Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Το σωσίβιο  Τριαντάφυλλου, που έγινε… βαρίδι

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 03/06/2019 - 00:40

Αντε λοιπόν και καλορίζικος ο νέος Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, που είναι… καταδικασμένος να επιτύχει, γιατί οι Χιώτες ευτυχώς και δεν εκλέγεται ο Δεσπότης, γιατί μόνο με αυτό τον τίτλο δεν τον τίμησαν.

Καλή δουλειά λοιπόν απ’ τον Σεπτέμβρη και ας αφήσουμε τα προεκλογικά, ο Σταμάτης Κάρμαντζης θα παραλάβει ένα Δήμο στρωμένο, με δρομολογημένα έργα, οπότε θα χαράξει με την άνεση του την προσωπική του πινελιά.

Θα πρέπει να συνεχίσει το έργο που θα παραλάβει, να δείξει το δικό του στυλ Διοίκησης, να επιλέξει σωστούς συνεργάτες και να συνθέσει.

Όμως η σύνθεση αυτή θέλει δύο και γιατί όχι δεκα… δύο.

Εδώ είναι και η ευθύνη της Αντιπολίτευσης. Οι εκλογές τελειώσανε, ότι ειπώθηκε ειπώθηκε, ο Σταμάτης Κάρμαντζης πρέπει να ελέγχεται και όχι να πυροβολείται.

Εδώ θα φανεί το ανάστημα όλων και έχουμε την ελπίδα ότι οι ανούσιες αντιθέσεις θα είναι η εξαίρεση. Αν αφήσουμε την αριστερά στην ιδεολογική της προσέγγιση, που μπορεί να της προσάψει κανείς αρνητισμό αλλά έχει ήθος, τόσο ο πρώην Δήμαρχος όσο και ο Κώστας Τριαντάφυλλος με τον Γιάννη Καραβασίλη έχουν όλα τα εχέγγυα μιας σωστής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης.

Εδώ με φρέσκο το εκλογικό αποτέλεσμα αξίζει να δούμε την περίπτωση Τριαντάφυλλου.

Κατ’ αρχάς ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι μαχόμενος Δικηγόρος, που του αρέσει πολύ η δουλειά του. Δεύτερον έχει μεγάλη εμπειρία, είναι ηθικός και πολιτικός, συνεπώς με την έννοια αυτή είναι… παίκτης.

Και στην περίπτωση των Δημοτικών εκλογών έπαιξε κέρδισε και… έχασε, απλούστατα γιατί οι εκλογές δεν είναι μόνο τι κερδίζω αλλά και τι χάνω.

Ο Τριαντάφυλλος είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Επαιξε, κέρδισε και… έχασε.

Την ώρα που ο Ιησούς Χριστός ανέστησε μόνο τον Λάζαρο εκείνος ανέστησε τον… Μεννή και όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σωσίβιο την πρώτη Κυριακή του ήταν απαραίτητο για να… πετάξει εκτός τον Μ. Βουρνού, με τη διαφορά ότι το σωσίβιο αυτό ήταν… Τουρκίας, όπως αυτά που πουλούν οι γείτονες στους απελπισμένους πρόσφυγες. Μόλις μείνουν πολύ ώρα στο νερό γίνονται μολύβια και σε πάνε στον πάτο.

Με δεδομένα τα βαρίδια αυτά την δεύτερη Κυριακή και την… άγκυρα του Γιάννη Μισετζή, δεν χρειάζεται  να εξηγήσουμε τον… έρωτα του με το περιβάλλον Βουρνού και όχι μόνο, μια χαρά… έχασε ο Κώστας Τριαντάφυλλος με το ποσοστό που έχασε.

Τα υπόλοιπα ας τα λύσουν οι… εκλογολόγοι.

 

Υ.Γ. Ουδέν κακόν αμιγές καλού για τον… Πολύδωρο. Ο Τριαντάφυλλος έστησε στα πόδια του εκλογικά όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ, συνεπώς μπορεί να δώσει την 2η έδρα στον Νομό στον Π. Λαμπρινούδη. Πάντως εγώ αν ήμουν η Γεννηματά θα έβαζα υποψήφιο μαζί με τον Πολύδωρο υποχρεωτικά και τον… Κώστα και θα εξασφάλιζα μια έδρα στη Χίο. Εκτός αν η Ν.Δ. κερδίσει αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ μικρό ποσοστό πανελλαδικά και η Ν.Δ. βγάλει στη Χίο και τις δύο έδρες.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.