Βανδαλισμοί στη Φάρκαινα και αλλού ή… κάμερες; Ας διαλέξουμε.

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 19/09/2023 - 22:23

Με βασανίζει από προχθές. Να γράφω, να μην το γράψω, θα το καταλάβουμε, τι θα γίνει με αυτούς που είναι έτοιμοι για… παρεξήγηση;

Ε, καταλαβαίνετε, δεν το άφησα να με ταλανίσει μέχρι τέλους, γράφω γιατί ως γνωστόν… θα σκάσω.

Έχει καταντήσει ανέκδοτο ο Πάνος Αναγνώστου, να κυνηγά τα φαντάσματα που σπάνε τα κιβώτια απορριμμάτων στα Νοτιόχωρα και αλλού.

Και τα σπάνε γιατί έχουν λόγο. Ο Δήμος Χίου επιδιώκει την οργανωμένη καθαριότητα και την ανακύκλωση, εκείνοι ζούν από τον αχταρμά, απεχθάνονται κάθε οργάνωση, αμύνονται έτσι όπως κάνουν τα… μη ζώα, σπάνε και καταστρέφουν.

Ο Δήμος Χίου εκδίδει ανακοινώσεις και περιμένει τον επόμενο βανδαλισμό. Στο μεταξύ εμείς όλοι πληρώνουμε, διότι οι βλάβες αποκαθίστανται.

Τα ίδια έγιναν προχθές για πολλοστή φορά στην Πολυχώρο της Φάρκαινας. Βάνδαλοι έδρασαν την νύχτα, για τους δικούς τους λόγους έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους και έφυγαν ανενόχλητοι.

Ακολούθησε πάγια η συνήθης ανακοίνωση καταδίκης από τον Δήμο και παραγγέλθηκαν εκ νέου τα σπασμένα, τουτέστιν κλήθηκε πάλι το κοινωνικό σύνολο να πληρώσει τις ζημιές του κάθε ανώμαλου.

Και ερχόμαστε τώρα στη λύση αν δεν θέλουμε τους βανδαλισμούς, τις ανακοινώσεις και την πληρωμή των «κερατιάτικων».

Και αυτή ακούσει στην μαγική λέξη, κάμερες. Ναι, αυτές που αν δεν υπήρχαν τώρα ο Αντώνης, αν τον έβρισκε κανείς, σίγουρα θα είχε… γλιστρήσει στον καταπέλτη του πλοίου και θα είχε πνιγεί από μόνος του.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε άλλο παράδειγμα; Εδώ έχει καταντήσει από τροχαία, μέχρι κλοπές να αναζητούμε πιά κάμερα σπιτιού ή καταστήματος έχει κάνει καταγραφή, για να προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια. Την αναζητά πρώτα από όλα η Αστυνομία και μετά… άτυπα την παραδίδει στο Δικαστήριο, που επίσης άτυπα την αποδέχεται ως αδιάψευστο μάρτυρα. Και όλα αυτά διότι η δημοκρατική μας ευαισθησία και τα… προσωπικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την βιντεοσκόπηση.

Η ανωμαλία και η αίσθηση της ουτοπίας σε όλο της το μεγαλείο. Μοιάζει με τους «Θεούσους» που διαβάζουν τις προσευχές τους από το κινητό, έχουν τον «ρουφιάνο» παραμάσχαλα και τους ενοχλεί η νέου τύπου Αστυνομική ταυτότητα.

Οι νέες τεχνολογίες, οι κάμερες πάνω μας, δίπλα μας, παντού είναι η νέα πραγματικότητα. Αν κάποιος δεν την αποδέχεται πάει στο Άγιο Όρος (δεν παίρνω όρκο ότι οι καλόγεροι είναι… ακίνητοι) συνεπώς η λύση και στο πρόβλημα βανδαλισμών που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χίου είναι μία. Κάμερες, κάμερες με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σε δημόσιους χώρους, με εμφανή προειδοποίηση, για συγκεκριμένες «πονηρές» ώρες κ.λ.π.

Μόνο αν γίνει έτσι θα σταματήσει το κακό. Μόνο αν ξέρει κάποιος ότι όταν σπάσει θα τον δούν, μόνο τότε  θα σταματήσει να το κάνει. Μόνο αν ξέρει ότι θα καταγραφεί, θα καταγγελθεί με αποδείξεις και θα πληρώσει την ζημιά, τότε μόνο θα είναι… κύριος. Τα υπόλοιπα είναι για να περνάει η ώρα και να βρισκόμαστε σε δουλειά.

 

Υ.Γ: Καμία παραίτηση από ΓΕΕΘΑ μεριά, για το έγκλημα της Λιβύης. Μετά απορούμε για το δίδυμο «Αποστολάκη – Κασσελάκη». Το σύνηθες είναι να βλέπει κανείς τη σκουριά, το σάπιο είναι από κάτω.

 

Σχετικά Άρθρα