.Γ. Θυμάμαι παλιά τι αγώνα δώσαμε όλοι μαζί, να βάλομε στο ρημάδι το κεφάλι των νέων οδηγών κράνος. Ένα από τα πιο επιτυχημένα συνθήματα ήταν «Το κράνος είναι… μαγκιά»