Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Τι έφερε στη Χίο τους… Κανάρηδες;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 19/08/2019 - 23:11

Σκόνη οι άνθρωποι και σκορπίζονται, ένα ατέλειωτο ανακάτεμα της τράπουλας, μια αέναη κίνηση όχι μόνο διαιώνισης του είδους, αλλά σκόρπισμα όπου γής.

Όταν με την βοήθεια της επιστήμης κάποιοι έψαξαν το DNA τους, έπαθαν πλάκα, γιατί δεν περίμεναν τελικά να είναι αυτό που προέκυψε.

Από την μια λοιπόν η πανσπερμία και από την άλλη η αναζήτηση της ρίζας.

Γιατί; Ας ρωτήσουμε τον Michel Marbot, που μάζεψε μόνο στην Γαλλία καμμιά εβδομηνταριά… Κανάρηδες και τους κουβάλησε στη Χίο;

Μέχρι την Γαλλία έφτασε η φύτρα του Μπουρλοτιέρη, αφήστε που με επικεφαλής έναν αείμνηστο Φον στην Γερμανία, υπάρχουν και εκεί ρίζες και αυτό δεν αφορά μόνο τους διάσημους και  τους ήρωες, αφορά τον κάθε απλό άνθρωπο και ειδικά εμάς με τις ναυτικές ρίζες, που όσοι να ναι εκτός των νόμιμων αγρών  όλο και κάτι σπείραμε στα… παρτέρια.

Όμως το ερώτημα δεν είναι αυτό, η ιστορία των λαών και των ανθρώπων είναι ιστορία μετακινήσεων, το καίριο ερώτημα είναι αυτό που μπορεί να μην μπορεί να απαντήσει ούτε ο Michel Marbot, ούτε οι εβδομήκοντα Γάλλοι, που προφανώς δεν ήρθαν μόνο για διακοπές ή σε τελική ανάλυση μπορούσαν να πάνε αλλού.

Είναι στο ερώτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν οι απόγονοι των Μικρασιατών τέταρτης και πέμπτης πιά γενιάς, που σημαίνει μηδενική μνήμη, αλλά και δεν σημαίνει τίποτα ή μάλλον σημαίνει κάτι βαθύτερο, και το αισθάνονται όσοι πάνε απέναντι, ακόμα και για αγορά… σωβράκων, αυτό που δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν οι Παγκοσμιοποιήσεις και των δύο πολιτικών συστημάτων, τότε που υπήρχε η… διπλή πολυτέλεια.

Την πατρίδα, την ανάγκη της ρίζας, αυτό που δεν εξηγείται ακόμα και με την λογική.

Έκοβαν τις φλέβες τους οι εφευρέτες του διαδικτύου ότι ο παγκόσμιος ιστός θα δώσει την χαριστική βολή στις πατρίδες και τις ταυτότητες και ηττήθηκαν κατά κράτος αφού συνέβη ακριβώς το αντίθετο, όχι μόνο σε επίπεδο πατρίδας αλλά και σε επίπεδο… χωριού.

Εκεί λοιπόν ας αναζητήσουμε το ερώτημα για το τι ακριβώς έφερε τους Κανάρηδες όχι μόνο στη Χίο αλλά και τα Ψαρά και πάνω σ’ αυτό ας οικοδομήσουμε τέτοιες δημόσιες σχέσεις, που αντί να μας ψάχνουν αυτοί, γιατί αυτό έγινε στην περίπτωση των Γάλλων Κανάρηδων να τους ψάχνουμε και να τους προσκαλούμε εμείς.

 

Υ.Γ. Άσχετο, αλλά μετά την έλλειψη αναισθησιολόγου στην… Σαντορίνη, αφήνουμε κατά μέρος το ένα ασθενοφόρο και της Σάμου και το τι διακυβεύεται στον υπ. αριθμόν ένα προορισμό της τουριστικής μας βιομηχανίας, είναι φανερό ότι αν η Κυβέρνηση δεν λύσει τέτοιες λεπτομέρειες θα την φάει γρήγορα το μαύρο φίδι.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.