Προτείνω να μην πληρώνουμε καθόλου Δημοτικά τέλη

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 23/11/2020 - 20:32

Δεν το κατάλαβα; Εγώ δεν δικαιούμαι μια πρόταση;

Θέλω για ότι απολαμβάνω, καθαριότητα, φωτισμό κ.λ.π. μέσα στην πόλη, να μην πληρώνω τίποτα, κατά το διαχρονικό σύνθημα «Τσάμπα πράμα γλυκό σαν μέλι».

Όσοι θεωρούν ότι κάνω πλάκα, τους παρακαλώ θερμά να μην κάνουν και με εμένα … πλάκα με τις αποφάσεις τους.

Επειδή βεβαίως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σχετικοί, επιτρέψτε μερικές διευκρινίσεις.

Τα έξοδα που απαιτούνται κατ’ έτος για τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π. λέγονται ανταποδοτικά. Δηλαδή απλοελληνικά, ότι πληρώνεις, απολαμβάνεις.

Και που το πληρώνεις; Αναγκαστικά μέσω της ΔΕΗ. Δηλαδή δεν πληρώνεις αυτά, δεν έχεις ρεύμα, απλά πράγματα.

Το τι θα πληρώνει ο δημότης, το καθορίζει η εκάστοτε Δημοτική αρχή, με βάση την πολιτική και τον σχεδιασμό της.

Μπορεί να πεί δηλαδή ένας Δήμαρχος, χρειαζόμαστε τόσα απορριμματοφόρα, τόσους εργαζόμενους, τόσα καύσιμα κ.λ.π. που εγώ εκτιμώ ότι για να είναι η πόλη καθαρή θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν 10%. Δηλαδή εκεί που πλήρωνε ο δημότης 100 ευρώ να πληρώνει 110.

Αυτό, την πολιτική της δηλαδή, η Δημοτική αρχή την καταθέτει στην Ταμιακή Υπηρεσία του Δήμου, τα γράφω όσο πιο απλοποιημένα μπορώ, η οποία και εισηγείται. Για να κάνεις αυτά και αυτά ,έτσι θα πρέπει να κάνεις αύξηση 10%.

Πάμε τώρα στο προκείμενο του τελευταίου… καυγά. Όσες δημοτικές αρχές πέρασαν, ο δημότης μείωση τελών δεν είδε. Αύξηση στην αύξηση. Τώρα αν απολάμβανε και περισσότερη καθαριότητα, άλλη δουλειά.

Ήρθε λοιπόν η παρούσα Δημοτική αρχή και είπε μείωση. Παρουσίασε δηλαδή τέτοια στοιχεία της πολιτικής της, που ήρθε η Οικονομική Υπηρεσία και εισηγήθηκε μείωση 10% στα νοικοκυριά και 20% στα μαγαζιά. Δηλαδή εκεί που ένα σπίτι πλήρωνε 100 θα πληρώνει 90 και ένα μαγαζί αντί 100, θα πληρώνει 80.

Ωραία; Αμ’ δε, για πείτε όλοι μαζί… αλεύρι; Ο Αλέξης μας γυρεύει. Με βάση τον… Αλέξιο εκλογικό νόμο, ο Δήμαρχος δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μάλιστα οικτρή μειοψηφία! Έρχεται λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο, που παίρνει και τις αποφάσεις, ο Δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο και λέει… μικρή μείωση έκανες, θα κάνεις μεγαλύτερη!

Δεν στεκόμαστε στο γεγονός ότι πράγματι μπορεί να γίνει μεγαλύτερη μείωση, μπορεί και να μπορεί να γίνει αυτό, που δεν έγινε σαράντα χρόνια τούρκικα, αλλά αυτό ποιός θα το αποφασίσει; Ο νοικοκύρης; Όχι… ο γείτονας. Και ποιός θα το εισηγηθεί; Ποιά Οικονομική Υπηρεσία; Και με τι στοιχεία και πολιτική;

Να γιατί εγώ έβαλα τον παραπάνω τίτλο και δεν κάνω πλάκα.

10% μείωση δεν είπε ο Κάρμαντζης; Περισσότερα δεν είπαν οι Αντιπολιτεύσεις;

Μηδενικά τέλη λέω εγώ. Τσάμπα όλα.

Και μετά να πούν και οι οδοκαθαριστές, τσάμπα εμείς δεν δουλεύουμε και οι βενζινοπώλες, εμείς τσάμπα καύσιμα δεν δίνουμε και να διαλύσει το μαγαζί και να καίμε τα σκουπίδια μας στην αυλή μας.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω. Άλλωστε φαίνεται και από άλλα σημειώματα ότι τα γράφουμε τσάμπα. Φωνάζει από χιλιόμετρα ότι το πρωτεύων για κάποιους είναι ότι δεν έγιναν Χαλίφηδες στην θέση του Χαλίφη.

Μόνο που ο Δήμος θα πρέπει να δουλέψει. Όπως σήμερα δεν ψήφισαν τα ανταποδοτικά τέλη, αύριο δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Προσδοκούν δυστυχώς ότι από την διάλυση θα χάσει ο Κάρμαντζης. Δεν θα γίνει αυτό. Στη δική τους πόρτα θα πηγαίνουν οι απλήρωτοι προμηθευτές. Και ο Δήμαρχος, αυτό θα έκανε ο κάθε Δήμαρχος θα προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη, που θα λέει το αυτονόητο. Να τηρούνται οι εισηγήσεις των Υπηρεσιακών παραγόντων. Τι θα κερδίζουν αυτοί που διάλεξαν αυτού του είδους την αντιπολίτευση; Να καθυστερούν οι αποφάσεις. Μόνο που ένας Δήμαρχος που έχει την επικοινωνία στο αίμα του θα την γυρίζει την καθυστέρηση μπούμερανγκ εναντίον τους.

Το γράφω όσο πιο ωμά γίνεται. Κανονίστε με αυτή την τακτική να βγαίνει ο Κάρμαντζης Δήμαρχος όσα χρόνια του δίνει ο Θεός. Και οι… Καρούσοι είναι αιωνόβιοι.

 

Υ. Γ.: Eπειδή το… επίπεδο είναι διαχρονικό, θυμάμαι, έτσι στην μνήμη της, τον αγώνα της Μαίρης Παπακωνσταντίνου, όταν της ανέθεσαν στον Δήμο να φτιάξει το άγαλμα του Πλαστήρα. Έκλαιγε σχεδόν λέγοντας ότι Πλαστήρας χωρίς άλογο δεν γίνεται. Όχι, της έλεγαν (μουλάρι ο Αστραχάν) είναι ακριβό το… άλογο, θα τον κάνεις πεζό. Τι να κάνει, τον έκανε πεζό, με την συμβουλή, μην βάλετε δέντρα γύρω του, τα δέντρα μεγαλώνουν και θα φαίνεται ο Πλαστήρας σαν… τάπα. Είπαμε (μουλάρι ο Αστραχάν) βάζουν δύο δεντράκια δίπλα του στον ΝΟΧ και τα κάνουν σαν τα μούτρα τους. Ευτυχώς ο Α. Αξιωτάκης, τους «έγραφε» και με χορηγίες έφτιαξε τον έφιππο Πλαστήρα. Μετά οι… χρήσιμοι, άντε να τους πείς άχρηστους, δεν ήξεραν τι να κάνουν τον Πλαστήρα της Παπακωνσταντίνου. Ευτυχώς το δίδυμο Μεϊμάρης – Δρίβας τότε, στην Διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ, τοποθέτησαν το άγαλμα τιμώντας και την καλλιτέχνιδα, στην είσοδο της Ταξιαρχίας, που βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 

 

Σχετικά Άρθρα