Tα κρομμύδια του… Ταξιάρχη

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 02/08/2021 - 19:32

Σας έχω πεί τι είναι για μένα τα Μεστά, το λέει καλύτερα η Καθηγήτρια Αθηνά Τσόκου την Πέμπτη «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Eίναι ένα κλαδί βασιλικού και ένα εικόνισμα του Ταξιάρχη.

Αυτά πήρε 15χρονο κορίτσι, φεύγοντας από το χωριό στο ενοίκιο, στην πόλη, για να σπουδάσει. Τότε που για να μην της λείψει το ψωμί της έλειπε μια… τυρόπιττα, τότε που αν δεν υπήρχε ο νεαρός καθηγητής Κ. Φραγκομίχαλος, να της κάνει τσάμπα ιδιαίτερο μάθημα, δεν θα πέρναγε στο Πανεπιστήμιο, για να φτάσει στα υψηλότερα εκπαιδευτικά σκαλοπάτια της ομογένειας των ΗΠΑ, και να τιμηθεί με βραβεία, που επειδή μόνο για να αναφέρουμε το θέλουμε το… μισάωρο, διάλεξε η ίδια να μου πεί ότι το μεγαλύτερο βραβείο της, είναι ότι δίδαξε την γλώσσα μας στα ελληνόπουλα του εξωτερικού.

Γιατί τα ελληνικά έχουν ταυτότητα, μου είπε μεταξύ άλλων, σε μια συνέντευξη… Πανεπιστημιακό μάθημα… ζωής.

Γιατί οι ίδιοι έχουμε ταυτότητα, που μυρίζει βασιλικό, είπε η κυρία Αθηνά, αλλά την διαβεβαιώ μυρίζει και… κρεμμύδι.

Το τι έγινε την Κυριακή στα Μεστά, μπορεί να το περιγράψει μόνο η εικόνα, αλλά ίσως μπορεί και αυτή η φωτογραφία με το χαμόγελο και την αμηχανία δυό παιδιών, που έφεραν ταπεινά τα… κρομμύδια τους, στον «διαγωνισμό ξερού κρεμμυδιού Μεστών».

Έχετε δεί μεγάλους να κάνουν σαν παιδιά; Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα μπορούσαν να μετρηθούν κρεμμύδια με… παχύμετρο, έτσι για να δούμε και το πάχος της κάθε φλούδας, εκτός από το βάρος, την διάμετρο αλλά και την γεύση του προϊόντος;

Σκεφτήκατε ποτέ μπορεί ενώπιον της… Κριτικής Επιτροπής, να γίνονταν ενστάσεις επί ενστάσεων, για πιθανή εισαγωγή του διαγωνιζόμενου κρομμύου από το…εξωτερικό, δηλαδή από τους… Ολύμπους;

Κάποιος θα νόμιζε ότι ένα ολόκληρο χωριό ήταν στο πόδι για… πλάκα, αλλά χωρίς κατ’ ανάγκην το χιούμορ να μην είναι συστατικό στοιχείο της ζωής, η υπόθεση ήταν πολύ… σοβαρή.

Είχε να κάνει κανείς με ένα ανακάτεμα… παινεμάτων των κρομμύων, κριτικής επί των κατατιθέμενων εκθεμάτων, επιχειρημάτων ένθεν και ένθεν για την ποιότητα του προϊόντος, και όλα αυτά στην πλατεία, γιατί την ίδια ώρα έψαλλε παράκληση ου Ταξιάρχης, όπου ένας διαγωνιζόμενος ψάλτης, που δεν μπορούσε να ήταν ταυτόχρονα και στο… ψαλτήρι και στην παρουσίαση του προϊόντος του, τουλάχιστον προσπάθησε να επικαλεστεί την Θεία παρακλητική βοήθεια, μπας και πάρει κανένα πόντο παραπάνω, για να γίνει και εκεί ένσταση για… πιθανή μεσολάβηση του Αγίου στην σκέψη της Κριτικής Επιτροπής.

Άκουγα την οχλαλοή κρομμύων και… Θείας Λειτουργίας, την κατά βάση αγροτική ταυτότητα του χωριού, ανακατεμένη με… ψαλμωδίες και φανταζόμουνα την δύναμη των λόγων της κυρίας Τσόκου, που δεν απορεί γιατί οκτώ γενιές τώρα δεν μας έχει… ρουφήξει ούτε η Αμερική.

Γερό DNA, απίστευτη ταυτότητα, βάθος, κατά βάση ιστορία, τόσο… απλά πράγματα.

 

Υ.Γ.: Για την ιστορία, οι νικητές του διαγωνισμού ήταν: 1o βραβείο Αντώνιος Δευκαλίων, 2ο βραβείο Αργύριος Κόκκινος, 3ο βραβείο Τάσος Τσέκουρας.

Μη με ρωτήσετε τώρα αν είναι επώνυμα ή… τσούκλια, γιατί αυτό κι’ αν είναι μεγάλη… ιστορία.

   

 

 

Σχετικά Άρθρα