Tα φανάρια στο Τάγμα και τα… μυαλά στο πλέξιγκλας

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 25/11/2020 - 21:04

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, το έλεγε σήμερα σοβαρά.

Αν προσέξει κανείς την τηλεοπτική δήλωση του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν το κατέβασε από το κεφάλι του, μπορεί να μην το επεξεργάστηκε, αλλά δεν ήταν δική του ιδέα.

Η Τεχνική μας Υπηρεσία είπε, μελετά την τοποθέτηση πλέξιγκλας, για να αντιμετωπιστεί ο κυματισμός στο Τάγμα του Δεσπότη, που δημιουργεί προβλήματα στο σημείο των φαναριών.

Μάλιστα μας το ανέλυσε, ότι ψάχνουν να κάνουν μια γερή κατασκευή, με πακτωμένα σίδερα σε μπετόν, και με πλέξιγκλας πάχους πάνω από 2 εκατοστών, το οποίο μάλιστα να αφαιρείται το καλοκαίρι.

Κάτι σαν… μπικίνι θα λέγαμε, αν δεν διακρίναμε ότι όλα αυτά τα συζητούν σοβαρά.

Τεχνικοί βέβαια δεν είμαστε, αλλά όταν ο Δήμος, κατόπιν εισηγήσεων ειδικών εννοείται, έφτιαχνε παλαιότερα αυτή την απίστευτη λωλάδα, των τούβλινων διαβάσεων πεζών έξω από το Ομήρειο και το Δημαρχείο, τους λέγαμε ότι τα κόκκινα τουβλάκια θα φύγουν.

Ε, αφού κατ’ αρχήν βάφτηκαν μαύρα από τα ελαστικά των αυτοκινήτων, μετά τα μάζευαν έξω από την… Θεοπίστη, μέχρι που τα σκέπασαν με άσφαλτο.

Δεν γνωρίζουμε τώρα ποιός σκέφτηκε την παγκόσμια αυτή πατέντα, να εμποδίσει την έξοδο των κυμάτων με πλέξιγκλας, αλλά προτείνουμε μια πιο απλή μέθοδο. Να κάθεται στην Βορριαδούρα ο Δήμαρχος και ως άλλος Ξέρξης να βαράει με μαστίγιο τη θάλασσα να ηρεμήσει.

Ας σοβαρευτούμε όμως, με την ελπίδα να σοβαρευτούν όσοι προτείνουν αυτές τις αρλούμπες.

Τα φανάρια κακώς τοποθετήθηκαν εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλεύουν τις μισές μέρες το χρόνο, αφήστε που από την αλμύρα σε λίγο θα βγούν άχρηστα.

Τα οχήματα από το Καστέλλο, αναγκάζονται να μπούν με προσοχή στο αντίθετο ρεύμα να μην γίνουν λούτσα. Όταν αναγκαστικά πάνε στα φανάρια πατάνε μια βλαστήμια στον Δήμαρχο και δεν ξαναπερνούν από εκεί.

Αποτέλεσμα, στην κακοκαιρία, όλοι χρησιμοποιούν τον εσωτερικό δρόμο της Λατομίτισσας.

Έτσι προκειμένου να γίνουν… παστοί, προτιμούν το μποτιλιάρισμα και την ταλαιπωρία και πάλι ξαναβλαστημούν τον… Δήμαρχο.

Τα φανάρια στο Τάγμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο αν πιαστεί ο κυματισμός. Το να θες να πιάσεις το κύμα βάζοντας του εμπόδιο στην έξοδο, πρέπει να είσαι απλά ηλίθιος. Το κύμα όχι μόνο θα σπάσει τα πάντα, αλλά θα πάρει και τα βράχια, που άλλοι έξυπνοι έβαλαν στην ακτή, με σκοπό και αυτή να απαλύνουν την ορμή των κυμάτων, και θα πετάξουν μαζί με την πλέξιγκλας μπούρδα, στον τοίχο του Τάγματος.

Σε όλο τον κόσμο πλην Χίου, που δεν ξέρει να φτιάχνει… κυκλικούς κόμβους, ένας τέτοιος θα έλυνε και το πρόβλημα που συζητάμε, αντιμετωπίζουν τους έντονους κυματισμούς στις ακτές με υποθαλάσσιους χαλινούς. Ένα πέτρινο μώλο δηλαδή, που φτιάχνεται 50-100 μέτρα από την ακτή. Το κύμα σπάει πάνω στον μώλο και συνεχίζει χωρίς ορμή στην ακτή. Όλη η Ιταλία, πανάθεμα μας, έτσι αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το ίδιο κάνουν και άλλες παραθαλάσσιες χώρες. Εμείς προφανώς είμαστε… χερσαία.

Αυτά μέχρι να γίνει… Νοτιάς και να ξεχάσουμε, για λίγο όμως το πρόβλημα.

 

Υ.Γ.: O Μανώλης Βουρνούς ήταν ένας καλός Δήμαρχος, που όμως δεν άκουγε, δεν είχε και την εμπειρία αυτή, την… λεπτομέρεια. Μια τέτοια ας πούμε ήταν το… συντριβάνι της κεντρικής μας Πλατείας. Ο κόσμος είχε βαρεθεί να το βλέπει μια άδεια γούρνα. Πέρναγε το έβλεπε και έριχνε το… Γαλλικό του. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τα φανάρια στο Τάγμα. Λεπτομέρεια αλλά το… Γαλλικό πέφτει. Ο Στ. Κάρμαντζης είναι ένας καλός επίσης Δήμαρχος και με μεγάλη όμως εμπειρία. Ας προσέξει αυτή την… λεπτομέρεια.

 

Σχετικά Άρθρα