
Με την… σειρούλα μου τον Βασίλη Μυριαγκό, σήμερα Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ παρουσιαστήκαμε στο Στρατό στις 3 Δεκεμβρίου 1979.
Λίγα χρόνια μετά, αναλάμβανε Δήμαρχος Χίου ο Γιάννης Μπουμπάρης, ο πρώτος που είδε τον Δήμο ως μεγάλη επιχείρηση, που ήθελε οργάνωση.
Ξεκινάμε σήμερα με μάθημα… ιστορίας για να φανεί πόσο μεγάλη ιστορία είναι οι διαρροές νερού, αφού για πρώτη φορά ο συγχωρεμένος Γιάννης Μπουμπάρης, έθεσε το ζήτημα στη βάση, κόστους, οφέλους, τιμής, είπαμε… επιχείρηση, για να καταδείξει τη σημασία των διαρροών, που τότε υπολογίστηκαν στο αστρονομικό ποσοστό του 60%!
Τέτοια… χάλια.
Έκτοτε τα χρόνια πέρασαν, τα μαλλιά μας άσπρισαν αλλά οι διαρροές απτόητες βρίσκονται στο ίδιο ποσοστό!!!
Παρακολουθήστε το μέγεθος του παραλογισμού.
Εξαιτίας χρονίας ανικανότητος, φτάσαμε σε ένα νησί, μεγάλου μεγέθους με μέτριες έως πολλές βροχοπτώσεις, να εξαντλήσουμε μέχρι… υδραργυροποιήσεως την λεκάνη του Κορακάρη!
Εξαιτίας της χρονίας τοπικής ανικανότητος, σε συνδυασμό με την διαχρονική αχρηστία των Κυβερνήσεων και για να σταματήσουμε να αντλούμε θάλασσα από τη λεκάνη του Κορακάρη, ξεκινήσαμε την κατασκευή του φράγματος Κόρης Γεφύρι, για να είμαστε 20 χρόνια μετά στο ίδιο και χειρότερο σημείο του αρχικού!
Και τέλος ως αποτέλεσμα της απελπισίας καταλήξαμε σε λύσεις… Σαουδικής Αραβίας με την λειτουργία αφαλατώσεων, ότι πιο κοστοβόρο και ανθυγιεινό υπάρχει!
Μετά ταύτα; Στις βρύσες μας φτάνει πανάκριβο αλατόνερο!!!
Και για το αλατόνερο η λύση σαφώς είναι δυσκολότερη για μια μη κανονική χώρα. Σε μια κανονική θα είχε γίνει το φράγμα και θα είχαν αποδοθεί ευθύνες και για τυχόν κακοτεχνίες και καθυστερήσεις.
Για τις διαρροές όμως δεν υπάρχει δικαιολογία αφού το πρόβλημα έπρεπε να το λύσουμε… χθες.
Κατ’ αρχήν δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Μπουμπάρη, που όλο το δίκτυο ήταν εκτός σχεδίου και το περισσότερο με… αμιαντοσωλήνες.
Σήμερα εκ των πραγμάτων το δίκτυο έχει αντικατασταθεί και υπάρχει και σχέδιο. Επιπρόσθετα υπάρχουν πλέον σύγχρονες μέθοδοι, που… ακτινογραφούν τις σωληνώσεις μέσα στο έδαφος και εντοπίζουν αμέσως τις διαρροές. Έχει εφαρμοστεί σε πολλούς Δήμους της χώρας με άριστα αποτελέσματα.
Άρα για να καταλήξουμε. Η πρόκληση για τον Σταμάτη Κάρμαντζη, δεν είναι να κλαδευτούν τα δένδρα στην Πλατεία εν όψει Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και να φωτιστεί ο τόπος χωρίς να μας έρθει κανένα κλαδί στο κεφάλι.
Ωραία εικόνα και μπράβο αλλά δεν είναι μέσα στις… δυνατότητες του.
Αντιθέτως είναι να περάσει στην ιστορία ως ο Δήμαρχος που έπιασε τις διαρροές του δικτύου.
Υ.Γ. Αν δεν υπήρχαν οι διαρροές θα χρειαζόμαστε το μισό νερό απ’ ότι αντλούμε και αφαλατώνουμε σήμερα και θα πληρώναμε ακριβώς τα μισά χρήματα στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ. Όποιος υποτιμά αυτό το θέμα δεν ξέρει τι του γίνεται.








































