«Όσο καιρό είσαι κλειστός δεν θέλω ενοίκιο»

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 19/11/2020 - 18:30

Συμβαίνει τέτοιο θαύμα;

Ναι, συμβαίνει και αφορά συμπατριώτες μας. Ίσως να παίζει ρόλο ότι ο ιδιοκτήτης είναι ταυτόχρονα και επαγγελματίας και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η παρούσα κατάσταση.

Γνωρίζει λοιπόν ότι για να συνεχίζει να ενοικιάζει, πρέπει ο νοικάρης του να έχει εργασία, αν την κλείσει θα του μείνει το ακίνητο να το βλέπει ή σωστότερα να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ του.

Θέλω μέρες να γράψω την γνώμη μου, μετά και τον δεύτερο αποκλεισμό και σήμερα το τολμώ παρ’ ότι μη… οικονομολόγος.

Θα ήθελα πρώτα την προσοχή σας σε δύο ειδήσεις.

Η πρώτη έρχεται από την Γερμανία, όπου η Καγκελάριος Μέρκελ απευθυνόμενη στο Γερμανικό έθνος, τόνισε με όση βαρύτητα έχουν τα λόγια της: «Προειδοποιώ ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά». Προσέξτε αναφέρεται στο… 2021.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα λοιπόν με έκθεση της Κομισιόν αν επανεκκινήσει η οικονομία σήμερα, με τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις της πανδημίας, θα έχει έρθει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα το 2050!

Δηλαδή αν επανεκκινήσει το 2022, πότε θα έχει φτάσει στα προ του 2019 επίπεδα, το 2090;

Καταλαβαίνετε ότι συζητάμε τσάμπα για κάτι που δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει επιστροφή ότι και να κάνουμε ότι και να λέμε και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, που ήδη οι μισές της επιχειρήσεις χρωστούσαν για… ένα αιώνα, προ πανδημίας, αλλά και όλες τις υπόλοιπες, που θα βρεθούν χρεωμένες, παγωμένες ή κλεισμένες.

Ανοίξτε εδώ μια παρένθεση για να δούμε λίγο τα χρήματα που θα δώσει δανεικά και αγύριστα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Πρόκειται απλά για ασπιρίνη στον… κορωνοϊό.

Κατ’ αρχήν δεν θα πάρουν όλοι. Μετά αυτοί που θα πάρουν, όποτε τα πάρουν θα πρέπει να τα εξαντλήσουν υποχρεωτικά μέσα στο 2021. Γιατί γίνεται αυτό; Μα γιατί το σύστημα έχει ήδη δεμένο χειροπόδαρα όποιον χρωστάει στο Δημόσιο, άρα τα χρήματα αυτά θα πάνε εκεί, για εξόφληση τέτοιων υποχρεώσεων. Άρα το κράτος δεν δίνει καμιά ενίσχυση, γιατί δεν έχει να δώσει. Δίνει χρήματα από το ένα χέρι για να τα πάρει από το άλλο.

Και δεν είναι αυτό μια ανακούφιση; Και η ασπιρίνη είναι πλην όμως ο κορωνοϊός έχει κάνει σύμβαση με τον νεκροθάφτη.

 Συγνώμη που το γράφω ωμά. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα και όπως θα ρθούν δεν θα γλυτώσει κανείς. Ιατρικά το εμβόλιο θα βοηθήσει να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, αυτό θα γίνει στην ουσία, για να σωθεί η ζωή μας. Η οικονομία όμως δεν υπακούει στους ίδιους κανόνες.

Δυστυχώς ή ευτυχώς για όλους, και όσο το καταλάβουν γρηγορότερα, κατ’ αρχήν εις τας Ευρώπας, τόσο καλύτερα, δεν θα προχωρήσει η ζωή και η οικονομία αν δεν κάνουμε ότι και οι Αθηναίοι το 594 π.χ.

Απομένει να δούμε αν θα βρούμε τον σοφό Σόλωνα προτού διαλύσουν τα πάντα.

Σεισάχθεια, μην παρασύρεστε, που εξευτέλισε την λέξη ο Σύριζα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Σείω, πετάω πάνω από τον λαό το άχθος, το βάρος, αλλιώς θα γίνουν όλοι δούλοι και με δούλους η οικονομία δεν δουλεύει.

Ή θα κάνουμε επανεκκίνηση ή θα κάνουμε επανεκκίνηση δεν υπάρχει άλλος δρόμος ή τρόπος. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν οι μεγάλοι τόσο το καλύτερο.

Δεν χρωστάει κανείς τίποτα και αρχίζουμε από την αρχή.

Μα αυτά δεν γίνονται ακούω πολλές φωνές.

Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος είναι η απάντηση.

 

Υ.Γ.: Η εθελοντική προσφορά των Νοσηλευτριών από την Κρήτη και αλλού να σπεύσουν στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, μου θυμίζει την εθελοντική προσφορά των παππούδων τους, που εθελοντικά το 1912 ήρθαν να σκοτωθούν στη Χίο για την απελευθέρωση της. Δεν την είπαν την Κρήτη τυχαία λεβεντογέννα.

Σχετικά Άρθρα