O δίσκος επαιτείας του Νοσοκομείου και το οικόπεδο του… LIDL

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 29/05/2020 - 18:11

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ιστορίας και λογικής.

Το Σκυλίτσειο δεν το έφτιαξε κανένα κράτος αλλά το ξεκίνησε ο… Σκυλίτσης.

Αγκαλιάστηκε διαχρονικά από την χιακή κοινωνία και σχεδόν κατ’ έθιμον, είτε από πεποίθηση, είτε από περιπτώσεις ακληρίας, οι δωρεές σ’ αυτό ξεπέρασαν το μέτρο.

Αυτή ακριβώς η περιουσία βρέθηκε ως πέτρα σκανδάλου συχνά στην τοπική επικαιρότητα, μέχρι που… αδράνησε και σχεδόν… ξεχάστηκε.

Τα πράγματα προσπάθησαν να τα βάλουν σε μια σειρά οι κατά καιρούς Διοικητές, αφού πιά το Νοσοκομείο πέρασε στα χέρια του κράτους και κάποια στιγμή στα χέρια αν δεν κάνω λάθος του Γιάννη Ξενάκη, είχαμε πιά μια άκρη, με τι ακριβώς είχαμε να κάνουμε σε… γενικές γραμμές.

Από εκεί και πέρα η περιουσία ζαλίζει, ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί από την αξιοποίηση της το Σκυλίτσειο καλύπτει δαπάνες και ανάγκες που το κράτος αγνοεί, επειδή είναι στον… κόσμο του, αλλά και μεγάλος πονοκέφαλος επειδή αυτή η περιουσία απαρτίζεται σε δύσκολους καιρούς από παλιά αρχοντικά, σε κατάσταση κατάρρευσης και αγροτεμάχια, που είτε έχουν μικρή αξία, είτε απαξιώνονται εντελώς και καταλήγουν στο πουθενά ή γίνονται εύκολη λεία του κάθε καλοθελητή.

Αν είμαστε σε άλλη εποχή και με άλλα μυαλά, ίσως και σε μια άλλη χώρα, μια οικονομική μελέτη θα μας έλεγε ίσως ότι η καλύτερη αξιοποίηση είναι να δίναμε σε μια ανεξάρτητη από το Νοσοκομείο εταιρεία την διαχείριση της περιουσίας του. Ακόμα και με κέρδη 50-50% σήμερα το Σκυλίτσειο και εσαεί θα μπορούσε να βρίσκεται 50 χρόνια μπροστά.

Επειδή όμως είμαστε στο σήμερα και με τα μυαλά του χθές, στη χώρα του προχθές, φτάσαμε τώρα να εγκαλούμε την σημερινή Διοικητή γιατί, «κομψή- κομψά» σε ανακοίνωση του Σύριζα συνωμοτεί με τον Μηταράκη και με τον… Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης, συμπληρώσαμε εμείς, γιατί το Νοσοκομείο συζητά με το LIDL, για την πώληση αγροτεμαχίου του στο Κοντάρι.

Άντε τώρα μετά την ιστορία να δούμε την λογική.

Το Νοσοκομείο στην περιοχή Κονταρίου αξιοποιεί ήδη ακίνητα του. Τώρα αν τα ενοικιάζει ακριβά ή κάνει κοινωνική πολιτική δεν θα το λύσουμε τώρα. Πίσω από το LIDL υπάρχει ένα οικόπεδο του, που σήμερα αξιοποιείται βασικά ως εκτροφείο… φιδιών, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Πριν 5 χρόνια το LIDL  επιδιώκοντας επέκταση, ζητούσε να το αγοράσει. Η πιάτσα συζητάει ότι το Νοσοκομείο ζητούσε 100.000 ευρώ και το LIDL έδωσε 400.000. Το ενέκρινε το Δ.Σ. του Σκυλίτσειου, με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη, αλλά η κυβέρνηση του Σύριζα, που τότε έσκιζε τα μνημόνια και χόρευε πεντοζάλη την Μέρκελ, το μπλοκάρισε στο υπουργείο Υγείας, του αξιοτίμου και… αξέχαστου κυρίου Πολάκη.

Σήμερα το LIDL επανέρχεται και η άριστη Ελένη Κανταράκη, δεν χρειάζεται παρά να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες της παλαβομάρας και να κάνει αυτό που πρέπει. Να κοιτάξει το συμφέρον του Σκυλίτσειου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μεσοπρόθεσμα γιατί θα ανακουφίσει τα οικονομικά του και μακροπρόθεσμα γιατί θα δείξει ότι το Νοσοκομείο δεν βρίσκεται μονίμως με ένα… δίσκο στο χέρι, αλλά κουνάει και το άλλο για να μην πνιγεί. Γιατί αλήθεια, μετά την εποχή των Τσάκου και Κτιστάκη, που αποτελούν ρομαντικές περιπτώσεις, άλλη μια είναι η "Λονδίνειος επιτροπή" δηλαδή οι Χιώτες  εφοπλιστές του Λονδίνου, που θα βρεθούν άλλοι δωρητές όταν θα βλέπουν τον δίσκο απλωμένο αλλά απλωμένη και την αρίδα του Σκυλίτσειου για την αξιοποίηση της περιουσίας του;

 

Υ.Γ. Για τους … χολερικούς.

Από άποψη, στηρίζω μόνο τις  τοπικές επιχειρήσεις, από το LIDL δεν έχω περάσει ούτε απ’ έξω.

 

Σχετικά Άρθρα