Συζητώντας με αυτόν, που… έφερε στην Χίο τον κ. Ελπιδοφόρο

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 13/09/2021 - 18:00

Τo 'χουμε σαν έθνος. Ξεχνάμε… γρήγορα.

Σκεφτόμουνα τον πρόσφατο τριήμερο χαμό με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο νησί μας και επειδή είχα ακούσει ότι ο…ήρωας αυτού του χαμού ήταν ένας Χιώτης Ομογενής, βάλθηκα να τον βρώ.

Όταν δε μου είπαν ότι ο Στέλιος Ζερβούδης, είναι ένας σεμνός άνθρωπος, που αποκλείεται να δώσει συνέντευξη και ειδικά για τον κ. Ελπιδοφόρο, είπα εγώ θα του την πάρω.

Κάπως έτσι βρέθηκα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου να λύνω την απορία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Κώστα Λίνα, πως και πίνω καφέ στην Πλατεία, όταν σε λίγο του παράγγελνα δύο, ένα για μένα και ένα για τον… άγνωστο όντως ομογενή Στέλιο Ζερβούδη.

Τα όσα μου είπε και θα τα δείτε στο Δελτίο Ειδήσεων την Τρίτη το απόγευμα και το βράδυ στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV είναι στην ουσία η ιστορία του ελληνισμού της Αμερικής. Αγάπη για την πατρίδα, την Εκκλησία, δουλειά, πολύ και τίμια δουλειά και αγαθότητα μέχρι… παρεξηγήσεως, αφού για παράδειγμα ο συνομιλητής μου είχε την… αφέλεια να πιστεύει ότι μπορούσε να φέρει αθόρυβα στη Χίο, τον… Αρχιεπίσκοπο Αμερικής!

«Εγώ, είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας, ήταν και ο πατέρας του, πρώτης γενιάς «Αμερικανός» και βρίσκομαι κοντά στην Αρχιεπισκοπή. Κάποια στιγμή, όταν ήρθε στην Αμερική ο νέος Αρχιεπίσκοπος και άκουσε ότι είμαι Χιώτης, μου λέει, και εγώ είμαι!»

Το κατά κόσμον όνομα του κ. Ελπιδοφόρου είναι Γιάννης, Γιάννης Λαμπρυνιάδης, έχει το όνομα του παππού του από την μεριά της μητέρας του, είχε ακούσει τόσα πολλά για το νησί από το οποίο έφυγε μικρό παιδί ο παππούς του, που ήθελε πάση θυσία να το επισκεφθεί.

«Μπα, γι’ αυτό κάνεις έτσι του είπα. Εγώ θα σε φιλοξενήσω. Ε, και είπα να τον φέρω να δεί το νησί, εκείνος, η μητέρα του και ο αδελφός του. Πήραμε την άδεια του Μητροπολίτη, έτσι γίνεται στον χώρο της Εκκλησίας και επειδή εγώ το νόμιζα απλό, όταν είδα τι χαμός θα γίνει, το ανέθεσα στον συμπατριώτη μας Ομογενή Μιχάλη Κουλουρούδη, που κατέχει από οργανωτικά και έτσι φέραμε στη Χίο τον κ. Ελπιδοφόρο».

Αλήθεια πίστευε ο Στέλιος Ζερβούδης, ότι μπορούσε να φέρει έτσι απλά στο νησί τον εξ Αμερικής Αρχιεπίσκοπο; Ναι, μας λέει με όλη την…αφέλεια της γής, «γιατί να μην μπορεί ναρθεί ο άνθρωπος να δεί την γή των προγόνων του;»

Όταν ευτυχώς αντιλήφθηκε νωρίς ότι θα γίνει ο χαμός, ζήτησε την βοήθεια των Ομογενειακών οργανώσεων.

Τα όσα μας είπε ο Στέλιος Ζερβούδης είναι η ιστορία του ελληνισμού των ΗΠΑ με λίγες κουβέντες και πολύ δουλειά.

Δουλειά, που αναγνωρίζεται όμως και πληρώνεται, γιατί απ’ ότι καλά ξέρει ο ίδιος, «εδώ βρε παιδιά τρέχετε στάμπα». Από τις απαντήσεις του προκύπτει ένα «παιδί» που ακόμα θυμάται να τρίβει τα μάτια του, όταν έπαθε το δεύτερο πολιτισμικό σόκ στην ζωή του. Το πρώτο το έπαθε όταν κατέβηκε από το χωριό του, την Μ. Διδύμα στην πόλη. «Έτσι ένοιωσα και στην Αμερική, μας λέει, όταν με υποδέχθηκε ο πατέρας μου και είδα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν με ασανσέρ στις ταράτσες των σπιτιών».

Από εκεί και πέρα, ο Στέλιος καταλαβαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει το Σχολείο, να μορφωθεί και να δουλέψει. Σήμερα έχει περάσει στην εφεδρεία, πίσω έχει τέσσερα παιδιά και 11 εγγόνια, απασχολεί σε οικοδομικές επιχειρήσεις για «έξυπνα κτίρια» για ΑμΕΑ 250 περίπου άτομα, μόνο 25 στα γραφεία, έχει φωτογραφία στο κινητό του τα σπίτια των παιδιών του στο χωριό, στην καρδιά του την Ελλάδα, στην ψυχή του τη Χίο και απαντά σε ότι τον ρωτώ, ακόμα και στα δύσκολα, με ηρεμία και αποφασιστικότητα.

Σε ένα μόνο σημείο τον «τσακώνω» να…εκνευρίζεται. Όταν τον ρωτάω αν τα εγγόνια του μιλούν ελληνικά. «Ελληνικά; Μα είναι ντροπή να μη μιλούν ελληνικά».

Δείτε την συνέντευξη, θα καταλάβετε πολλά για την πυρηνική δύναμη του ελληνισμού, την Ομογένεια, για την οποία εμείς οι…γηγενείς ξέρουμε την… τύφλα μας.

 

Υ.Γ.: Aν δείτε αυτές τις μέρες στη Χίο, τα Καρδάμυλα  και τα Ψαρά τον καπ. Παναγιώτη Τσάκο με… μαγκούρα, μην την πατήσετε. «Παραλλαγή» είναι. Την βαστούσε στον αγιασμό του TEΕNS και όταν είδε ότι έφτασε «καθυστερημένα» και ο Μητροπολίτης είχε βάλει ευλογητό, έδωσε την μαγκούρα σε μια κοπέλα της συνοδείας του και πήδηξε ένα… ντουβαράκι (!) για να κόψει δρόμο.

Σχετικά Άρθρα