Οι Τουρκικές τράτες στον… Μ. Λημνιώνα, πρόβα για την είσοδο των… Ταλιμπάν

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 08/09/2021 - 17:54

Κατ’ αρχήν όποιος Αφγανός περιμένει το ξεζούμισμα του απέναντι, μέχρι να μπεί στην βάρκα δεν είναι… Ταλιμπάν, αλλά οι εκθέσεις που κρατούν οι Ευρωπαίοι στα χέρια τους λένε ότι μαζί με την έξοδο των απελπισμένων, θα γίνει και εξαγωγή τρομοκρατών και καλά είναι να βλέπουμε τις εξελίξεις με θετικό τρόπο, αλλά όχι κατ’ ανάγκην ως… Ούργιοι.

Εδώ ας γίνουμε αναλυτικότεροι και πιο… πονηροί.

Οι Αμερικάνοι τα μάζεψαν με την ουρά στα σκέλια στο Αφγανιστάν, αλλά επί του προκειμένου μας αφορά ότι η γή των Αφγάν είναι μακριά από της ΗΠΑ.

Ο στόχος τους είναι η Ευρώπη και το δρομολόγιο περνά από τα νησιά μας.

Προς το παρόν η Τουρκία βρίσκεται σε στάση αναμονής, την ενδιαφέρουν οι εξελίξεις μέσα στο ίδιο το Αφγανιστάν, όπου δείχνουν στην πράξη ότι θέλουν να έχουν λόγο, όπως θα έχουν λόγο και στην συνέχεια του μεταναστευτικού, με τον αλά Τούρκα τρόπο, της εργαλειοποίησης.

2.000.000 περιμένουν απέναντι και άλλα… δύο σε λίγο θα βγούν στους δρόμους. Αυτό η Τουρκία θα το κοντρολάρει με τον γνωστό τρόπο, μια κρύο, μια ζέστη και στη μέση…μπαξίσι.

Αλλά και εδώ είναι η δική μας πονηράδα. Στο μεταξύ κάνουν γυμνάσια και αυτά έχουν την μορφή Τουρκικών… αλιευτικών.

Ξέρω υπάρχει η ανάγνωση. Εμείς εξοντώσαμε την παράκτια αλιεία, άρα οι Τούρκοι ψαράδες επικαλούμενοι τον… καιρό, φτάνουν στον Καταρράκτη, στα Γρίδια, στην Παναγιά, προχθές και στον Μέγα Λημνιώνα, ψαρεύουν και παίζεται το… έργο.

Ξεκινά το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος από το Λιμάνι, φτάνει στον τόπο του συμβάντος και οι Τούρκοι, προς το παρόν τουλάχιστον, αρχίζουν σιγά -σιγά να μαζεύουν τα δίχτυα και αποχωρούν.

Για να δούμε όμως και μια άλλη ανάγνωση;

Αυτή είναι, η Τουρκία κάνει στην ουσία γυμνάσια αναγνώρισης των κινήσεων μας στην πράξη. Γνωρίζει τις δυνάμεις μας, αλλά έχει μετρήσει παράλληλα τον χρόνο δράσης κάθε επεισοδίου, τα διαθέσιμα ελληνικά σκάφη αναχαίτισης κ.λ.π.

Αυτό σημαίνει ότι στον χρόνο που θα επιλέξει, αντί για τις ανεμότρατες, θα δούμε πλοιάρια γεμάτα ανθρώπους, που θα έχουν… ξεφύγει από την Τουρκία και θα κουνούν μαντήλι στην Frontex και σε μας, ζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

Τι θα κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση; Αποτροπή; Ναι, σε δυό, τρία πλοιάρια, τα άλλα θα βγούν στις ακτές και θα αδειάζουν απελπισμένους.

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Όχι μόνο για να δούμε… πονηρά τα μελλούμενα, αλλά για να εξετάσει η Κυβέρνηση την τακτική της, απέναντι σε καταστάσεις, που φαντάζουν…αθώες και δεν είναι.

Υπάρχει ρητή απαγόρευση εισόδου στα ελληνικά νερά; Υπάρχει παραβίαση συνόρων; Υπάρχει δυνατότητα νηοψίας αλλά και σύλληψης και οδήγησης των παρανομούντων ενώπιον των αρχών; Υπάρχει οπλισμός στα περιπολικά και δυνατότητα χρήσης τους, στα πλαίσια πάντα τήρησης των διεθνών συμφωνιών και του δικαίου;

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα…Ταλιμπάν, αλλά έχει σύνορα και αυτά παραβιάζονται ασυστόλως από Τουρκικά αλιευτικά, με το Λιμενικό Σώμα σε ρόλο... τροχονόμου και το Πολεμικό Ναυτικό σε ρόλο μακρινού, για να μην πούμε… αθέατου παρατηρητή.

Ε, αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική, μετά τα… γυμνάσια με τις ανεμότρατες, ας ετοιμαστούμε να δούμε και την νέα είσοδο των…Μυρίων.

Μας έχουν τεστάρει δεκάδες φορές, ξέρουν τις κινήσεις μας απ’ έξω.

 

Υ.Γ.: 1980, Φυλάκιο Κέρβελης στη Σάμο, στα στενά της Μυκάλης. Δις του μήνα η Τουρκική καταδίωξη, που εφοδίαζε με ώνια το απέναντι μας Τουρκικό Φυλάκιο, έκανε μια… κολιά και πλησίαζε το δικό μας, σπάζοντας μας τα νεύρα και κάνοντας μας πλάκα.

Ήξεραν την διαδικασία απ’ έξω. Μέχρι να ειδοποιήσει ο επικεφαλής Δόκιμος το Τάγμα, να πεί το συμβάν και να φτάσει στον Διοικητή, για να μην πώ ότι έφτανε στον Αρχηγό… ΓΕΕΘΑ, ο Τούρκος ήξερε ότι είχε γυρίσει στην… Βάση του.

Μέχρι που μια μέρα, έγινε η… στραβή.  Άλλαξε ο Δόκιμος και ο νέος και… άπειρος που ήρθε, με του που είδε την… κολιά, η αλήθεια είναι ότι είμαστε σίγουροι γι’ αυτήν, «καβάλησε» το πενηντάρι, πάτησε την σκανδάλη και έκανε κόσκινο την πρύμνη της καταδίωξης.

Μέχρι να ρθεί η 20ήμερη φυλάκιση από το Τάγμα, για πυροβολισμό… άνευ αδείας, ήρθε η 30μέρη τιμητική άδεια στον Δόκιμο από το ΓΕΣ.

Σημασία όμως έχει ότι σταμάτησε ο δια θαλάσσης εφοδιασμός του Φυλακίου!

Μια ριπή ήταν αρκετή, όχι για να μην εμφανιστεί ξανά καταδίωξη, αλλά για να φτιάξουν οι Τούρκοι… δρόμο για το Φυλάκιο τους.

 

Σχετικά Άρθρα