Χίος, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

O Λιμένας Μεστών… ψηφίζει;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/05/2019 - 16:52

Αντε καλέ, ψηφίζουν τα… λιμάνια;

Σωστά, ειδικά αν είναι φτιαγμένα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως το λιμάνι της Χίου λίγο δύσκολο. Εχει απαλλαγεί της υποχρεώσεως ψηφοφορίας λόγω… ηλικίας.

Αυτοί που ψηφίζουν είναι οι άνθρωποι. Ενας απ’ αυτούς και εγώ, έχοντας μάλιστα το προνόμιο της δημοσίας γραφίδος, εδώ και μέρες την έχω καταθέσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το επίπεδο του Κοινοβουλίου, όπου ο Μητσοτάκης απώλεσε το πλεονέκτημα να δείξει πανελληνίως ότι δεν κατέχει από λασπομαχίες.

Ετσι βουτήχτηκε και εκείνος στο βούρκο λησμονώντας ότι ο Αλέξης δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει.

Και εδώ όμως παρακολουθώντας τα πράγματα, το μόνο που έχει κανείς να υπερηφανευτεί είναι το ήπιο κλίμα, που δεν είναι βεβαίως μικρή υπόθεση.

Γιατί κατά τα άλλα τα προγράμματα των υποψηφίων είναι φωτοτυπία το ένα του άλλου, που αναλογίζεσαι τελικά τι θα γινόμαστε αν είχαμε, νερό, λιμάνι και αεροδρόμιο.

Μιλάμε έπρεπε να κόψομε τις φλέβες μας από την πλήξη.

Να όμως που παρουσιάζονται τα λιμάνια, που είπαμε δεν ψηφίζουν μπας και μας κάνουν και προβληματιστούμε, αν και πολύ αμφιβάλω.

Πριν να ρθούμε όμως στο προκείμενο επιτρέψτε μου να ρωτήσω.

Πόσα χρόνια συζητάμε ότι ο Λιμένας των Μεστών φωνάζει ότι είναι η ιδανική θέση Σέγκεν;

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί δημοσίως  πότε η Χίος θα εκμεταλλευτεί την γεωγραφική της θέση, απέναντι από την μεγαλύτερη αρτηρία εξαγωγών της Τουρκίας στο Αιγαίο, που είναι ο Τσεσμές;

Μέχρι να απαντήσουμε ας δούμε σε ένα χάρτη που βρίσκεται το Πλωμάρι, έτσι για να συγκρίνουμε γεωγραφικά τη σχέση Τσεσμέ, Λιμένα Μεστών και «καρφί» Λαύριο, με τη σχέση Δικελί ή Αϊβαλί (που είναι… αλιευτικά καταφύγια μπροστά στο λιμάνι του Τσεσμέ) Πλωμαρίου.

Αν είδαμε το χάρτη τώρα μπορούμε να… προσγειωθούμε.

Οι γείτονες μας Μυτιληνιοί ήδη είναι έτοιμοι μέσω του Λιμενικού τους Ταμείου να διεκδικήσουν με αξιώσεις χρηματοδοτήσεις για την ίδρυση στο Πλωμάρι Συνοριακού Σημείου Διέλευσης, Πύλη Σέγκεν.

Τι σημαίνει αυτό; Τεράστια ανάπτυξη και δεκάδες θέσεις εργασίας.

Αλήθεια θα απαντήσει κανείς σ’ αυτό;

Τα λιμάνια δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν οι άνθρωποι και αυτοί οφείλουν να δούν ποιός θα δημιουργήσει στο νησί ΜΙΑ θέση εργασίας.

Και για να μην παρεξηγηθούμε. Μακριά από μας η σκέψη να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Μπράβο στους Μυτιληνιούς, που παρά την δυσμενή γεωγραφική τους θέση καταφέρνουν να μας βάζουν τα γυαλιά, που και αυτά δεν… ψηφίζουν.

 

Υ.Γ. Προχθές στη Μυτιλήνη έδεσε το πρώτο Κρουαζιερόπλοιο.

Σε μας θα έρθουν τα… υπόλοιπα.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 18/09/2019 - 19:05

Κατ’ αρχήν όταν γράφω ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο δεν το ξέρει κανείς, συνεπώς μαζί με εσάς διαβάζουν τις σκέψεις μου οι… πρωταγωνιστές, σε δυό κατά τη γνώμη μου νευραλγικούς τομείς του τόπου στο Δημόσιο Νοσοκομείο και στην Δημόσια Βιβλιοθήκη «Αδαμάντιος Κοραής».

Η Ελένη Κανταράκη δεν είναι χιώτισσα αλλά… έγινε αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων με την αθόρυβη και σημαντική δουλειά της στην ηλεκτρική καρέκλα του Σκυλίτσειου.

Συστηματικά οργάνωσε τη δουλειά, διοικεί με μαεστρία, ξεπερνά τα εμπόδια, που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού, κεντρίζοντας το φιλότιμο, αποφεύγοντας εντάσεις, αντιμετωπίζει το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, προωθεί έργα αναβάθμισης στο Νοσοκομείο, πείθει δωρητές για το άξιο της προσφοράς τους και τις αξιοποιεί, αντιμετωπίζει σήμερα τα προβλήματα υγείας στο Νομό στα ίσια, δεν εξωραϊζει, δεν υποκρίνεται, δεν είναι πολιτικός με την παρεξηγημένη έννοια, σε μια δύσκολη συγκυρία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε άλλο μετερίζι, σε άλλο πόστο εξίσου σημαντικό βρίσκεται ο δικός μας Φιλόλογος Κώστας Μερούσης. Εδώ και αν η παρουσία είναι αθόρυβη. Στην Βιβλιοθήκη όλοι μιλούν ψιθυριστά, σεβόμενοι την μελέτη των άλλων. Έτσι… ψιθυριστά πορεύεται και ο Κώστας Μερούσης. Αθόρυβη αλλά ουσιαστική δουλειά, αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης, άνοιγμα της στον κόσμο, φιλικότητα με ελάχιστα μέσα, παρουσία συνεχώς αναβαθμισμένη.

Τώρα γιατί τα γράφω αυτά, αφού δεν μου τα ζήτησε κανείς;

Μα γιατί Ελένη Κανταράκη και Κώστας Μερούσης έχουν κάτι κοινό. Τους διόρισαν στις θέσεις τους οι προηγούμενοι Κυβερνώντες και μέχρι τώρα είθισται να έρχεται ο ένας και να γκρεμίζει τον άλλο σε μια γκρεμισμένη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό δεν το έκανε μέχρι στιγμής και ο ίδιος υποστηρίζει ότι το στοίχημα του είναι να γίνομε κανονική χώρα και επειδή εγώ μέχρι στιγμής βλέπω έναν… κανονικό άνθρωπο, που δεν προχωρά σπέρνοντας μπαρούφες και ψέματα, θα ήθελα να το επιβεβαιώσω στην πράξη και σε τοπικό επίπεδο.

Γιατί αλήθεια να αλλάξει ομάδα που κερδίζει; Και μέχρι στιγμής Ελένη Κανταράκη και Κώστας Μερούσης από διαφορετικά μετερίζια το κέρδισαν το στοίχημα.

 

Υ.Γ. Συμπληρώνοντας τον προβληματισμό του Φιλοζωϊκού για το πού βρίσκουν οι «πυροβολημένοι» πρασιγγουρίνη και υδροκυάνιο και σκοτώνουν τους σκύλους, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει που μπορούν αλλού να τα ρίξουν. Η Αστυνομία πρέπει να πιάσει τους δράστες από τα σημεία πώλησης.