Πίσω και από τα… σκουπίδια είναι οι άνθρωποι

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 17/05/2022 - 20:54

Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα για το νησί και δεν είμαι σίγουρος αν το καταλάβαμε.

Συγχωρήστε με δεν υποτιμώ τίποτα και κανέναν, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να καταλάβουμε όχι μόνο τι χάνει η τσέπη μας και το περιβάλλον, αλλά τι σημαίνει να μας προσπερνά η ζωή και εμείς να πηγαίνουμε με καθυστέρηση… φάσεως.

Όταν οι άλλοι έθαβαν τα σκουπίδια τους εμείς τα… καίγαμε. Ακόμα έχω στα ρουθούνια μου στον Φραγκομαχαλά να καίγονται τα σκουπίδια στα Γιαλούρικα.

Μετά που οι άλλοι, αναφέρομαι φυσικά στην Ευρώπη, έκαναν τα σκουπίδια τους ενέργεια εμείς τα… θάβαμε και ούτω καθ’ εξής.

Συμπληρωματικά, ενδιάμεσα προέκυψε και η ανακύκλωση, που την αγκαλιάσαμε μεν αλλά όχι θερμά αφού το 90% των σκουπιδιών μας εξακολουθούμε να τα χρυσοπληρώνουμε, να τα τρώμε και να τα… πίνομε.

Όσοι αμφιβάλλουν για το τελευταίο, ας θυμηθούν αυτές τις γραμμές, όταν με το καλό τελειώσει το Φράγμα Κόρης Γεφύρι και αρχίζει να μαζεύει νερό. Τότε θα δούμε όλοι, ότι εμείς μεν ξεχάσαμε ότι τα θάβαμε εκεί ακριβώς, αλλά αυτά, τα σκουπίδια, το θυμούνται.

Συνεπώς, λοιπόν αυτό που έγινε σήμερα, να αρχίζουμε να μπαίνουμε στην λογική της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό και αναζητήστε τα όσα διαφωτιστικά είπε ο Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος.

Το ίδιο σημαντικό είναι και το Κέντρο Διαλογής απορριμμάτων, που εγκαινιάστηκε μεν στην ΒΙΑΛ, αλλά καλά είναι να μην μας ξεφύγουν μερικές… λεπτομέρειες.

Αυτή η Μονάδα, δεν θα μας γλυτώνει μόνο από σκουπίδια, που θεωρούμε ότι είναι για… πέταμα, δεν θα μας δίνει μόνο λεφτά, θα αλλάξει και τον προσανατολισμό της… ΒΙΑΛ, που κάποια στιγμή όταν φύγει το Μεταναστευτικό από το κάδρο, τουλάχιστον για την πολύπαθη περιοχή του Χαλκειούς, μπορεί να μετατραπεί σε Πάρκο Ανακύκλωσης, αναβαθμίζοντας τα Καμπόχωρα, αλλά κάνοντας και κάτι άλλο συμβολικό και ουσιαστικό.

 Προσφέροντας δουλειά σε ανθρώπους και επιτρέψτε μου εδώ να παρατηρήσω την… λεπτομέρεια, που τόσο πιστά αποτύπωσε σήμερα ο φακός του Κώστα Αναγνώστου. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των ανθρώπων, που βρίσκονται πίσω από τα σκουπίδια, αυτών που σκύβουν πάνω τους, όχι μόνο για να επιτελέσουν κάτι σημαντικό αλλά και για να πάνε ψωμί στο σπίτι τους.

Παρακαλούμε πολύ αυτή η παράμετρος να μην υποτιμάται καθόλου.

Τα σκουπίδια δεν είναι μόνο λεφτά έμμεσα, είναι και άμεσα.

Στο τέλος όταν γίνει η… συρμαγιά, θα δούμε ότι από την συλλογή, μέχρι την ανακύκλωση, μέχρι την καύση για παραγωγή ενέργειας η Καθαριότητα θα είναι η βαριά βιομηχανία του Δήμου και ένα από τα πλέον παραγωγικά πράγματα στο νησί στον τομέα των υπηρεσιών.

Ε, μια και αναφερόμαστε στις… λεπτομέρειες, δείτε παρακαλούμε, πίσω από όλα αυτά, τον πλέον αθόρυβο και αποτελεσματικό εργάτη του Δήμου και του Συνδυασμού του Δημάρχου, τον Πρόεδρο της ΔΙΑΝΟΧ Φώτη Γιαννίρη.

 

Υ.Γ.: Το παρατήρησε σήμερα η Βαγγελιώ Αμέντα. Από όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν σήμερα ο Φώτης Γιαννίρης μίλησε 35’’. Αυτά…

Σχετικά Άρθρα