Του χρόνου τέτοιο καιρό, ο παπάς θα είναι στην Ενορία του, ο… Τσίπρας που θα είναι;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 16/11/2018 - 22:04

Αυτό το ερώτημα μου γεννήθηκε αυτόματα, παρακολουθώντας το φιάσκο του Αρχιεπισκόπου, συγνώμη που δεν χρησιμοποιώ… άγια ορολογία, στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου το προσύμφωνο Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου, το πήρε ο διάβολος… και πάλι συγνώμη.

 

Και το ερώτημα δεν προέκυψε από τα όσα… ομόφωνα αποφάσισε η "Ιερά Σύνοδος", αλλά από αυτό που απάντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού.

 

Η Ιερά… ομοφωνία είναι ότι «μένει ως έχει το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδος».

Και η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου".

 

Εν ολίγοις το γραφείο του Πρωθυπουργού, όχι ο ίδιος, γιατί έχει ήδη σχίσει πολλές γάτες και έχει χορέψει τουλάχιστον πεντοζάλη την κυρία Μέρκελ, θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την εκκλησία και θα προχωρήσει με βάση το… προσύμφωνο.

 

Κανένα πρόβλημα. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το… πήδημα» εδώ δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, το λέει η λαϊκή ρήση.

Μόνο που κάποιος πρέπει να πεί στον… έξυπνο που συνέταξε την απάντηση ότι οι νέοι νόμοι, δεν μπορούν ούτε αντισυνταγματικοί να είναι, ούτε να αναιρούν παλαιότερους και ειδικά την δια νόμου υποχρέωση της πολιτείας, να μισθοδοτεί τους ιερείς, έναντι της Εκκλησιαστικής περιουσίας, που της παραχωρήθηκε για να πάει «άνεμο των ανέμων», όπως οτιδήποτε έπιασε μέχρι σήμερα στα χέρια του το κράτος.

 

Ευχόμαστε από όλη αυτή την ιστορία να βγεί σοφότερη η εκκλησία, διότι ο Τσίπρας έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.

Η εκκλησία για το πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο αλλά και για την λειτουργία της, πρέπει να αξιοποιήσει την περιουσία της, απλούστατα γιατί κάποια στιγμή το κράτος ή ότι απομείνει από δαύτο θα αδυνατεί να καταβάλλει τους μισθούς των Ιερέων, επειδή απλούστατα δεν θα μπορεί να πληρώνει κανένα υπάλληλο του.

Εκτός αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή πληρώνονται όλοι από δανεικά.

 

Υ.Γ.: Προς επίρρωση του τίτλου. Κάποια στιγμή σε μια εκκλησία μικρού χωριού, όσον αφορά την συντήρηση των Ιερέων, δεδομένης συζητήσεως, μου λέει ένας παπάς:

«Θέλεις να πώ μόλις τελειώσει η λειτουργία ότι δεν έχω λάδι σπίτι μου; Θα φύγω με 20 τενεκέδες». Κάντο και εσύ Αλέξη, όχι τώρα… σε ένα χρόνο.

 

Σχετικά Άρθρα