Οι κατακτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Δευ, 20/04/2020 - 11:54

Η πανδημία, που προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός), είναι επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή (ήπειρο) ή σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.

 

Βιώνοντας σήμερα όλη η ανθρωπότητα την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του Κορωνοϊού, αβίαστα πρέπει να βγαίνουν ορισμένα δίκαια και αντικειμενικά συμπεράσματα.

 

Η παγκόσμια κοινότητα έχει βιώσει αρκετές φορές πανδημίες με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές πολλών εκατομμυρίων π.χ η Ισπανική γρίπη που ήταν πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων ή κατ' άλλους υπολογισμούς 50 έως 60 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Ο Κορωνοϊός, ως πανδημία, μέχρι σήμερα έχει 2.300.000 κρούσματα και άνω των 160.000 σε απώλειες ανθρώπινων ζωών,σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα.

 

Παγκόσμια τραγωδία: Ξεπέρασαν τα 160.000 τα θύματα του κορονοϊού

 

Στην σημερινή εποχή η γρίπη παγκοσμίως, καταγράφει ετησίως 500.000 έως 700.000 περίπου θανάτους.

 

Γιατί άραγε μια πανδημία, μετά την αιφνιδιαστική εμφάνιση της, να αντιμετωπίζεται με σχετική επιτυχία;

 

Η σύγχρονη οργάνωση των κοινωνιών, τα τεχνολογικά μέσα, οι τρόποι επικοινωνίας και πληροφόρησης, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι άριστοι επιστήμονες, τα διεθνή ερευνητικά κέντρα, τα συστήματα υγείας,οι ορθές αποφάσεις για καραντίνα, η πειθαρχία των πολιτών, το παγκόσμιο οπλοστάσιο πολυποίκιλης επιστημονικής γνώσης και ένα σωρό αλλά πράγματα πέτυχαν να φρενάρουν την πανδημία και να ελαχιστοποιήσουν τις ανθρώπινες απώλειες.

 

Χιλιάδες επιστήμονες εργάζονται για τα νέα φάρμακα και τα εμβόλια.

 

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται παγκοσμίως για την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

 

Αυτή είναι η ρεαλιστική πραγματικότητα.

 

Αυτός είναι ο σύγχρονος κόσμος παρά τον αντίλογο που από αρκετούς υπάρχει, είναι σαφώς καλύτερος, αποτελεσματικότερος και με μεγαλύτερη ευημερία σε σχέση με τις προηγούμενες εποχές.

 

Οφείλουμε διαρκώς να τον κάνουμε καλύτερο με υπομονή,θάρρος,γνώσεις,δημόσιο λόγο,σωστό σχεδιασμό και εμπιστοσύνη στους θεσμούς που μας εκπροσωπούν.

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού