Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Θέλουμε να βρούμε την Χίο που… χάσαμε;

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 16/06/2020 - 20:29

Σκέψη πρώτη. Βρίσκει κανείς κάτι που χάνεται;

Σκέψη δεύτερη. Θέλει; Αν ναι, μπορεί να προστατεύσει, να διασώσει, να αναδείξει.

Σκέψη Τρίτη. Δείτε καλά αυτή την φωτογραφία. Αν ο αείμνηστος φωτο – ποιητής του νησιού Νίκος Χαβιάρας, δεν είχε τοποθετήσει λεζάντα κι’ δεν το πρόδιδαν τα βουνά, θα μας μπέρδευε με την… Βενετία.

Και όμως αυτό είναι το γεφύρι της Φάρκαινας, την δεκαετία του 1960.

Το περνάμε και σήμερα, εκεί ντε που βάλαμε τα φανάρια, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ανάψει, εκεί που φτιάξαμε και ένα τσιμεντο - τοιχίο να μην βγαίνει έξω η… θάλασσα, και γράψαμε και πάνω Παναθηναϊκός, εδώ που τα λέμε καλύτερα από το να το γράφομε σε πινακίδες οδικής σημάνσεως.

Κοντολογίς ένα ακόμα σημείο του νησιού, που μουνουχίσαμε και το κάναμε αγνώριστο.

Και όμως παρά ταύτα το γεφύρι είναι εκεί. Αν ήμουν η… Βάση, ξέρετε τι θα έκανα; Τώρα που θα φτιάξουν τον νέο δρόμο, ο Θεός βοηθός δηλαδή, αναγκαίος για την επέκταση του Αεροδρομίου, θα τους έβαζα ως προϋπόθεση να αποκαταστήσουν το γεφύρι ακριβώς όπως δείχνει η φωτογραφία.

Το γεφύρι είναι βέβαια είναι ένα παράδειγμα. Αν παρακολουθήσει κανείς την ωραία δουλειά των συμπατριωτών μας, που γίνεται μέσα από τον ιστότοπο «Παλιές φωτογραφίες Χίου» θα δεί δεκάδες τέτοια σημεία, που απλά αν δεν τα γκρεμίσαμε τους αλλάξαμε τα φώτα.

Το νησί βλέπετε που γεννηθήκαμε είχε την ιστορική ατυχία τριών καταστροφών.

Η πρώτη έγινε το 1822 από τους Οθωμανούς τούρκους με την μεγάλη Σφαγή, για την οποία παρεμπιπτόντως να δείτε ότι για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 η Χίος θα παρουσιάσει μόνο το νέο βιβλίο της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη, για την πλατεία Βουνακίου… της θυσίας, χορηγία της Μητροπόλεως και τίποτα άλλο (!!!) η δεύτερη έγινε με τον σεισμό του 1881, τον μεγάλο Χαλασμό της 3ης Απριλίου, τον φονικότερο της Ελλάδας, που όχι μόνο σκότωσε 4.200 ανθρώπους αλλά αφάνισε τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του νησιού και τέλος η τρίτη καταστροφή έγινε από μας τους νέο – Χιώτες τα τελευταία 50 χρόνια, όπου αποτελειώσαμε ότι απέμεινε.

Επειδή όμως όπως ειπώθηκε αρχικά ότι δεν θέλει κανείς δεν γίνεται, θέλουμε πράγματι να σώσουμε πράγματα; Καταλαβαίνουμε την σημασία αυτής της κληρονομιάς;

Αν ναι, ας ενθαρρύνουμε την αποκάλυψη των παβέδων. Ήδη στην Βενιζέλου ρίξαμε άλλη μια στρώση πίσσα και στην οδό Ράλλη, παραμένει αυτή η κατασκευαστική αθλιότητα, που περιμένουμε να διορθωθεί. Η Προκυμαία έχει επίσης παβέδες. Εμείς προς το παρόν βρισκόμαστε στην επισκευή των παραλιακών, που προτείνουμε αν δεν πατιούνται πάλι, να τους… ξαναφτιάξουμε σταμπωτούς, έτσι για να κάνουμε ότι και ο… διάβολος στα παιδιά του όταν πλήττεται από ανεργία.

Αλήθεια κανείς δεν σκέπτεται ότι δεν φταίει μόνο η κακοτεχνία, αλλά ότι δεν είναι και το πλέον ευχάριστο να περπατάει κανείς και να αναπνέει καυσαέρια από την μια και να εισπνέει σκατίλα από την άλλη;

Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας της Προκυμαίας δεν αφορά τα μαγαζιά της, αλλά την δική μας ποιότητας ζωής; Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η περνάει μέσα από ένα ενιαίο περιπατητικό σύνολο, που να συνδέει Κάστρο, ιστορικό κέντρο, Απλωταριά, Προκυμαία, με ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορίας μας και πάνω και κάτω. Αν κανείς περπατά στην άσφαλτο ή σηκώνει το κεφάλι του και βλέπει το κτίριο της ένθετης φωτογραφίας, το ξεχασμένο δημοτικό ακίνητο, στη γωνία Απλωταριάς και Χωρέμη, γιατί να ρθεί στο νησί, για να δεί πως αισθάνθηκε ο Πύρρος, που ως γνωστόν πήγε στον Άδη από… κεραμίδα στο κεφάλι;

Όχι, το καταλαβαίνουν όλοι αλλά δεν τολμούν, δεν θέλουν να συγκρουστούν, δεν θέλουν για να ξαναγυρίσουμε στο παράδειγμα μας να αναδειχθεί το γεφύρι της Φάρκαινας, τους αρκεί που το πατούν.

Έτσι όμως δεν πάμε μπροστά, πάμε πίσω.

 

Υ.Γ.: Οι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που ομοφώνως σχεδόν είπαν να κλείσει η Προκυμαία, γιατί ήπιαν το αμίλητο νερό με την απόφαση της Λιμενικής επιτροπής, τους ικανοποιεί;

Δεν βαριέστε ας πατήσουμε άλλη μια χρονιά το… γεφύρι κι’ ας ρίξουμε ξανά τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 02/08/2020 - 21:51

Οι επισκέπτες μας είναι λίγοι. Δεν πρέπει να προσέχουμε δουλοπρεπώς κανέναν, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά για να μην κάνουμε το… χατίρι κανενός, ας προσέχουμε τους εαυτούς μας.

Πόσοι επισκέπτες μας έχουν μείνει; Η σωστή απάντηση είναι αυτοί που μας αγαπούν. Αυτοί βρήκαν τρόπο και ήρθαν, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επειδή όμως πιά δεν… ρωτάμε, ας θεωρήσομε βέβαιο ότι όσοι έρχονται, στην πλειοψηφία τους θέλουν να ξεκουραστούν και αυτό είναι δίδυμο αδελφάκι με την ησυχία, η οποία στο νησί μας είναι κάτι όπως τα… σκουπίδια, που είναι όλα… εισαγόμενα.

Υποτίθεται πως υπάρχει σεβασμός στις ώρες κοινής ησυχίας. Θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η Αστυνομία για τα ντεσιμπέλ θορύβων, για παράδειγμα των πολύ- καταστημάτων της Προκυμαίας, όποιος θέλει το εξηγώ τι σημαίνει… πολυκατάστημα.

Το ίδιο ενδιαφέρον έχει να αναρωτηθούμε γιατί θα πρέπει κατακαλόκαιρο να εκτελούνται έργα κομβικής σημασίας. Και επειδή εδώ το έχουν μερικοί να με πούν… γκρινιάρη, διαβάστε την παρακάτω επιστολή.

”Κύριε Διευθυντά

στις 26 Ιουλίου ήρθε για διακοπές 10 ημέρες ο γιός μου με την σύζυγο του και τα δύο παιδιά του από το Ηράκλειο της Κρήτης στο Πυργί, που είναι το χωριό καταγωγής της συζύγου μου.

Οι λόγοι επιλογής της Χίου για διακοπές ήταν καθαρά για συναισθηματικούς λόγους. Το καλωσόρισμα στο Πυργί, ήταν οι εργασίες στο πάρκινγκ του χωριού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μηχανήματα ,φασαρία ,σκόνες, φωνές κλπ. Υποθέσαμε ότι πέσαμε στα… τελειώματα και κάναμε υπομονή.

Αμ δε, ήρθε η άλλη Κυριακή και πάλι ήρθαν τα συνεργεία (προφανώς για το πρωινό ξύπνημα) δημιούργησαν τη σχετική φασαρία, έβαλαν ξανά τις κορδέλες και αποχώρησαν.

Τα παιδιά μου είχαν παρκάρει το αυτοκίνητο στη πίσω μεριά του σπιτιού μας επί του κεντρικού προκειμένου να φορτώσουν κάποια πράγματα και να πάνε στο μπάνιο. Πέρασε η Αστυνομία και μια και ήταν ενοικιαζόμενο να και η κλήση για παράνομη στάθμευση.

Μετά την παράθεση των γεγονότων μερικά ερωτήματα.

 

  1. Μήπως είναι τόσο μεγάλη η τουριστική περίοδος στη Χίο που οι όποιες εργασίες στο πάρκινγκ έπρεπε να γίνουν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου;
  2. Ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης της περιοχής;
  3. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και ποιό είναι αυτό;
  4.  Υπάρχει άδεια και τηρούνται οι προϋποθέσεις για το πάρκινγκ?

 

και τέλος μια ερώτηση για την αστυνομία:

Έλαβαν καθόλου υπόψη τους την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα και ή ολιγόλεπτη στάση ενός "ενοικιαζόμενου" αυτοκινήτου ήταν το μείζον θέμα και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες κορωνοϊού

Επειδή θα αναρωτηθείτε γιατί την επιστολή δεν την στέλνει ο γιός μου σας ενημερώνω ότι ή αντίδραση του είναι διαφορετική.

Δεν θέλει να ξαναρθεί στη Χίο.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και λυπάμαι ειλικρινά

 

Εμμανουήλ Αλεγκάκης

Λεβήνου 65 Ηράκλειο

6978447591

 

Υ.Γ. Σαν το πουλάκι έφυγε και ο γιατρός Γιώργης Καλλέργης.

Η… αραίωση συνεχίζεται.