Χίος, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

O πιό… πικρός καφές της συγκέντρωσης για τον ΦΠΑ στην Πλατεία

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 03/05/2018 - 22:21
φωτο αρχείου

Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε με μια διαπίστωση. Την μεγάλη επιτυχία της σημερινής Παγχιακής απεργίας με το καθολικό κλείσιμο της αγοράς.

Διαπίστωση δεύτερη. Οι συμμετέχοντες δεν κράταγαν από ένα κυπελάκι καφέ αγορασμένο απ’ τους επιλέγοντες να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, αλλά αφορμής δοθείσης από κλείσιμο των υπολοίπων έκαναν… χρυσές δουλειές.

Και τώρα μια ιστορία από την προηγούμενη κινητοποίηση, καθολικό πάλι κλείσιμο, όπου αναψυκτήριο, έκανε την επιλογή της λειτουργίας, με απίστευτες ουρές, για την αγορά… καφέ.

Μετά από ένα μήνα συζήτησα με τον ιδιοκτήτη, που μου είπε τα εξής: Εκανα λάθος, δεν θα ξαναγίνει, όντως σήμερα έκλεισε, είχα απίστευτη κίνηση εκείνη την ημέρα. Ομως γενικά πιστεύω ότι η κίνηση μου δυσαρέστησε τον κόσμο.

Ας την έχουν υπ’ όψιν τους αυτή την διδακτική ιστορία δύο καφετέριες, μια αριστερά στην είσοδο της Απλωταριάς και μια ακριβώς στο κέντρο, που σήμερα προτίμησαν να ανοίξουν.

Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν πως όλοι, μα όλοι οι καφέδες που πούλησαν ήταν… πικροί.

 

Υ.Γ. Χριστιάνα Καλογήρου Λέσβο: Εχετε δύο επιλογές. ‘Η σηκώνετε το γάντι του Σταμάτη και γίνεται το χιλιοζύμι από τώρα ή εφαρμόζετε την γνωστή ρήση «Ωρα καλή μπάρμπα… κουκιά σπέρνω».

 

Υ.Γ2. Αλέξη Τσίπρα Αθήναι: Μια επιλογή είχατε να μην αυτοκτονήσετε πολιτικά, τουλάχιστον στο Αιγαίο, την χάσατε. Εκτός αν εκτιμάτε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου έχουμε ακόμα καιρό για… παραμονή στον μειωμένο ΦΠΑ.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 21/11/2019 - 21:12

Ξεκινάω με ερωτηματικό τίτλο και έτσι απότομα, επιδιώκοντας να δούμε την αλήθεια κατάματα.

Αύριο θα γίνει άλλο ένα θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για το προσφυγικό πρόβλημα, όπου ήδη τα αίματα, λεκτικά εννοώ πάντα, έχουν ανάψει.

Ερώτημα πρώτο. Στις 5, 15, 25, μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, του ίδιου οργάνου, για το ίδιο θέμα λύθηκε κάποιο πρόβλημα; Μας ρώτησε κανείς; Μας πήρε υπ’ όψιν του κανείς;

ΟΧΙ και ούτε θα μας πάρει. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι κακό να συζητάμε αλλά όχι για να πλακωθούμε μεταξύ μας, ποιός δεν θέλει περισσότερο το πρόβλημα.

Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι θέλουμε την… κανονικότητα μας, που θάλεγε και Πρωθυπουργός; Νομίζω πως όχι. Όσο όμως και αναθεματίζουμε την τύχη μας, όσα… ξεματιάσματα και να κάνουμε το πρόβλημα δεν λύνεται και το ξέρουμε όλοι.

Το πρόβλημα είναι εδώ στην πόρτα μας και θα είναι για καιρό.

Θα πρότεινα λοιπόν αντί να αμπελοφιλοσοφούμε, αντί να συναγωνιζόμαστε σε φωνές, αντί να αναθεματίζουμε σε κάθε κατεύθυνση, να κάνουμε κάτι δύσκολο για τον ελληνικό χαρακτήρας μας, να… συνεννοηθούμε.

Υπάρχει σήμερα μια νέα κυβέρνηση. Αν ξεκινήσουμε με το δεδομένο «τα γουρούνια όλα έχουν την ίδια μούρη» και αυτοί θα είναι άχρηστοι και μας δουλεύουν, παύουμε να το συζητάμε, αλλά μαζί και να ελπίζουμε.

Επειδή όμως μέχρι στιγμής βλέπουμε να κυβερνούν… φυσιολογικοί άνθρωποι ας προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε πρώτα μεταξύ μας και μετά να μεταφέρουμε προς τα πάνω τις θέσεις μας.

Κατ’ αρχήν, θέλουμε να κλείσει η ΒΙΑΛ;

Αν ναι, οι μετανάστες – πρόσφυγες δεν θα εξαερωθούν, θα πρέπει να δεχτούμε ένα άλλο χώρο φιλοξενίας ή φύλαξης ή όπως θέλει ας το ορίσει η Κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά.

Δική μας δουλειά είναι να πούμε ότι οι υπολογισμοί της γίνονται σε νησί και στα νησιά κάθε γιγαντισμός, σε κάθε τομέα, είναι καταδικασμένος.

Άρα τα νούμερα που υπολογίζει πρέπει να ξεχαστούν, είναι λάθος, δεν αντέχονται.

Υπήρχε ένα δεδομένο ενός πληθυσμού της ΒΙΑΛ πάνω από 1000 άτομα. Αυτό το νούμερο το «σύστημα» έδειξε να το αντέχει. Και σε καλές στιγμές και σε… άσχημες.

Συνεπώς η δομή, το χωριό, η φυλακή, ας την πουν όπως θέλουν και ας την λειτουργήσουν όπως θέλουν, είπαμε δεν είναι δική μας δουλειά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτό τον αριθμό.

Μετά για να γίνει η δομή θέλει 8 μήνες. Στο διάστημα αυτό πρέπει να λειτουργήσει ο υπόλοιπος σχεδιασμός της Κυβέρνησης.

Θα γίνεται φύλαξη συνόρων; Θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ; Θα γίνεται αμέσως καταγραφή και θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία οι έχοντες μεταναστευτικό προφίλ; Θα απονέμεται αμέσως ή θα απορρίπτεται το άσυλο;

Κοντολογίς θα εφαρμοστεί ο υπόλοιπος σχεδιασμός; Εάν ναι τότε τι χρειάζεται εδώ μια προσφυγική πόλη 5,7 και γιατί όχι και 10.000 ανθρώπων;

Σκέπτονται στο υπουργείο να… κατουρήσουν αυτοί όλοι μαζί ταυτόχρονα, πόσοι από μας θα πνιγούν;

Ζητώ συγνώμη για το παράδειγμα, αλλά θέλω να φανεί το λάθος του γιγαντισμού σε μικρούς και δή νησιωτικούς ακριτικούς τόπους.

Επιστρέφω λοιπόν σε μας. Δεν χρειάζεται να… φαγωθούμε μεταξύ μας.

Ας τους πούμε, εμείς μαζί σας είμαστε. Θέλετε και εσείς να λύσετε το πρόβλημα, τόσα χρόνια σηκώνουμε το σταυρό του μαρτυρίου και μάλιστα με κυβερνώντες, που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν θαλάσσια σύνορα ή πως η Μυτιλήνη με τη Λέσβο είναι τα ίδια νησιά.

Να συμμετέχουμε λοιπόν στον νέο σχεδιασμό, να βάλουμε πλάτη αλλά με τα νούμερα που λέτε θα καταρρεύσουμε, δεν βγαίνει.

Για να το βάλουμε σε αυτή τη βάση; Σκεφτείτε το και οι συμμετέχοντες και οι τοπικά κυβερνώντες στους οποίους αφιερώνω το υστερόγραφο.

 

Υ.Γ. Ας πούμε ότι παραιτείστε, θα λυθεί το πρόβλημα; Και ας πούμε ότι και η κυβέρνηση παραιτείται, το πρόβλημα θα λυθεί καλύτερα; Οι παραιτήσεις έχουν σχεδόν πάντα συναισθηματικό χαρακτήρα αλλά προβλήματα δεν λύνουν.