Περί Ιπποτών, Μαρκησιών και… Πριγκιπιχέσων στο Κάστρο και τα Μεστά

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 17/08/2022 - 18:04

Θυμάμαι το μακρινό 1978, για σκεφτείτε τι έκανε και που ήταν ο καθένας σας πριν 44 χρόνια, όσοι είσαστε τότε γεννημένοι, που πήγαινα με τα πόδια στην οδό Γερανίου, απέναντι από την «Καθημερινή» που βρίσκονταν τότε τα επίπεδα πιεστήρια και κουβάλαγα στο ώμο, που λεφτά για… ΤΑΧΙ, χύμα την εφημερίδα του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών την «Χιώτικη Φωνή» την οποία πηγαίναμε στην οδό Νικηταρά να την διπλώσουμε, να την ταχυδρομήσουμε για να κατεβεί στην Χίο.

Τότε μια κοπελίτσα σαν τα κρύα νερά, μια βέρα Μεστούσαινα η Ξένη Φύλλα κουβάλαγε και αυτή τον «Πέτασο» την εφημερίδα των απανταχού Μεστουσίων, για να κάνει την ίδια δουλειά, να διαβάζουν κάτι τι της ωφελιάς στο χωριό.

Και το θυμήθηκα τώρα που όσοι ψήφισαν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που θα πετάξει 37.000 ευρώ για να γελάσει στη Χίο και το παρδαλό κατσίκι, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, να επιχειρηματολογήσουν τι σχέση με την ιστορία του νησιού έχει μια καρακιτσαριό φιέστα, που θα σουλατσάρει στο Κάστρο και τα Μεστά…Ιππότες, Μαρκησίες και Πριγκίπισσες, να μας θυμίσουν την εποχή των Γενοβέζων, που την… απόλαυσαν τόσο πολύ οι Χιώτες, που όταν πρόβαλαν οι Οθωμανοί τους δέχτηκαν ως… ελευθερωτές.

Και επειδή κατάπιαν τη γλώσσα τους πλην του Γιώργη Αμπαζή, που το καταψήφισε, δίνω το λόγο στην Ξένη, που ξαναγράψαμε κάτι της ξέρει παραπάνω από πολιτισμό από αυτούς που δεν σέβονται όχι μόνο το δημόσιο χρήμα αλλά και την ιστορία του νησιού.

«Αγαπητέ Γιάννη, διάβασα την αναφορά σου σε σχετικό δημοσίευμα, στη συζήτησή που είχαμε σχετικά με την… «εμπνευσμένη» παρουσίαση των Μεστών ως χώρου δράσης Ιπποτών και μαρκησιών, τροβαδούρων, ξιφομάχων και έχω να σου συμπληρώσω επίσης κάτι που νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό:

Εκείνος που θα αδικηθεί από μια τέτοια παράσταση που σχεδιάζει η περιφέρεια, θα είναι ο… Αγάς του χωριού μας, ο οποίος με την καλή και μεγάλη του καρδιά να διασκεδάσει τους Χιώτες, θα κληθεί να αντιμετωπίσει οργανωμένες και κυρίως καλοπληρωμένες παραστάσεις, που ο καημένος αδυνατεί να ανταγωνισθεί όσο και αν η φαντασία και το χιούμορ του, τον βοηθάει.

Θα φέρουν εισαγόμενους ιππότες και μαρκησίες, άλογα, δόρατα, ξίφη, τροβαδούρους και τι δεν θα έχει το καλοκαιρινό καρναβάλι.

Μόνο σχέση με την ιστορία του τόπου μας δεν θα έχει…

Πού να φανταστεί ο δύστυχος Μεστούσης του μεσαίωνα που ήταν ένας σκλάβος καλλιεργητής των σκίνων και που η ζωή του είχε κάποια αξία μόνο επειδή ήξερε να καλλιεργεί και να συλλέγει το μαστίχι που προσπόριζε στους Γενοβέζους 4.000.000 χρυσά δουκάτα το χρόνο (ποσό που αν αποπληθωριστεί και ληφθεί υπόψιν η σπανιότητα της κυκλοφορίας του χρήματος την εποχή εκείνη, καθώς αναφέρει ο αείμνηστος καθηγητής Β. Φίλιας αντιστοιχεί με αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια!).

Πού να φανταστεί, λοιπόν, πως το 2022 κάποιος άρχοντας (όχι Γενοβέζος, αλλά Έλληνας) θα παρουσίαζε την ζωή του παραμυθένια και αυτό για χάρη της τουριστικής προβολής.

Τον πληροφορούμε όμως πως οι τουρίστες δεν θέλουν να βλέπουν παραμύθια, αυτά τα βλέπουν όποτε θέλουν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Οι τουρίστες θέλουν να βλέπουν και να συμμετέχουν στην πραγματική ιστορία και τα έθιμα του τόπου. (Και από αυτά τα Μεστά είναι πολύ πλούσια. Αν θέλει λοιπόν η Περιφέρεια, μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξή τους).

Που να φανταστεί, λοιπόν, ο μεσαιωνικός Μεστούσης, πως θα τον έντυναν… Ιππότη με ξίφος και πανοπλία και πως η δύστυχη Μεστούσαινα θα μεταμφιεζόταν για το καλό…του τουρισμού και της “κονόμας” σε μαρκησία.

Πού να φανταστούν τα δύστυχα γεροντάκια της εποχής που «έκλεβαν» από τον κόπο τους λίγο μαστίχι για να θυμιάσουν τα εικονίσματα, (αψηφώντας τον τρομακτικό φόβο να ακρωτηριαστούν από τους δυνάστες), πως θα παρουσιαζόταν από τους απογόνους τους (;) σαν ευτυχισμένοι τροβαδούροι…

Και τι θυμήθηκα τώρα... (Αχ αυτό το ελάττωμά μου να θυμάμαι…)

Πριν περίπου 30 χρόνια σε κάποιο από τα συνέδρια της Εταιρείας Μελετών Ανατολικού Αιγαίου, κάποιος πολιτικός της Χίου που καλέστηκε στο βήμα να κάνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, έπλεξε το εγκώμιο στους Γενοβέζους (ήξερε πως βρισκόταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλικής βουλής) που έφεραν στη Χίο...τον πολιτισμό! Για κακή του τύχη όμως και για καλή τύχη της ιστορικής αλήθειας πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας πως οι Γενοβέζοι ήταν στυγνοί εκμεταλλευτές των ανθρώπων και των πόρων της Χίου και τίποτα περισσότερο…

Αυτή την ιστορική αλήθεια που διατύπωσε απερίφραστα ο ακαδημαϊκός και αντιπρόεδρο του Ιταλικού κοινοβουλίου κ. Ταβιάνι επιχειρεί και πάλι να ανατρέψει το υπερθέαμα που σχεδιάζει η Περιφέρεια και που φυσικά είναι ακριβοπληρωμένο με χρήματα του ίδιου του λαού του οποίου την ιστορία παραποιούν και αμαυρώνουν…

Λίγο σεβασμός κύριοι στην ιστορία του τόπου μας…

Δεν είναι όλα «μπίζνες».

Αυτά τα «ολίγα» είχα να συμπληρώσω Γιάννη μου στην προχθεσινή μας κουβέντα.

Και ελπίζω αυτός ο τόσο βασανισμένος τόπος, ο τόπος μας, να αποκτήσει κάποτε την ηγεσία που του αξίζει.

Φιλικά - Ξένη Φύλλα-Γιούργη

 

Υ.Γ.: Aπάντηση σχετική με τον καλλωπισμό των νησίδων στο Αεροδρόμιο και τον Βροντάδο, μου έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής. Υπομονή μέχρι αύριο.

Οι φωτογραφίες από Μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου, όπου κάποιοι μπέρδεψαν το Νότιο Αιγαίο με το... Βόρειο
Οι φωτογραφίες από Μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου, όπου κάποιοι μπέρδεψαν το Νότιο Αιγαίο με το... Βόρειο
Οι φωτογραφίες από Μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου, όπου κάποιοι μπέρδεψαν το Νότιο Αιγαίο με το... Βόρειο

Σχετικά Άρθρα