Όσοι αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους παλεύουν για την αποτροπή ενός νέου ελληνοτουρκικού πολέμου.

Κυρ, 24/05/2020 - 07:04
Βασίλης Μαυρέλος

Μετά το διάλειμμα λόγω της πανδημίας, μύρισε ξανά μπαρούτι στα σύνορα με την Τουρκία, σε Έβρο και Αιγαίο. Με την κατάσταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα για θερμό/ά επεισόδια ή και ευρύτερη σύρραξη. Το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου πλανάται και πάλι στον ορίζοντα. Πολλοί μάλιστα ετοιμοπόλεμοι "πατριώτες", δεξιά κι αριστερά, πλημμύρισαν από χθες τις οθόνες και το διαδίκτυο. Από την μπιρ παρά πολιτική σπέκουλα, στον κομπραδορισμό για το σύστημα, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, μια εθνικιστική ιδεοληψία, μια χρήσιμη πολιτική ηλιθιότητα και ένας τυχοδιωκτισμός δρόμος, ήταν πάντα.

Σ' ένα τέτοιο τεταμένο κλίμα, ένα τυχαίο γεγονός ή και πραγματικό ατύχημα μπορεί να γίνει η αφορμή (δεν θα' ναι όμως η αιτία) για οδυνηρές περιπέτειες ανάμεσα στους δύο λαούς. Γεωπολιτικές διευθετήσεις, μοιρασιές, ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλων είναι στο
μενού. Η άσκηση πίεσης του πολιτικού κατεστημένου που ηγεμονεύει στην Τουρκία για την απόσπαση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και η στήριξη στους σχεδιασμούς του σε Συρία, Λιβύη και Μεσόγειο είναι καιαυτά στο πρόγραμμα.

Ο λαϊκός παράγοντας πρέπει ν' αντιδράσει άμεσα, δυναμικά και μαζικά κόντρα στο κλίμα έντασης, όξυνσης και μιας γενικότερης πολεμικής προετοιμασίας που διαμορφώνεται. Να γίνει ό,τι χρειάζεται ενάντια σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό κι από κάθε μεριά. Άμεση και επιτακτική για τους λαούς και
τους ''από κάτω'' η ανάγκη μαζικής έκφρασης ενός ισχυρού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος που : θα αποκαλύπτει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου (για τον έλεγχο των εδαφών, των θαλασσών, των αγορών και των δρόμων της ενέργειας) των εργολάβων/υπεργολάβων των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεν θα υποτάσσεται στην κυρίαρχη αφήγηση και λογική των "εθνικών μετώπων" των αστικών διακρατικών ανταγωνισμών ή του καπιταλιστικού διεθνισμού, δηλαδή την άλλη όψη του ίδιου συστημισμού.

Η υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής αποτελεί σήμερα το πρώτιστο καθήκον για κάθε έντιμο, προοδευτικό και λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο στις απέναντι ακτές του Αιγαίου. Όσοι αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους παλεύουν για την αποτροπή ενός νέου ελληνοτουρκικού πολέμου.


Χίος 23/5/2020
Βασίλης Μαυρέλος

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μαυρέλου