Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

O δίσκος επαιτείας του Νοσοκομείου και το οικόπεδο του… LIDL

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 29/05/2020 - 18:11

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ιστορίας και λογικής.

Το Σκυλίτσειο δεν το έφτιαξε κανένα κράτος αλλά το ξεκίνησε ο… Σκυλίτσης.

Αγκαλιάστηκε διαχρονικά από την χιακή κοινωνία και σχεδόν κατ’ έθιμον, είτε από πεποίθηση, είτε από περιπτώσεις ακληρίας, οι δωρεές σ’ αυτό ξεπέρασαν το μέτρο.

Αυτή ακριβώς η περιουσία βρέθηκε ως πέτρα σκανδάλου συχνά στην τοπική επικαιρότητα, μέχρι που… αδράνησε και σχεδόν… ξεχάστηκε.

Τα πράγματα προσπάθησαν να τα βάλουν σε μια σειρά οι κατά καιρούς Διοικητές, αφού πιά το Νοσοκομείο πέρασε στα χέρια του κράτους και κάποια στιγμή στα χέρια αν δεν κάνω λάθος του Γιάννη Ξενάκη, είχαμε πιά μια άκρη, με τι ακριβώς είχαμε να κάνουμε σε… γενικές γραμμές.

Από εκεί και πέρα η περιουσία ζαλίζει, ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί από την αξιοποίηση της το Σκυλίτσειο καλύπτει δαπάνες και ανάγκες που το κράτος αγνοεί, επειδή είναι στον… κόσμο του, αλλά και μεγάλος πονοκέφαλος επειδή αυτή η περιουσία απαρτίζεται σε δύσκολους καιρούς από παλιά αρχοντικά, σε κατάσταση κατάρρευσης και αγροτεμάχια, που είτε έχουν μικρή αξία, είτε απαξιώνονται εντελώς και καταλήγουν στο πουθενά ή γίνονται εύκολη λεία του κάθε καλοθελητή.

Αν είμαστε σε άλλη εποχή και με άλλα μυαλά, ίσως και σε μια άλλη χώρα, μια οικονομική μελέτη θα μας έλεγε ίσως ότι η καλύτερη αξιοποίηση είναι να δίναμε σε μια ανεξάρτητη από το Νοσοκομείο εταιρεία την διαχείριση της περιουσίας του. Ακόμα και με κέρδη 50-50% σήμερα το Σκυλίτσειο και εσαεί θα μπορούσε να βρίσκεται 50 χρόνια μπροστά.

Επειδή όμως είμαστε στο σήμερα και με τα μυαλά του χθές, στη χώρα του προχθές, φτάσαμε τώρα να εγκαλούμε την σημερινή Διοικητή γιατί, «κομψή- κομψά» σε ανακοίνωση του Σύριζα συνωμοτεί με τον Μηταράκη και με τον… Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης, συμπληρώσαμε εμείς, γιατί το Νοσοκομείο συζητά με το LIDL, για την πώληση αγροτεμαχίου του στο Κοντάρι.

Άντε τώρα μετά την ιστορία να δούμε την λογική.

Το Νοσοκομείο στην περιοχή Κονταρίου αξιοποιεί ήδη ακίνητα του. Τώρα αν τα ενοικιάζει ακριβά ή κάνει κοινωνική πολιτική δεν θα το λύσουμε τώρα. Πίσω από το LIDL υπάρχει ένα οικόπεδο του, που σήμερα αξιοποιείται βασικά ως εκτροφείο… φιδιών, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Πριν 5 χρόνια το LIDL  επιδιώκοντας επέκταση, ζητούσε να το αγοράσει. Η πιάτσα συζητάει ότι το Νοσοκομείο ζητούσε 100.000 ευρώ και το LIDL έδωσε 400.000. Το ενέκρινε το Δ.Σ. του Σκυλίτσειου, με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη, αλλά η κυβέρνηση του Σύριζα, που τότε έσκιζε τα μνημόνια και χόρευε πεντοζάλη την Μέρκελ, το μπλοκάρισε στο υπουργείο Υγείας, του αξιοτίμου και… αξέχαστου κυρίου Πολάκη.

Σήμερα το LIDL επανέρχεται και η άριστη Ελένη Κανταράκη, δεν χρειάζεται παρά να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες της παλαβομάρας και να κάνει αυτό που πρέπει. Να κοιτάξει το συμφέρον του Σκυλίτσειου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μεσοπρόθεσμα γιατί θα ανακουφίσει τα οικονομικά του και μακροπρόθεσμα γιατί θα δείξει ότι το Νοσοκομείο δεν βρίσκεται μονίμως με ένα… δίσκο στο χέρι, αλλά κουνάει και το άλλο για να μην πνιγεί. Γιατί αλήθεια, μετά την εποχή των Τσάκου και Κτιστάκη, που αποτελούν ρομαντικές περιπτώσεις, άλλη μια είναι η "Λονδίνειος επιτροπή" δηλαδή οι Χιώτες  εφοπλιστές του Λονδίνου, που θα βρεθούν άλλοι δωρητές όταν θα βλέπουν τον δίσκο απλωμένο αλλά απλωμένη και την αρίδα του Σκυλίτσειου για την αξιοποίηση της περιουσίας του;

 

Υ.Γ. Για τους … χολερικούς.

Από άποψη, στηρίζω μόνο τις  τοπικές επιχειρήσεις, από το LIDL δεν έχω περάσει ούτε απ’ έξω.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 01/07/2020 - 18:10

Θεωρητικό το ερώτημα ικανό όμως να μας ταρακουνήσει ότι δεν θα είμαστε πάντα… τυχεροί.

Γιατί σ’ αυτήν την πυρκαγιά στους Βαβύλους είμαστε.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Εκδηλώθηκε στις 10.30 π.μ. μια ωραία ώρα για την ιδανική κινητοποίηση όλων, από τον κρατικό μηχανισμό μέχρι τους κατοίκους.

Για σκεφτείτε αντί για 10.30 το πρωϊ να εκδηλώνονταν 10.30 το βράδυ;

Αμέσως μετά εκδηλώθηκε με σχεδόν άπνοια.

Για να φανταστούμε την ίδια πυρκαγιά με 7-8 μποφόρ Βορείους ανέμους;

Συνεπώς, επειδή δεν θα είναι η μοναδική πυρκαγιά του καλοκαιριού, ας σημειώσουμε μερικά πράγματα και ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του.

Επίσημο πόρισμα για την αιτία της πυρκαγιάς των Βαβύλων δεν υπάρχει.

Ποιός όμως θα πείσει όχι τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κάθε λογικό άνθρωπο ότι αυτή είναι άσχετη με το άπλωμα του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, που οι σκηνίτες όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι πιό κοντά στους Βαβύλους παρά στο… Χαλκειός;

Άρα, δεν μπορούμε να συζητάμε με την παραμονή αυτού του υπερπληθυσμού. Στην Χίο έχουμε μηδενικές ροές εδώ και ένα δίμηνο. Εδώ το υπουργείο Μετανάστευσης παίρνει άριστα. Όμως τι βαθμό παίρνει για τον πληθυσμό που παραμένει;

Αν, αν λέμε συνεχιστεί η ίδια μηδενική ροή, μέχρι ας πούμε τον Δεκέμβριο του 2020 με πιά λογική η ΒΙΑΛ θα πρέπει να έχει 5000 ανθρώπους και όχι 1000;

Αμέσως μετά και εδώ φαίνεται ότι ο Δήμαρχος Χίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του, παίρνει την κατάσταση πάνω του, θα συζητάμε επ’ άπειρον για την αντιπυρική ζώνη της ΒΙΑΛ; Ότι αποφασίστηκε πρέπει να γίνει. Η περιοχή πρέπει να καθαριστεί και να… ξυριστεί. Οι δε έτσι κι’ αλλιώς θιγόμενοι κάτοικοι να αποζημιωθούν.

Όμως αν δούμε μόνο την ΒΙΑΛ, συγνώμη αλλά κάνουμε ότι και η… στρουθοκάμηλος.

Αλήθεια, ποιός θα στείλει το παιδί του σε κατασκήνωση στα Σκλαβιά, με αυτή την κατάσταση, που είδαμε εμείς σήμερα;

Ο κύριος Βουράκης θα δώσει άδεια πυροπροστασίας, επειδή πέριξ των κατασκηνώσεων θα υπάρχουν όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά πυροσβεστικές φωλιές. Να σβήσουν τι;

Το δάσος των Σκλαβιών υπάρχει σήμερα μόνο από τύχη. Τα κλαδιά όχι ακουμπούν το ένα το άλλο στην άλλη άκρη του δρόμου, στην ουσία έχουν εξαφανίσει τους δρόμους.

Αν ω μη γένοιτο εκδηλωθεί πυρκαγιά εκεί με αέρα, η φωτιά σε 15’ λεπτά θα τα έχει κάνει όλα στάχτη από τους Βαβύλους μέχρι το Θολόποταμι.

Αν υπήρχε βέβαια οργανωμένο κράτος, θα βάζαμε τους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ έναντι τουλάχιστον της δωρεά τροφής τους να έχουν… γλύψει όχι μόνο τα Σκλαβιά αλλά και άλλους δασικούς πυρήνες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.

Άρα, άρα ας μην βαυκαλιζόμαστε και συγχαίρομε αλλήλους, γιατί τα καταφέραμε στην φωτιά των Βαβύλων.

Βεβαίως και δεν μηδενίζουμε τίποτα, βεβαίως και καταφέραμε όλοι μαζί, αλλά κυρίως είμαστε τυχεροί, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο και για την επόμενη πυρκαγιά, που καραδοκεί.

 

Υ.Γ: Δεν φοβερίζω κανέναν, δεν υποκαθιστώ κανέναν, λέω ευθαρσώς και υπογράφω την άποψη μου. Δεν θα έστελνα υπό αυτάς τας συνθήκας το παιδί μου σε κατασκήνωση στα Σκλαβιά.