Ξέρω ένα πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 18/06/2021 - 18:21

Αφορμή για το σημείωμα παίρνω από την αναζήτηση από τον Δήμο Χίου οικοπεδικών εκτάσεων για ενοικίαση, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μάλιστα Γιώργης Μπελέγρης μίλησε για ποσό 150.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Επειδή δεν είναι από την… Αμερική ο Γιώργης, πόσο μάλλον εγώ, ούτε περισσότερο από όλους μας ο Δήμαρχος, θα γράψω κάτι για πολλοστή φορά, θα το ρίξω στο γιαλό, ή όπως λέγανε στο χωριό μου απέναντι στο… Γιαλουδάκι και που ξέρεις αυτή τη φορά μπορεί να εισακουστεί.

 

Παιδιά, ενώ θα αναζητούμε χώρους, που δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, δεν κάνουμε κάτι απλό, να ανοίξουμε μια συζήτηση με την οικογένεια Χωρέμη;

Με αμέτρητη αγαθοεργό προσφορά και δωρεές, η ιστορική οικογένεια διατηρεί το γνωστό Κτήμα στο κέντρο της πόλης, έναν πνεύμονα πρασίνου αντίστοιχου του Δημοτικού κήπου.

Είναι γνωστές οι περιπέτειες της οικογένειας, που σχετίζονται με την λειτουργία της μοναδικής χώρας παγκοσμίως, που η περιουσία αποτελεί… ποινικό αδίκημα.

Έτσι ετησίως οι άνθρωποι καλούνται να πληρώνουν μια δυσβάσταχτη φορολογία, σε μια εμμονή του κράτους να πουληθούν τα πάντα και να γίνουν μπετόν.

 

Μέχρι στιγμής το κράτος δεν τα κατάφερε, αλλά ο ρομαντισμός της οικογένειας κάποια στιγμή θα τελειώσει και βιολογικά και σε τελική ανάλυση, για προσωπικούς λόγους, που δεν μας αφορούν, η οικογένεια επέλεξε προκειμένου να σώσει τι υπόλοιπο Κτήμα, στο οποίο δεν μπορεί να κτίσει ούτε μια καλύβα, να «σκοτώσει» το κομμάτι αυτό, που αποτελεί χέρσα έκταση και φαίνεται στην φωτογραφία, ήτοι αυτό, που βρίσκεται στην περιοχή του Ριζαρίου.

 

Να διευκρινίσω ότι είμαι άσχετος από τιμές, αλλά γνωρίζω ότι η οικογένεια, από ιδεολογικούς και μόνο λόγους δεν θα ήθελε να δεί να φυτρώνουν δίπλα της πολυκατοικίες. Κανονικά θα έπρεπε αυτό να μας νοιάζει όλους, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 

Γιατί λοιπόν, προτού μάθουμε ξαφνικά ότι η έκταση αγοράστηκε και αρχίσει το… μπετομπίξιμο, δεν έρχεται σε επαφή η Δημοτική μας αρχή, με την οικογένεια και με πλήρη διαφάνεια, να μάθουμε βρε αδελφέ τι ζητούν οι άνθρωποι και αν μπορούμε να το δώσουμε σε τελική ανάλυση, να μην αποκτήσει ο Δήμος αυτή την έκταση και βλέπουμε τι θα την κάνει;

 

Κατ’ αρχήν ας ξεκινήσουμε ως χώρο για στάθμευση. Έχουμε συνειδητοποιήσει αν είχαμε το χέρσο Χωρέμικο, στη θέση ακριβώς που βρίσκεται, ένα χώρο στάθμευσης, τι ανάσα θα δίναμε στην πόλη;

Κατ’ αρχήν με ένα τέτοιο χώρο, όλο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης μπορεί να γίνει αυτομάτως πεζόδρομος, αφού θα υπάρχει έκταση απορρόφησης όλων των οχημάτων.

 

Ας μην συνεχίσω, το ένα θα φέρει το άλλο. Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν με συζήτηση, ανοικτά, παστρικά και ξάστερα. Την θέλουμε την έκταση; Πωλείται; Πόσο κοστίζει;

Και ένταξη σε προγράμματα μπορεί να γίνει, και η πόλη να αποκτήσει υπέρ των δημοτών κάτι ανεπανάληπτο, που σε τελική ανάλυση αν αξιοποιηθεί υπέρ… μπετόν θα βγεί σε βάρος τους.

 

 

Υ.Γ:  Με αφορμή την συζήτηση για το έγκλημα στα «Γλυκά νερά» και για να μην νομίζουμε ότι… ξέφυγε από τους αρχαίους μας προγόνους, που τα έχουν πεί όλα.

Το σημείωμα από ανάρτηση του Δημάρχου Οινουσσών Γιώργου Δανιήλ, τον συγκρίνω πνευματικά μόνο με τον… ποιητή Δήμαρχο Πέτρο Παντελάρα.

"Ουδέν ανθρώπου δεινότερον" από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

 

Υ.Γ2: Mε αφορμή διάφορα σχόλια, διευκρινίζω εφ' όσον μάλλον χρειάζεται. Πουθενά δεν γράφω στο κείμενο να κοπούν τα λίγα δένδρα, που υπάρχουν στο χέρσο τμήμα, γιατί γι' αυτό μόνο μιλάμε.  Έτσι κι' αλλιώς απαγορεύεται. Ο Δήμος μπορεί να συνδυάσει πάρκιγκ, πράσινο, χώρους αναψυχής. Ένας ιδιώτης, που αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί, θα το κόψει απλά οικόπεδα.

Σχετικά Άρθρα