Τι έφερε στη Χίο τους… Κανάρηδες;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 19/08/2019 - 23:11

Σκόνη οι άνθρωποι και σκορπίζονται, ένα ατέλειωτο ανακάτεμα της τράπουλας, μια αέναη κίνηση όχι μόνο διαιώνισης του είδους, αλλά σκόρπισμα όπου γής.

Όταν με την βοήθεια της επιστήμης κάποιοι έψαξαν το DNA τους, έπαθαν πλάκα, γιατί δεν περίμεναν τελικά να είναι αυτό που προέκυψε.

Από την μια λοιπόν η πανσπερμία και από την άλλη η αναζήτηση της ρίζας.

Γιατί; Ας ρωτήσουμε τον Michel Marbot, που μάζεψε μόνο στην Γαλλία καμμιά εβδομηνταριά… Κανάρηδες και τους κουβάλησε στη Χίο;

Μέχρι την Γαλλία έφτασε η φύτρα του Μπουρλοτιέρη, αφήστε που με επικεφαλής έναν αείμνηστο Φον στην Γερμανία, υπάρχουν και εκεί ρίζες και αυτό δεν αφορά μόνο τους διάσημους και  τους ήρωες, αφορά τον κάθε απλό άνθρωπο και ειδικά εμάς με τις ναυτικές ρίζες, που όσοι να ναι εκτός των νόμιμων αγρών  όλο και κάτι σπείραμε στα… παρτέρια.

Όμως το ερώτημα δεν είναι αυτό, η ιστορία των λαών και των ανθρώπων είναι ιστορία μετακινήσεων, το καίριο ερώτημα είναι αυτό που μπορεί να μην μπορεί να απαντήσει ούτε ο Michel Marbot, ούτε οι εβδομήκοντα Γάλλοι, που προφανώς δεν ήρθαν μόνο για διακοπές ή σε τελική ανάλυση μπορούσαν να πάνε αλλού.

Είναι στο ερώτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν οι απόγονοι των Μικρασιατών τέταρτης και πέμπτης πιά γενιάς, που σημαίνει μηδενική μνήμη, αλλά και δεν σημαίνει τίποτα ή μάλλον σημαίνει κάτι βαθύτερο, και το αισθάνονται όσοι πάνε απέναντι, ακόμα και για αγορά… σωβράκων, αυτό που δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν οι Παγκοσμιοποιήσεις και των δύο πολιτικών συστημάτων, τότε που υπήρχε η… διπλή πολυτέλεια.

Την πατρίδα, την ανάγκη της ρίζας, αυτό που δεν εξηγείται ακόμα και με την λογική.

Έκοβαν τις φλέβες τους οι εφευρέτες του διαδικτύου ότι ο παγκόσμιος ιστός θα δώσει την χαριστική βολή στις πατρίδες και τις ταυτότητες και ηττήθηκαν κατά κράτος αφού συνέβη ακριβώς το αντίθετο, όχι μόνο σε επίπεδο πατρίδας αλλά και σε επίπεδο… χωριού.

Εκεί λοιπόν ας αναζητήσουμε το ερώτημα για το τι ακριβώς έφερε τους Κανάρηδες όχι μόνο στη Χίο αλλά και τα Ψαρά και πάνω σ’ αυτό ας οικοδομήσουμε τέτοιες δημόσιες σχέσεις, που αντί να μας ψάχνουν αυτοί, γιατί αυτό έγινε στην περίπτωση των Γάλλων Κανάρηδων να τους ψάχνουμε και να τους προσκαλούμε εμείς.

 

Υ.Γ. Άσχετο, αλλά μετά την έλλειψη αναισθησιολόγου στην… Σαντορίνη, αφήνουμε κατά μέρος το ένα ασθενοφόρο και της Σάμου και το τι διακυβεύεται στον υπ. αριθμόν ένα προορισμό της τουριστικής μας βιομηχανίας, είναι φανερό ότι αν η Κυβέρνηση δεν λύσει τέτοιες λεπτομέρειες θα την φάει γρήγορα το μαύρο φίδι.

Σχετικά Άρθρα