Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά…

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 17/01/2022 - 19:54

Και «ξαφνικά» οι μαθητές πήραν… ανάποδες.

Η λέξη μπήκε σε εισαγωγικά, γιατί πρώτον η Χίος ακολούθησε και δεν είναι η πρώτη φορά και δεύτερον επειδή αυτές οι καταλήψεις γίνονται πλέον εθιμικό δικαίω.

Παρά ταύτα οι… ανάποδες δεν ήταν στον… αέρα.

Προσπάθησα να ακούσω τους «ηγέτες» των μαθητών στην διάρκεια του ρεπορτάζ.

Σωστός λόγος, στρωτός, παιδιά που δεν «φώναζαν» έτσι χωρίς αιτία, με επιχειρήματα.

Επίσης παιδιά, που σέβονταν την δημόσια περιουσία. Καμιά ασχήμια, καμιά υπερβολή, πλην της ίδιας της κατάληψης, που είναι μεν ακραία, αλλά αλήθεια, χωρίς αυτές έδινε κανείς σημασία στα αιτήματα των μαθητών;

Άκουγα τον Κωστή και την Αγγελική, ήταν… παιδιά μου, συμπτωματικά δύο από τα τέσσερα παιδιά μου έχουν τα ίδια ονόματα και ήθελα να τα αγκαλιάσω, να τους πώ ότι έχουν δίκιο, αλλά πως δεν επέλεξαν τα ίδια των χώρα που… γεννήθηκαν.

Τι ζητούν από την χώρα αυτή;

Παίρνω ένα - ένα τα αιτήματα τους, όπως είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο Κωστής.

1)Τροποποίηση και επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ναι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά δεν τα ξέρουμε όλοι, όλα, υπάρχουν ειδικοί που εισηγούνται, αλλά και Κυβέρνηση, που πρέπει να έχει ανοικτά αυτιά.

Αυτά που λένε οι μαθητές, τα λένε πολλοί. Περιμένουμε να ακούσει.

2)Αραίωση ή μείωση των μαθητών ανά τμήμα (σύμφωνα με τα  ευρωπαϊκά πρότυπα).

Και εδώ τα παιδιά έχουν δίκιο, αλλά τούτο συνδέεται με το τρίτο αίτημα τους.

3) Πρόσληψη όσων αναπληρωτών καθηγητών χρειαστούν και προσωπικού καθαριότητας

Τι προσλήψεις να κάνει μια Κυβέρνηση, και αυτό δεν αφορά μόνο την τωρινή, που αντιμετωπίζει τον ήδη υπηρετούντα Καθηγητή ως χαμηλόμισθο, που τον αναγκάζει στην ουσία να βρίσκει δεύτερη δουλειά στα φροντιστηριακά μαθήματα για να μην πεινάσει στην κυριολεξία;

Για την καθαριότητα, σαφώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και σ’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι μαθητές. Γιατί η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός του χώρου του Σχολείου να μην είναι και θέμα δικό τους;

4) Πιθανή επίταξη χώρων του Δήμου για τις ανάγκες στέγασης των τάξεων που θα προκύψουν.

Γιατί παιδιά επίταξη; Θα συμφωνούσε κανείς από σας, να του επιτάξει κάποιος το… κινητό του;

Ακούστε με σαν πατέρα σας. Μην σας βάζουν στο στόμα άσχημες λέξεις και πράξεις. Οι επιτάξεις γίνονται στα ανελεύθερα καθεστώτα.

5) Δωρεάν χορήγηση ειδικών μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Εδώ είναι θέμα στοιχειώδους ανοργανωσιάς. Αυτό η Κυβέρνηση έπρεπε να το λύσει από την πρώτη ώρα. Δεν το κάνει και οι μαθητές έχουν δίκιο.

6) Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στα σχολεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την διενέργεια αξιόπιστων τεστ.

Έχετε και εδώ δίκιο παιδιά, αλλά σας το έγραψα και προλογικά. Δεν διαλέγει κανείς την χώρα που γεννιέται. Θέλετε ΕΟΔΥ στα σχολεία, την ώρα που οι Κυβερνώντες δεν μπορούν να χωρίσουν δυό γαϊδουριών άχυρα, προσέξτε πάντως γιατί υπήρχαν και άλλοι προηγούμενα που έλεγαν ότι δεν υπήρχαν καν… γαϊδούρια.

Εδώ δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βάλουν ΧΘΕΣ δεύτερο συνεργείο του ΕΟΔΥ στην Πλατεία, εδώ αντιμετωπίζουν την Χίο σαν… χωριό και θέλετε εσείς συνεργείο ανά Σχολείο;

Εδώ έχουν κολλήσει ηλιθίως το μισό νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείο με κορωνοϊό, επειδή το χρησιμοποιούν ως Εμβολιαστικό Κέντρο και εσείς θέλετε συνεργείο του ΕΟΔΥ ανά… τάξη;

7) Κατάργηση του 50%+1 και αναστολή λειτουργίας από το πρώτο κρούσμα και διενέργεια δωρεάν PCR test για όσους έρθουν σε επαφή με το κρούσμα

8)Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για την ελαχιστοποίηση της ψυχικής κόπωσης των μαθητών λόγω της πανδημίας και των κενών από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Και για τα δύο τελευταία μπορεί να γίνει συζήτηση και είναι σωστά ως βάση προβληματισμού.

Και τώρα θα γράψω αυτό, που είπα στον Κωστή και την Αγγελική και έγραψα γιατί το… προσωποποιώ.

Παιδιά έχετε δίκιο, ως παιδιά κανείς δεν μπορεί να σας κρυφτεί, αλλά μην κρύβεστε και εσείς πίσω από το δάκτυλο σας. Για να, γίνουν όλα αυτά πρέπει να μας αλλάξετε, δεν είναι χρήσιμο και σοφό να μας «πετάξετε», πρέπει εσείς να φτιάξετε μια χώρα, που να κάνει το μέγα ζητούμενο των πάντων, το… αυτονόητο.

Και αυτό δεν θα γίνει παιδιά με ΚΛΕΙΣΤΑ Σχολειά. Κάνατε την διαμαρτυρία σας, δώσατε το μήνυμα σας, θα κάνετε και την Τετάρτη την πορεία σας.

Αλλά ακούστε με και δεν θα χάσετε. Την Πέμπτη γυρίστε στα μαθήματα σας.

Μην τους χαρίζετε ούτε ένα λεπτό στερημένης γνώσης.

 

Υ.Γ.: Προτού με... φάνε μερικοί, επειδή έγραψα ότι κόλλησαν με την ηλιθιότητα τους το μισό Νοσοκομείο με κορωνοϊό, ας μου λύσουν μια απορία. Για να μπεί κανείς στο Νοσοκομείο για εξετάσεις, πρέπει να έχει αρνητικό αποτέλεσμα τέστ στο χέρι του. Για να μπεί να εμβολιαστεί, το χρειάζεται; Μόνο ένας βλάκας, ας διαλέξουν στο υπουργείο ποιος είναι, θα έκανε τα Νοσοκομεία Εμβολιαστικά Κέντρα.

Σχετικά Άρθρα