Ο Επιτάφιος της… καρδιάς μας

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 22/04/2022 - 20:34

Ναι υπάρχει τέτοιος και έρχεται βαθιά από εκεί από εκεί που δεν ξέρει κανείς που είναι η… μνήμη.

 

Είναι ο Επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο.

 

Αυτόν που γύρισε δακρυσμένος ο Μητροπολίτης μας στους δρόμους του Προσφυγικού Συνοικισμού. Αυτόν που έραναν ασπρομάλλες γιαγιάδες σε απευθείας σύνδεση με τον χρόνο και την ιστορία.

Αυτόν που κουβάλησαν από... καρσί στους ώμους τους οι πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους και τους ανήμπορους γέροντες πατέρες τους.

Αυτόν που ήρθε γραμμή, όπως είπε και ο Δεσπότης όχι από την Αγία Παρασκευή της μάνας Ιωνίας αλλά από την αρχαία Ελλάδα.

 

Γιατί αυτή είναι η φύτρα μας. Γιατί ακόμα και από την εποχή του προ - προπάππου μας του Ομήρου, οι Έλληνες λέει κυνηγημένοι και φεύγοντας από την πόλη, που την έγλυφαν ήδη οι φλόγες έπαιρναν στους ώμους τους τα παιδιά τους, τους θεούς τους, τους ανήμπορους γέροντες και τα κόκκαλα των προγόνων τους.

Γιατί αυτή είναι η προαιώνια μας περιουσία.

 

Τιμώντας την σημερινή μέρα σας κάνουμε κοινωνούς του παρακάτω κειμένου από το βιβλίο «Λαογραφικά Γ΄ Η ζωή στη Σμύρνη: Ήθη - έθιμα - πόθοι - προλήψεις - γλέντια - χαρές - τοπογραφία - ιδίωμα» του Δημήτρη Ι. Αρχιγένη, Αθήνα, 1980

Στο κείμενο έχει διατηρηθεί η ορθογραφία και η στίξη του πρωτοτύπου.

Η ένθετη φωτογραφία είναι από το Λεύκωμα με τίτλο: «Από τη Σμύρνη με αγάπη» του Βασίλη Κορκόπουλου, Αθήνα, Εκδόσεις Μίλητος, 2014.

"Σμύρνη: Η τελευταία Ανάσταση στο 1922 - Η απαγόρεψη του Αρμοστή Στεργιάδη"

 

Ο Αριστείδης Στεργιάδης (Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης) επηρεασμένος απτσί αποτυχίες του Ελληνικού στρατού στο μέτωπο (μεσ’ στη Μικρά Ασία) ηαπαγόρεψε και το ριζωμένο έθιμο των Σμυρνιώνε ν΄ ανασταίνουνε το Χριστό, το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα, απάνω στο καμπαναριό τση Αγία Φωτεινής τση Μητρόπολής τως, με τρακατρούκες, φυσέγγια και μπιστογιές.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ, το λοιπόν, φωνάζει τον προϊστάμενο του γραφείου της λογοκρισίας του το Ροδά τον Μιχαλάκη και τόνε διατάζει να κοινοποιήσει την απαγόρεψη αυτή.

 

Ο Ροδάς, τρέμοντας απτή στεναχώρια του και τη σύχυση ήδωκε τη διαταή τση απαγόρεψης σε ούλοι τση δημοσιογράφοι. Μα κι ο διευθυντής τση Αστυνομίας ο Νικηφοράκης μόλις το’ μαθε, στέλνει τα όργανά του σ’ ούλες τσι εκκλησιές τση Σμύρνης να τηρήσουνε αυστηρά την απαγόρεψη.

 

Το βράδυ, από νωρίς ο αυλόγυρος τσ’ Άγιας Φωτεινής είχε γεμώσει κόσμο, που, στεναχωρημένος, ηπαραπονιού’ντανε για την απαγόρεψη, να δούνε το Χριστό ν’ ανασταίνεται απάνω στο κα’μπαναριό, δίχως πυροτεχνήματα. Στα μεσάνυχτα, λοιπόν ο Χρυσόστομος ο Δεσπότης τση Σμύρνης (ο εθνομάρτυρας του 1922) που ήτανε ανεβασμένος απάνω στην εξέδρα, στον αυλόγυρο, μαζί με τσι’ παπάδες, ανάβει τη λα’μπάδα του και φωνάζει «Χριστός Ανέστη».

Και τότες, το τι ηγένηκε!

 

Ο Χριστός ηανέβαινε στο κα’μπαναριό και χίγια – δυό φυσέγγια ξεπεντιού’ντοστε στο γινάτι του Στεργιάδη. Ο ουρανός φωτίστηκε και ασημένια άστρα ηπέφτανε. Ο κόσμος ξαφνιάστηκε. Πανζουρλισμός μεγάλος. Από πολλά χέρια ηπέφτανε τρακατρούκες στα ντουβάρια. Μα ο διευθυντής τση Αστυνομίας ο Νικηφοράκης που ήτανε εκεί με το όργανά του, δεν τα κατάφερε να συγκρατήσει τον κόσμο, γιατίς οι τσέπες πολλωνώνε ήτανε γεμάτες τρακατρούκες και μπόμπες (βαρελότα). Κ’ έτσι ο Σμυρνιός ο κόσμος η’μπόρεσε να χαρεί την Ανάστασή του απάνω στο θεώρατο κα’μπαναριό του, το σύμβολο τση Ορθοδοξίας και Χριστιανοσύνης στην Ανατολή. Δυστυχώς την τελευταία του Ανάσταση.

 

Υ.Γ.: Δείτε την λεπτομέρεια του Επιταφίου της Μικρασίας. Η… λιτότητα είναι τόσο δυνατή που δεν χρειάζονται καν λουλούδια. Ο Επιτάφιος είναι λουλουδιαστός από μόνος του.

Σχετικά Άρθρα