Χίος, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Ποιός Χιώτης κάνει τον… Κινέζο;

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 07/09/2019 - 09:01

Αρκετοί θα πεί κανείς, αλλιώς θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τα στοιχειώδη.

Για παράδειγμα άκουσα ότι έκλεισαν τα ουρητήρια στον Δημοτικό Κήπο και έγραψα ότι δεν ισχύει επειδή απλούστατα είναι… ανοικτά. Άνοιξε λοιπόν συζήτηση στο διαδικτυακό καφενείο λες και μας αφορά το θέμα.

Και δεν μας αφορά επειδή εμείς έτσι κι’ αλλιώς κατουράμε… απόξω.

Επειδή λοιπόν μεταξύ μας μιλάμε… Κινέζικα, καλά είναι να ασχολούμαστε πότε – πότε και με δυσκολότερα ζητήματα από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα τι συμβαίνει έξω από τη… γυάλα μας.

Ας πούμε αν έχουμε στο μυαλό μας το κουτάκι ΗΠΑ, Ρωσία, Καπιταλισμός, ο Σοσιαλισμός μας τελείωσε, υπερδυνάμεις κ.λ.π. σε σχέση με τη χώρα μας και το μεγάλο μας σπίτι την Ευρώπη καλά είναι να το ξεχάσουμε αλλιώς θα μιλάμε πάλι… Κινέζικα.

Μέχρι πριν χθες, που λέει ο λόγος, υπήρχαν κάποιες σταθερές, ας πούμε υπήρχε μια ευθεία γραμμή, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, Αμερικής, Τουρκίας, Ισραήλ.

Σήμερα αυτό είναι… επιστημονική φαντασία.

Χθες για παράδειγμα ο Κλίντον έριχνε σφαλιάρες, στην κυριολεξία, στον Γιέλτσιν. Σήμερα ο Τράμπ τα «βρίσκει» μια χαρά με τον ομόλογο του Καπιταλιστή Πούτιν και αν καυγαδίζουν είναι στον τομέα των κερδών, στο… ψητό δηλαδή.

Οι μεγάλοι κοντολογίς τα έχουν βρεί και εκεί θα την πατήσει ο Ερντογάν. Οι μεγάλες αλυσίδες super market  κοίταξαν να… ρουφήξουν το Key food και τον Λεβίδη, δεν ασχολήθηκαν με τα μπακάλικα στα χωριά. Ο Ερντογάν έχει φάει το κεφάλι του, συμπτωματικά στέκεται ακόμα, όταν αποφάσισε να γίνει μεγάλο μαγαζί. Η… απορρόφηση είναι θέμα χρόνου.

Στη γειτονιά μας, στο μεγάλο μας σπίτι, η σταθερά Χέλμουτ Κόλ, Θάτσερ, αντικαταστάθηκε από μια Deutsche Bank που κλονίζεται, μια Αγγλία, που δεν ξέρει αν πρέπει να χάσει ολίγον την Ευρωπαϊκή παρθενία της και έχει ηγέτη τον κλώνο του Τράμπ, ο Μακρόν γράφει στα παλαιά του υποδήματα τον Τράμπ και μιλάει απ’ ευθείας με το… Ιράν.

Για να μην σας κουράζουμε, όλοι κοιτάζουν στο βάθος, γνωρίζοντας από που έρχεται η καταιγίδα και αυτή λέγεται Κίνα.

Ας αφήσουμε τους αριθμούς γιατί αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός οι άνθρωποι πλην… σχιστομάτηδων θα είναι σε έναν αιώνα από σήμερα οικτρή μειοψηφία και ας πάμε πιο κοντά χρονικά.

Η Κίνα σήμερα, για να μην μακρηγορήσουμε, συναγωνίζεται επάξια την παραγωγή ας πούμε F 35 των ΗΠΑ, βλέπει την… παιδική χαρά των Βρυξελών και μετατρέπει τον Πειραιά με την Cosco σε Αμβρούργο της Μεσογείου, διαφεντεύει σήμερα την μεγαλύτερη ακλόνητη χούντα παγκοσμίως όσον αφορά τον πολιτικό της σύστημα και εξάγει τον Κινέζικο Καπιταλισμό. Mιά γεύση παίρνουν ήδη οι εργαζόμενοι των γραφείων στην Coscο στον Πειραιά, 8 ώρες χωρίς να μιλούν μεταξύ τους παρά μόνο… ψιθυριστά και εννοείται υπάρχει φραγή σε κινητά και facebook.

Ας μην το αναλύσουμε άλλο. Αρκεί να πούμε ότι η Huawei εκτοπίζει σήμερα την Apple και να τελειώσουμε εδώ.

Τότε μόνο θα δούμε πιο καθαρά ότι την ώρα που ο Τράμπ απομονώνει τις ΗΠΑ, η Μόσχα του αποσπά την Τουρκία και δημιουργεί τον άξονα Μόσχα, Πεκίνο, Τεχεράνη, Άγκυρα.

Αυτό γιατί ο καπιταλισμός είναι πολύ φρέσκος στις ΗΠΑ σχετικά με την Ρωσική Αυτοκρατορία, με ένα διάλειμμα των Μπολσεβίκων, αυτό γιατί οι Ρώσοι ξέρουν πως ή θα είσαι παγκόσμιος παίκτης, εφόσον είσαι μεγάλος, ή δεν θα είσαι τίποτα και παγκόσμια ομάδα δεν κάνεις έχοντας τους Κινέζους κόντρα. Τους Κινέζους ή θα τους ρεγουλάρεις ή θα τους χάσεις και θα χάσεις την παγκόσμια κυριαρχία.

Γιατί σας… πρήζουμε τόση ώρα; Μα γιατί μέσα σ’ αυτό το νέο περιβάλλον του κόσμου που δεν αλλάζει, άλλαξε και εμείς ασχολούμαστε με τα Χιακά… ουρητήρια, πρέπει να δούμε την Ελλαδίτσα μας.

Να δούμε ότι σε άλλο καράβι από το ευρωπαϊκό, όσα χάλια και να έχει δεν μπορούμε να επιβιβαστούμε, να δούμε πως θα επιβιώσουμε στον νέο κόσμο, με δεδομένο το ανθεκτικό DNA μας, που δεν αρκεί, χρειάζεται ετοιμότητα, φαντασία, υλικά που δεν μας λείπουν, αλλά και σοβαρότητα, που μάλλον εδώ έχουμε πρόβλημα.

 

Υ.Γ. Αν δεν δούμε το… προσφυγικό μέσα σε αυτό το περιβάλλον την πατήσαμε.


 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 17/02/2020 - 16:23
ΒΙΑΛ

Στην αρχή έγινε λάθος και καταργήθηκε το πιο καίριο, τουλάχιστον για τα νησιά μας και όχι μόνο υπουργείο.

Μετά μπήκε φουριόζος ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και τα έβαλε δυναμικά στην σειρά.

Αποσυμφόρηση νησιών, Φύλαξη συνόρων, γρήγορο άσυλο, Κλείσιμο υπαρχουσών δομών, το αίσχος της ΒΙΑΛ δηλαδή, Κλειστά Κέντρα.

Και επειδή για τα τέσσερα πρώτα δεν έγιναν και πολλά πράγματα, για να μην γράψουμε ότι δεν έγινε τίποτα, κρατήσαμε το… τελευταίο.

Και αφού παίξαμε κανένα δίμηνο… αριθμητική με τα χιλιόμετρα Χίου – Βολισσού, καταλήξαμε πάλι, δυναμικά εδώ σε επιτάξεις, περιφράξεις χωρίς αδειοδοτήσεις κ.λ.π.

Και ύστερα, ύστερα όπως λέει και ο ποιητής ήρθαν οι… μέλισσες.

Άρχισαν λοιπόν τα όργανα των αντιδράσεων. Οι Κλειστές δομές έγιναν ημίκλειστες και η επίταξη πάγωσε για να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος.

Κανένα πρόβλημα αφού συζητάγαμε επί δίμηνο το 14-15-16-17, μπορούμε τώρα να το πάρουμε ανάποδα 17-16-15-14 και βλέπουμε.

Στο μεταξύ ο χειμώνας τελειώνει, ο Σουλτάνος θα κάνει το παιχνίδι που ξέρει, εμείς θα κάνουμε διασώσεις, οι Γερμανοί θα μας λένε αν δεν μπορούμε εμείς ναρθούν να μας φτιάξουν δομές εκείνοι (έχουν ξανάρθει στην κατοχή και ξέρουν) και όποιος φτάνει θα στοιβάζεται στα… επιταγμένα χωράφια της ΒΙΑΛ.

Ας κρατήσουμε όμως το εβδομαδιαίο πάγωμα, περιμένοντας από όλους να καταλάβουν τα αυτονόητα.

Αν το νούμερο των 6500 στη Χίο δεν γίνει γρήγορα 1000 δεν υπάρχει καμιά συζήτηση, τσάμπα γίνεται, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Αν δεν γίνει μια νέα δομή χωρητικότητας 500 ατόμων για καταγραφή, πιστοποίηση, άσυλο και επιστροφή, η ΒΙΑΛ δεν πρόκειται να κλείσει.

40 χρόνια τούρκικα να συζητάει με τους αιρετούς η κυβέρνηση χώρο δεν θα υποδείξουν.

Θα τον αποφασίσει ή ίδια, αλλά αφού οι πολίτες δούν τα νησιά να ανακουφίζονται και να εφαρμόζεται η νέα Κυβερνητική πολιτική στην πράξη.

Έτσι όπως το πάει, επίταξη – πάγωμα, πάγωμα – επίταξη με τα νούμερα αυτά μεταναστών – προσφύγων απλά κακοφορμίζουμε το πρόβλημα.

Και κάτι τελευταίο. Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο απ’ το να δεί την λογική των αριθμών αλλά και την πρακτική εφαρμογή της πολιτικής της.

Ας το αναλύσουμε εδώ, δεν αναφερθήκαμε μέχρι σήμερα, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα του.

Αν δεν συμβιβαστεί με την πραγματικότητα των αριθμών δεν θα κάνει τίποτα και θα μένει στο… πάγωμα, δηλαδή στην ΒΙΑΛ.

 Αυτό γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ.

Τα ΜΑΤ είναι… κομπρεσέρ και χρειάζονται πρώτον ρεύμα, δηλαδή Εισαγγελική εντολή για να κτυπήσουν, όπου παρεμποδίζεται η εφαρμογή της πολιτικής της εκάστοτε εξουσίας, για το κοινό καλό, υποτίθεται.

Συνεπώς πρέπει να βρεθεί Δικαστικός να βάλει το… κομπρεσέρ στην πρίζα.

Δεύτερον το… κομπρεσέρ το χειρίζονται άνθρωποι και μάλιστα Αστυνομικοί, που δεν θέλουν με τίποτα να ζούν 8 ώρες την ημέρα στο… Αίπος. Δεν έχω ακούσει ΕΝΑΝ Αστυνομικό να λέει ότι θέλει να πάει εκεί.

Και τελευταίο και καθοριστικό με το… κομπρεσέρ σούπα δεν τρώς, χρειάζεσαι ένα απλό κουτάλι. Ο λόγος απλούστατος. Τα ΜΑΤ είναι μονάδες που μπορούν να επιβάλλουν την τάξη σε δρόμους, πλατείες κ.λ.π δηλαδή δρούν σε περιβάλλον πόλης.

Στα βουνά με τα δακρυγόνα άχρηστα λόγω ανοικτού χώρου και τα… πυρομαχικά, δηλαδή οι πέτρες άπειρες στα χέρια των… αντιπάλων, τα ΜΑΤ απλά θα είναι ένα κομπρεσέρ, που θα καλεστεί να φάει… σούπα.

Άρα άλλος δρόμος από τον συμβιβασμό, στο τελευταίο, δηλαδή στα Κέντρα δεν υπάρχει. Γιατί όλα τα υπόλοιπα του κυβερνητικού σχεδιασμού μπορεί να υλοποιηθούν ως έχουν.

 

Υ.Γ. Ο αγαπητός Nομάρχης των Χίων μετά την απελευθέρωση του 1912, ο μετέπειτα υπουργός και αργότερα Πρωθυπουργός της χώρας, ο ηγέτης του Κέντρου, λεγόμενος και «γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Α. Παπανδρέου, είχε πεί μεταξύ άλλων και το αμίμητο.

«Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».  Λέτε να είχε προβλέψει και την… ΒΙΑΛ;