Τα κοινά στοιχεία Ιωακείμ και Μάρκου

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/09/2021 - 17:43

Και νοιάζει τώρα τους πολίτες αν η Ιερά Σύνοδος, τον Αύγουστο του 2021 αποκατέστησε ένα Αντιστασιακό Μητροπολίτη, τον Μακαριστό Χίου Ιωακείμ;

Λέω αλλοίμονο αν δεν τους νοιάζει, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο σε διαφορετική περίπτωση, διότι είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις κάποιον να κάνει το… εμβόλιο και πάω παρακάτω.

Και τι με νοιάζει εμένα, που αν δεν ήταν μπροστά μου κάθε Σάββατο ο Ταξιάρχης Μεστών, να περνάω να τον βλέπω και να… πίνουμε μια σούμα, θα πέρναγα από την Εκκλησία την Ανάσταση να πετάξω κανένα… μπομπάκι;

Με νοιάζει γιατί αν διαβάσω και γνωρίζω ένα δράμι ιστορία, δεν μπορώ να δώ την ζωή μου και την ζωή του λαού μου χωρίς την Εκκλησία.

Θέλετε το τυπικό της υπόθεσης;

Ο Ιωακείμ Στρουμπής, κατά κόσμον Χριστόφορος, γεννήθηκε στα Θυμιανά Χίου το 1880. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1903 στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνοντας το μοναχικό όνομα Ιωακείμ. Το 1904 αποφοίτησε από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Διακόνησε την Ιερά Μητρόπολη Λήμνου ως πρωτοδιάκονος και αργότερα την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ως Πρωτοσύγκελλος.

Το 1911 εξελέγη Επίσκοπος Αρδαμερίου. Μετά το μαρτύριο του Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη, που δολοφονήθηκε από αποσπάσματα Νεότουρκων, ο Ιωακείμ οργάνωσε σε όλη την Επισκοπή Αρδαμερίου μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεώς του και εράνους υπέρ της απροστάτευτης οικογένειας του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού.

Γενικότερα, πρωτοστάτησε στη διαφύλαξη της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας των ελληνικών πληθυσμών απέναντι στη βουλγαρική και νεοτουρκική προπαγάνδα.

Για τη συνολική του εθνική-αντιστασιακή του δράση ο Ιωακείμ εξαναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την επισκοπή του το 1922. Έτσι, μετατέθηκε στη Μητρόπολη Κορυτσάς. Ωστόσο, δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην Επαρχία του λόγω απαγόρευσης των αλβανικών αρχών. Ακολούθως, στις 7 Οκτωβρίου 1924, εξελέγη Μητροπολίτης της προσωρινής Μητροπόλεως Καρδαμύλων, Ψαρών και Οινουσσών.

Το 1933 εξελέγη Μητροπολίτης Χίου. Ως Μητροπολίτης Χίου προχώρησε στην εκποίηση αφιερωμάτων και σκευών ναών χάριν των σχολείων του νησιού. Πρωτοστάτησε στην ανέγερση Νοσοκομείου στη Χίο για την καταπολέμηση ασθενειών που μάστιζαν το νησί, καθώς επίσης και άλλων κοινωφελών έργων όπως σχολείων, υδραγωγείου και αποστραγγιστικού έργου. Υποστήριζε μάλιστα και εργαζόμενους που διώκονταν από τη Δικτατορία του Μεταξά. Ακόμη φρόντιζε για την ανακούφιση και τον επισιτισμό του πληθυσμού καθώς η πείνα μάστιζε το νησί.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή και κοινωνική δράση, ενώ ήταν μέλος του ΕΑΜ. Το 1946, επί αρχιεπισκόπου και αντιβασιλέα Δαμασκηνού, δικάστηκε για τη συμμετοχή του στο ΕΑΜ ως φιλοκομμουνιστής και τιμωρήθηκε με έκπτωση από τη μητρόπολή του. Ανακριτής στη δίκη του ήταν ο Θηβών Πολύκαρπος, αφού πρώτα αρνήθηκαν τρεις άλλοι επίσκοποι να αναλάβουν την συγκεκριμένη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε μετά από μία στημένη δίκη.

Στη φωτογραφία, που απέστειλε η Ιερά Μητρόπολη Χίου, ο Σεβασμιώτατος Χίου, πληροφορηθείς το γεγονός, μετέβη στα Θυμιανά Χίου κι ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση προ του τάφου του προκατόχου του, ενώ ακούγονταν οι καμπάνες του Ι.Ν. Αγ. Ευστρατίου Θυμιανών.

 

Υ.Γ.: Που κολλάει ο τίτλος του κειμένου μου; Αν δεν καταλάβατε ακόμα τα… κοινά Ιωακείμ και Μάρκου σημειώστε ακόμα ότι ο Ιωακείμ εκοιμήθη στις 28 Μαρτίου 1950, πάμπτωχος και φιλοξενούμενος από συγγενείς του. Τάφηκε στο προαύλιο του ναού της γενέτειράς του, όπου και πρόσφατα ανεγέρθηκε η προτομή του.

 

 

Σχετικά Άρθρα