Χίος, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ποιός Χιώτης κάνει τον… Κινέζο;

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 07/09/2019 - 09:01

Αρκετοί θα πεί κανείς, αλλιώς θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τα στοιχειώδη.

Για παράδειγμα άκουσα ότι έκλεισαν τα ουρητήρια στον Δημοτικό Κήπο και έγραψα ότι δεν ισχύει επειδή απλούστατα είναι… ανοικτά. Άνοιξε λοιπόν συζήτηση στο διαδικτυακό καφενείο λες και μας αφορά το θέμα.

Και δεν μας αφορά επειδή εμείς έτσι κι’ αλλιώς κατουράμε… απόξω.

Επειδή λοιπόν μεταξύ μας μιλάμε… Κινέζικα, καλά είναι να ασχολούμαστε πότε – πότε και με δυσκολότερα ζητήματα από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα τι συμβαίνει έξω από τη… γυάλα μας.

Ας πούμε αν έχουμε στο μυαλό μας το κουτάκι ΗΠΑ, Ρωσία, Καπιταλισμός, ο Σοσιαλισμός μας τελείωσε, υπερδυνάμεις κ.λ.π. σε σχέση με τη χώρα μας και το μεγάλο μας σπίτι την Ευρώπη καλά είναι να το ξεχάσουμε αλλιώς θα μιλάμε πάλι… Κινέζικα.

Μέχρι πριν χθες, που λέει ο λόγος, υπήρχαν κάποιες σταθερές, ας πούμε υπήρχε μια ευθεία γραμμή, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, Αμερικής, Τουρκίας, Ισραήλ.

Σήμερα αυτό είναι… επιστημονική φαντασία.

Χθες για παράδειγμα ο Κλίντον έριχνε σφαλιάρες, στην κυριολεξία, στον Γιέλτσιν. Σήμερα ο Τράμπ τα «βρίσκει» μια χαρά με τον ομόλογο του Καπιταλιστή Πούτιν και αν καυγαδίζουν είναι στον τομέα των κερδών, στο… ψητό δηλαδή.

Οι μεγάλοι κοντολογίς τα έχουν βρεί και εκεί θα την πατήσει ο Ερντογάν. Οι μεγάλες αλυσίδες super market  κοίταξαν να… ρουφήξουν το Key food και τον Λεβίδη, δεν ασχολήθηκαν με τα μπακάλικα στα χωριά. Ο Ερντογάν έχει φάει το κεφάλι του, συμπτωματικά στέκεται ακόμα, όταν αποφάσισε να γίνει μεγάλο μαγαζί. Η… απορρόφηση είναι θέμα χρόνου.

Στη γειτονιά μας, στο μεγάλο μας σπίτι, η σταθερά Χέλμουτ Κόλ, Θάτσερ, αντικαταστάθηκε από μια Deutsche Bank που κλονίζεται, μια Αγγλία, που δεν ξέρει αν πρέπει να χάσει ολίγον την Ευρωπαϊκή παρθενία της και έχει ηγέτη τον κλώνο του Τράμπ, ο Μακρόν γράφει στα παλαιά του υποδήματα τον Τράμπ και μιλάει απ’ ευθείας με το… Ιράν.

Για να μην σας κουράζουμε, όλοι κοιτάζουν στο βάθος, γνωρίζοντας από που έρχεται η καταιγίδα και αυτή λέγεται Κίνα.

Ας αφήσουμε τους αριθμούς γιατί αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός οι άνθρωποι πλην… σχιστομάτηδων θα είναι σε έναν αιώνα από σήμερα οικτρή μειοψηφία και ας πάμε πιο κοντά χρονικά.

Η Κίνα σήμερα, για να μην μακρηγορήσουμε, συναγωνίζεται επάξια την παραγωγή ας πούμε F 35 των ΗΠΑ, βλέπει την… παιδική χαρά των Βρυξελών και μετατρέπει τον Πειραιά με την Cosco σε Αμβρούργο της Μεσογείου, διαφεντεύει σήμερα την μεγαλύτερη ακλόνητη χούντα παγκοσμίως όσον αφορά τον πολιτικό της σύστημα και εξάγει τον Κινέζικο Καπιταλισμό. Mιά γεύση παίρνουν ήδη οι εργαζόμενοι των γραφείων στην Coscο στον Πειραιά, 8 ώρες χωρίς να μιλούν μεταξύ τους παρά μόνο… ψιθυριστά και εννοείται υπάρχει φραγή σε κινητά και facebook.

Ας μην το αναλύσουμε άλλο. Αρκεί να πούμε ότι η Huawei εκτοπίζει σήμερα την Apple και να τελειώσουμε εδώ.

Τότε μόνο θα δούμε πιο καθαρά ότι την ώρα που ο Τράμπ απομονώνει τις ΗΠΑ, η Μόσχα του αποσπά την Τουρκία και δημιουργεί τον άξονα Μόσχα, Πεκίνο, Τεχεράνη, Άγκυρα.

Αυτό γιατί ο καπιταλισμός είναι πολύ φρέσκος στις ΗΠΑ σχετικά με την Ρωσική Αυτοκρατορία, με ένα διάλειμμα των Μπολσεβίκων, αυτό γιατί οι Ρώσοι ξέρουν πως ή θα είσαι παγκόσμιος παίκτης, εφόσον είσαι μεγάλος, ή δεν θα είσαι τίποτα και παγκόσμια ομάδα δεν κάνεις έχοντας τους Κινέζους κόντρα. Τους Κινέζους ή θα τους ρεγουλάρεις ή θα τους χάσεις και θα χάσεις την παγκόσμια κυριαρχία.

Γιατί σας… πρήζουμε τόση ώρα; Μα γιατί μέσα σ’ αυτό το νέο περιβάλλον του κόσμου που δεν αλλάζει, άλλαξε και εμείς ασχολούμαστε με τα Χιακά… ουρητήρια, πρέπει να δούμε την Ελλαδίτσα μας.

Να δούμε ότι σε άλλο καράβι από το ευρωπαϊκό, όσα χάλια και να έχει δεν μπορούμε να επιβιβαστούμε, να δούμε πως θα επιβιώσουμε στον νέο κόσμο, με δεδομένο το ανθεκτικό DNA μας, που δεν αρκεί, χρειάζεται ετοιμότητα, φαντασία, υλικά που δεν μας λείπουν, αλλά και σοβαρότητα, που μάλλον εδώ έχουμε πρόβλημα.

 

Υ.Γ. Αν δεν δούμε το… προσφυγικό μέσα σε αυτό το περιβάλλον την πατήσαμε.


 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 22/09/2019 - 08:24

Μπορούμε να φανταστούμε ένα ντεπόζιτο ανοικτό που το τροφοδοτούμε συνέχεια με νερό;

Κάποια στιγμή ξεχειλίζει και το νερό χύνεται έξω.

Το κυνηγάμε εμείς. Να πάει στη ΒΙΑΛ λέει ο ένας, να πάει στο 18 λέει ο άλλος, να κατεβούμε στους δρόμους λένε οι Χαλκούσοι, να κάνει κάτι ο Δήμαρχος λέμε οι υπόλοιποι, να κινηθεί η Κυβέρνηση λέμε όλοι μαζί, να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης λέμε οι πιο… ψαγμένοι.

Και μετά; Μετά τίποτα, το νερό – νερό… γιατί απλούστατα δεν κλείνει η βρύση.

Και όταν δεν κλείνει, απλά θα τσαλαβουτάμε κάνοντας όλοι ότι ασχολούμαστε ή ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα.

Λέμε του Ερντογάν να κάνει φύλαξη συνόρων, του βάζουμε απέναντι και το Λιμενικό και την Frontex και το ΝΑΤΟ και την…CIA. Και τι γίνεται στο τέλος; Μηδέν εις το πηλίκον, το νερό -νερό, απλά γιατί ο Ερντογάν το σπρώχνει από τη δική του αυλή στην άλλη.

Και στην… άλλη τι γίνεται; Μπορούμε να μην είμαστε υποκριτές; Μην κοιτάμε τα νησιά, που δέχονται την πρώτη κουβαδιά του γείτονα, αλλά να πάμε παρακάτω. Πόσοι μετανάστες – πρόσφυγες πέρασαν και περνούν από την Ελλάδα. Πάντως μετριούνται σε εκατομμύρια. Πόσους κρατάμε στην Ελλάδα; Λιγότερους από 100.000 δηλαδή τίποτα.

Άρα, τους σπρώχνουμε και εμείς ή και τίποτα να μην κάνουμε… σπρώχνονται οι ίδιοι.

Τώρα μιλάμε σοβαρά; Πόσοι συγγενείς μας, γνωστοί, φίλοι, πέρασαν την δεκαετία του 50 -60 τον Ωκεανό και βγήκαν λαθραία στην Αμερική και τον Καναδά; Άρα τώρα τι θα εμποδίσει τους σημερινούς απελπισμένους, το… αυλάκι του Αιγαίου;

Όσο και να χτυπιόμαστε κάτω, όταν θέλει να φύγει ο άνθρωπος θα φύγει και θα φτάσει στο τέλος στον προορισμό του. Όλη η ανθρώπινη ιστορία είναι ιστορία μετακινήσεων. Συνεπώς το πρόβλημα είναι αλλού, να κλείσει η βρύση.

Και την βρύση εμείς μόνο την... υποθέτουμε άντε να την δεί και ο Μητσοτάκης από κοντύτερα όταν συναντήσει τον Τράμπ ή στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα χέρια που μπορεί να κλείσουν την βρύση βρίσκονται εκεί. Αν θέλουν, αν τα συμφέροντα τους το επιτάσσουν θα το κάνουν, αν όχι έτσι θα τσαλαβουτάμε στα… νερά εις τον αιώνα τον άπαντα.

Έχουμε σκεφθεί τα κονδύλια που δαπανώνται για να μαζεύεται αυτό το… νερό;

Αν τα έδιναν σε αυτές τις χώρες κανένας δεν θα κούναγε από το σπίτι του. Και το κυριότερο, αν οι μεγάλοι σταματούσαν τους πολέμους για τα δικά τους συμφέροντα, μακριά εννοείται από τον τόπο τους. Το προσφυγικό είναι  παράπλευρη απώλεια. Αν και αυτή την αξιοποιούν κατά το δοκούν. Η Γερμανία ανανέωσε για παράδειγμα τον πληθυσμό της κατά δύο εκατομμύρια, με μπόλι μάλιστα καλό από την Συρία. Άλλοι ήταν οι χαζοί και απλά έκαναν και κάνουν τις… Νοσοκόμες. Οι Σύροι πέταξαν και τώρα η νοσηλεία γίνεται με… Αφγανούς. Και που να σκάσουν μύτη οι… Κινέζοι.

 

Υ.Γ. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει κλείσιμο της… βρύσης. Είχα πάρει κάποτε συνέντευξη από ένα Αφγανό εργάτη στα μαστιχόδενδρα. Αναφερόμενος στον τόπο του, μου είπε ότι αυτός που είχε στο «σπίτι» του ένα κουταλάκι του γλυκού και ένα μπρίκι να κάνει καφέ, ήταν ο άρχοντας του χωριού , που μπορούσε να διαθέτει τόσο σοβαρά… περιουσιακά στοιχεία.