Χίος, Σάββατο 28 Μαρτίου

Βάστα… ΒΙΑΛ ή η δικαίωση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 17/02/2020 - 16:21
ΒΙΑΛ

Στην αρχή έγινε λάθος και καταργήθηκε το πιο καίριο, τουλάχιστον για τα νησιά μας και όχι μόνο υπουργείο.

Μετά μπήκε φουριόζος ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και τα έβαλε δυναμικά στην σειρά.

Αποσυμφόρηση νησιών, Φύλαξη συνόρων, γρήγορο άσυλο, Κλείσιμο υπαρχουσών δομών, το αίσχος της ΒΙΑΛ δηλαδή, Κλειστά Κέντρα.

Και επειδή για τα τέσσερα πρώτα δεν έγιναν και πολλά πράγματα, για να μην γράψουμε ότι δεν έγινε τίποτα, κρατήσαμε το… τελευταίο.

Και αφού παίξαμε κανένα δίμηνο… αριθμητική με τα χιλιόμετρα Χίου – Βολισσού, καταλήξαμε πάλι, δυναμικά εδώ σε επιτάξεις, περιφράξεις χωρίς αδειοδοτήσεις κ.λ.π.

Και ύστερα, ύστερα όπως λέει και ο ποιητής ήρθαν οι… μέλισσες.

Άρχισαν λοιπόν τα όργανα των αντιδράσεων. Οι Κλειστές δομές έγιναν ημίκλειστες και η επίταξη πάγωσε για να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος.

Κανένα πρόβλημα αφού συζητάγαμε επί δίμηνο το 14-15-16-17, μπορούμε τώρα να το πάρουμε ανάποδα 17-16-15-14 και βλέπουμε.

Στο μεταξύ ο χειμώνας τελειώνει, ο Σουλτάνος θα κάνει το παιχνίδι που ξέρει, εμείς θα κάνουμε διασώσεις, οι Γερμανοί θα μας λένε αν δεν μπορούμε εμείς ναρθούν να μας φτιάξουν δομές εκείνοι (έχουν ξανάρθει στην κατοχή και ξέρουν) και όποιος φτάνει θα στοιβάζεται στα… επιταγμένα χωράφια της ΒΙΑΛ.

Ας κρατήσουμε όμως το εβδομαδιαίο πάγωμα, περιμένοντας από όλους να καταλάβουν τα αυτονόητα.

Αν το νούμερο των 6500 στη Χίο δεν γίνει γρήγορα 1000 δεν υπάρχει καμιά συζήτηση, τσάμπα γίνεται, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Αν δεν γίνει μια νέα δομή χωρητικότητας 500 ατόμων για καταγραφή, πιστοποίηση, άσυλο και επιστροφή, η ΒΙΑΛ δεν πρόκειται να κλείσει.

40 χρόνια τούρκικα να συζητάει με τους αιρετούς η κυβέρνηση χώρο δεν θα υποδείξουν.

Θα τον αποφασίσει ή ίδια, αλλά αφού οι πολίτες δούν τα νησιά να ανακουφίζονται και να εφαρμόζεται η νέα Κυβερνητική πολιτική στην πράξη.

Έτσι όπως το πάει, επίταξη – πάγωμα, πάγωμα – επίταξη με τα νούμερα αυτά μεταναστών – προσφύγων απλά κακοφορμίζουμε το πρόβλημα.

Και κάτι τελευταίο. Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο απ’ το να δεί την λογική των αριθμών αλλά και την πρακτική εφαρμογή της πολιτικής της.

Ας το αναλύσουμε εδώ, δεν αναφερθήκαμε μέχρι σήμερα, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα του.

Αν δεν συμβιβαστεί με την πραγματικότητα των αριθμών δεν θα κάνει τίποτα και θα μένει στο… πάγωμα, δηλαδή στην ΒΙΑΛ.

 Αυτό γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ.

Τα ΜΑΤ είναι… κομπρεσέρ και χρειάζονται πρώτον ρεύμα, δηλαδή Εισαγγελική εντολή για να κτυπήσουν, όπου παρεμποδίζεται η εφαρμογή της πολιτικής της εκάστοτε εξουσίας, για το κοινό καλό, υποτίθεται.

Συνεπώς πρέπει να βρεθεί Δικαστικός να βάλει το… κομπρεσέρ στην πρίζα.

Δεύτερον το… κομπρεσέρ το χειρίζονται άνθρωποι και μάλιστα Αστυνομικοί, που δεν θέλουν με τίποτα να ζούν 8 ώρες την ημέρα στο… Αίπος. Δεν έχω ακούσει ΕΝΑΝ Αστυνομικό να λέει ότι θέλει να πάει εκεί.

Και τελευταίο και καθοριστικό με το… κομπρεσέρ σούπα δεν τρώς, χρειάζεσαι ένα απλό κουτάλι. Ο λόγος απλούστατος. Τα ΜΑΤ είναι μονάδες που μπορούν να επιβάλλουν την τάξη σε δρόμους, πλατείες κ.λ.π δηλαδή δρούν σε περιβάλλον πόλης.

Στα βουνά με τα δακρυγόνα άχρηστα λόγω ανοικτού χώρου και τα… πυρομαχικά, δηλαδή οι πέτρες άπειρες στα χέρια των… αντιπάλων, τα ΜΑΤ απλά θα είναι ένα κομπρεσέρ, που θα καλεστεί να φάει… σούπα.

Άρα άλλος δρόμος από τον συμβιβασμό, στο τελευταίο, δηλαδή στα Κέντρα δεν υπάρχει. Γιατί όλα τα υπόλοιπα του κυβερνητικού σχεδιασμού μπορεί να υλοποιηθούν ως έχουν.

 

Υ.Γ. Ο αγαπητός Nομάρχης των Χίων μετά την απελευθέρωση του 1912, ο μετέπειτα υπουργός και αργότερα Πρωθυπουργός της χώρας, ο ηγέτης του Κέντρου, λεγόμενος και «γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Α. Παπανδρέου, είχε πεί μεταξύ άλλων και το αμίμητο.

«Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».  Λέτε να είχε προβλέψει και την… ΒΙΑΛ;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 27/03/2020 - 19:12

Το θέμα δεν προσωποποιείται, άλλωστε δεν αφορά μόνο τους φουρνάρηδες, αλλά η κυβέρνηση, που τα πάει τόσο καλά με τον… κορωνοϊό, δεν μπορεί να τα πάει καλύτερα;

Όποιος σκέφθηκε τους περίφημους ΚΑΔ, Κωδικός αρχικής δραστηριότητας, να σας πω την αλήθεια δεν είχα την… τιμή να τους γνωρίζω, προφανώς τους γνωρίζουν οι λογιστές, δεν σκέφθηκε ότι θα αδικήσει και μάλιστα αυτούς που προσφέρουν στα δύσκολα;

Έτσι στην περίφημη ενίσχυση, που μας δίνει το κράτος, πρώτη φορά αν δεν απατώμαι από το… 1821, γιατί μέχρι τώρα μόνο να ξεζουμίζει ξέρει, για να μην πεινάσουμε στην κυριολεξία κλεισμένοι σπίτια μας, από την πανδημία του κορωνοϊού, γιατί δεν έκανε το απλούστατο όλων;

Αντί να αναφέρει απίστευτο αριθμό ΚΑΔ, με αποτέλεσμα να αδικήσει, γιατί δεν είπε ΟΛΟΙ πλην των εξής, super market κ.λ.π.

Γιατί για να ρθούμε στον Ζαχαρία. Πιά λογική λέει, εσύ θα είσαι υποχρεωτικά ανοικτός, θα έχεις μια πτώση του τζίρου σου 70%, πολλοί έχουν και παραπάνω (!) αλλά ταυτόχρονα δεν δικαιούσαι ενισχύσεως;

Να το πάω και παραπέρα; Δεν έχω τίποτα με την δερματοστιξία, ελληνιστί τατουάζ, αλλά σήμερα διάβασα ότι το επάγγελμα αυτό συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ ενισχύσεως. Και καλώς συμπεριλαμβάνεται αφού ουδείς βγαίνει από το σπίτι του να κάνει το… τατουάζ του.

Όμως για παράδειγμα, μιας και ξεχάστηκαν οι φουρναραίοι, εμάς τους δημοσιογράφους μας σκέφτηκε κανείς;

Λεπτομέρεια… αλλά σκέφτεστε να κρεμούσαμε λουκέτο; Όσες μέρες είναι οι άλλοι κλεισμένοι σπίτια τους εμείς είμαστε στους δρόμους και αν αύριο Θεός φυλάξει ο κορωνοϊός χτυπήσει την πόρτα μας, θα βάλουμε το ίσιο σουτιέν στη μούρη, γιατί μάσκες της ωφελιάς δεν έχουν ούτε οι γιατροί και θα πάμε για το ρεπορτάζ.

Αυτό δεν το γραφούμε για να ζητήσουμε… παράσημα, αυτό είναι το λειτούργημα μας, έτσι πρέπει να γίνει. Ναι αλλά τα έξοδα τρέχουν και οι διαφημίσεις σταμάτησαν.

Μήπως για να τω πώ όσο πιο απλά γίνεται, να πάω μαζί με τον Ζαχαρία να μάθομε να κάνουμε… τατουάζ;

Η ίδια αδικία έγινε και με τους Δικηγόρους. Ελπίζω το λάθος να διορθωθεί αν και επαναλαμβάνω, μάλλον με τους ΚΑΔ η Κυβέρνηση έκανε τα εύκολα δύσκολα.

 

Υ.Γ.: Αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν, πως αισθάνονται που οι καρνινοπαθείς και συνταξιούχοι του ΝΑΤ, μέσω των Συλλόγων τους δίνουν 5000 και 2000 ευρώ αντίστοιχα από τα ταμεία τους στην ενίσχυση του Σκυλίτσειου; Δηλαδή τι υπόλοιπο άφησαν μέσα;

Το ίδιο μάθαμε ότι έκαναν αθόρυβα, αγοράζοντας υλικά απολύμανσης, πάλι στο Νοσοκομείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου Ευστάθιος Μερκούρης.