Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 42/22-07-2021)

Πέμ, 22/07/2021 - 18:15

*Εορτάσθηκε μεγαλόπρεπα και πανηγυρικά –όπως επάξια της αρμόζει– για μια ακόμη χρονιά, η μνήμη της Αγίας ενδόξου Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος, της θαυματουργού. Ο χιώτικος λαός –και όχι μόνο– προσήλθε στον προσκυνηματικό της χώρο και απέδωσε την οφειλόμενη τιμή, επιζητώντας τις μεσιτείες της Αγίας προς τον πανοικτίρμονα Θεό για τη σωτηρία του κόσμου. Και του χρόνου με υγεία σε όλους ! Η Αγία να στέκεται συμπαραστάτης και βοηθός στο νησί μας, στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

*Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας εκείνοι, που επικοινωνούν τελευταία μαζί μου και με ρωτούν ποιες οι απόψεις μου περί των δημοτικών και περιφερειακών δρωμένων. Έχω εκφρασθεί περί τούτων και δημοσίως και ιδιωτικώς, τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς.

 

Ωστόσο, οφείλω για μια ακόμη φορά να δημοσιοποιήσω κάποιες διαχρονικές πεποιθήσεις μου: 1) Στην τοπική Αυτοδιοίκηση κρίνουμε πρόσωπα και όχι πολιτικά κόμματα και ιδεολογίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι κεντρική πολιτική σκηνή. Γι΄ αυτό και είναι σύνηθες, εάν κάποιος δεν συμπεριφερθεί σωστά προς κάποιον, που τον στήριξε αποδεδειγμένα, να τον δεις την επόμενη φορά με άλλον. Αυτό δεν είναι κακό, απεναντίας, είναι πράξη υγιούς πολιτικής αντίδρασης, ώστε να αντιλαμβάνονται πάντες οι ασχολούμενοι με τα κοινά ότι, οφείλουν  να γνωρίζουν πως: 1) Σύμφωνα με τα ισχύοντα ειωθότα (νομοθεσία) ασκούν διοίκηση, 2) Επί ανθρώπων ασκούν διοίκηση (όχι επί άψυχων υλικών), οι οποίοι ενίοτε αντιδρούν σύμφωνα με τις απόψεις και επιθυμίες τους και 3) Δεν ασκούν εξουσία για πάντα, αλλά για λίγο και παρέρχονται σύντομα από την λαϊκή ετυμηγορία.

Γι΄ αυτό και οφείλουν να είναι προσεκτικοί και με τον εαυτό τους αλλά -κυρίως- με όσους εμπιστεύονται!

Προσωπικά, έχω βιώσει τα της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χίου τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια. Θήτευσα και στη συμπολίτευση (πλειοψηφία) και στην αντιπολίτευση (μειοψηφία). Εξελέγην και όταν κέρδισε ο συνδυασμός που συμμετείχα, εξελέγην και όταν έχασε ο συνδυασμός που συμμετείχα. Και δεν εξελέγην όταν ακόμη κέρδισε ο συνδυασμός που συμμετείχα (λόγω διαστροφικών αγκυλώσεων του ληστρικού Νόμου της "Τσίπρειας" απλής αναλογικής), ενώ εξελέγησαν άτομα με μικρότερο αριθμό ψήφων εξ εμού !!!. Συνεπώς, μπορώ να κατανοήσω και να νιώσω καθέναν πως αισθάνεται, όπου και εάν ανήκει, σε όποια θέση και αν βρίσκεται. Έχω πει πολλές φορές ότι, η υγιής αντιπολίτευση όχι μόνο πρέπει να υπάρχει, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει. Αλλά, όταν λέμε υγιής εννοούμε να καταθέτει κάποιος ρεαλιστικές προτάσεις που δίνουν λύσεις και όχι να εκδίδει ανακοινώσεις κάθε 2-3 ημέρες λέγοντας ότι τίποτε δεν γίνεται σωστά ! Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά έκφραση απωθημένων και αδημονία για κατάληψη θώκου!!!

Όταν ήμουν αρκετά νεότερος, πριν πολλά χρόνια, το νεαρό της ηλικίας μου και η ορμή προσφοράς στα κοινά με έκαναν να σκεφθώ ανάλογα με όσα σκέπτονται κάποιοι σήμερα και διαρκώς να στηλιτεύω τα κακώς κείμενα. Σας πληροφορώ ότι, έπειτα από χρόνια, αυτό που αποκόμισα από την εμπειρία μου στις διάφορες θέσεις είναι ότι, ο κόσμος δεν επιβραβεύει τους μονίμως φωνασκούντες, αλλά εκείνους που είτε προσφέρουν έργο (όταν είναι στην πλειοψηφία) είτε καταθέτουν ξεκάθαρες και υλοποιήσιμες προτάσεις δίχως αντιπολιτευτική διάθεση (όταν βρίσκονται στη μειοψηφία). Αυτό που εγώ στηλιτεύω είναι τα ¨σούρτα φέρτα" ορισμένων, που ενώ δεν έχουν εκλεγεί, πασχίζουν να πιαστούν σε κάτι για να επιβιώσουν πολιτικά. Από εκεί και πέρα, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας ¨τα Σάββατα (εν προκειμένω οι εκλογές) είναι κοντά…!!!", συνεπώς προς τι τόση βία (βιασύνη-πίεση);

Αφήστε τις -δημοτική και περιφερειακή- Αρχές να δουλέψουν και κρίνετέ τις ουσιαστικά και σωρευτικά στο τέλος. Προσωπικά, τουλάχιστον σε δημοτικό επίπεδο, όσες αναφορές έκανα μέσα από τη στήλη αυτή (στις διάφορες επισκέψεις μου, στις συνοικίες της πόλης αλλά και σε χωριά), όπου μετέφερα αιτήματα συμπολιτών μας (και όχι δικά μου), με χαρά είδα να ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΫΝΤΑΙ ΟΛΑ. Αυτό, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙ.

Όταν ένας απλός πολίτης (όπως εγώ) βλέπει ότι εισακούονται οι προτάσεις του, γιατί να μην συνεργαστεί π.χ. μελλοντικά με τη δημοτική Αρχή; Απλά και ήρεμα ρωτάω … Ωστόσο, ο δρόμος ακόμη έχει μέλλον και περί τούτου οψώμεθα … Αν και, όπως έχω ξαναγράψει εδώ, θεωρώ ότι, καμία από τις σήμερα υφιστάμενες, παραταξιακές ομάδες -ως αυτές έχουν- μπορεί να επιφέρει διαφορετικό αποτέλεσμα στο μέλλον από αυτό που είχαμε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ! Και για να τελειώνουμε με το όλο θέμα, καλά λόγια μόνο, για όσους ασχολούνται με τα κοινά, δεν θα ακούσετε ποτέ και από κανέναν. Άλλοι επαινούν και άλλοι στηλιτεύουν. Όμως στο τέλος γίνεται η "σούμα" και στρέφει αριστερά ή δεξιά η πλάστιγγα (λαϊκή κρίση).

*Το απόγευμα της Κυριακής 18/07 ε.ε., στο δημοτικό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Καστρομηνά, πραγματοποιήθηκαν οι καλοκαιρινές δράσεις που διοργάνωσε η ΔΗΚΕΧ Δήμου Χίου, στο πλαίσιο του 2ου θερινού πολιτιστικού φεστιβάλ της. Έλαβαν μέρος δεκάδες παιδιά, μεταξύ των οποίων και τα δικά μας. Συμμετείχαν δομές της ΔΗΚΕΧ αλλά και σχήματα άλλων φορέων. Συγχαρητήρια στη διοίκηση, τα στελέχη, τους εργαζόμενους στη ΔΗΚΕΧ και όλους τους συμμετέχοντες, για την άψογη διοργάνωση. Τις εκδηλώσεις της ημέρας εκείνης υπολόγισα ότι, πρέπει να παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άτομα (το τρίωρο 6-9 το απόγευμα), ενώ τηρήθηκαν επαρκώς τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας. Μπράβο! Και του χρόνου με υγεία!

*Το πρωί της Κυριακής 18/07 ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τέλεσε, στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αναβάτου, τα ιερά εγκαίνια του βόρειου παραβήματός του, προς τιμήν της –εξ Αναβάτου- Αγίας Λυγερής. Η Αγία Λυγερή, γέννημα θρέμμα του ιστορικού Αναβάτου της Χίου, μαρτύρησε στην περιοχή αυτή στις 06/09/1822, αρνούμενη να προδώσει την πίστη της στον Χριστό και να ακολουθήσει τους αιμοδιψείς και φαύλους, Αγαρηνούς Τούρκους. Η μνήμη της τιμάται στις 6 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, την ίδια ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά και πανηγυρίζει το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο ομώνυμο εξωκκλήσι του, στο παλιό χωριό της Αγίας. Ακολουθεί Σύντομη βιογραφία της Αγίας Λυγερής προβάλλεται από την διαδικτυακή εκπομπή της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου «Τα θεμέλια του ΄21», στην ιστοσελίδα της (www.imchiou.gr).

*Εξεδήμησε προς Κύριον, πλήρης ημερών, ο Αρχιμανδρίτης π. Νίκων Χαρέας. Ο πατήρ Νίκων, λίαν προσφιλής μας, γεννήθηκε το έτος 1928 και η πατρική του οικογένεια καταγόταν από την Πελοπόννησο. Διακόνησε την Εκκλησία της Χίου πάνω από 40 χρόνια ως Ιεροκήρυκας, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την νεολαία και τη θρησκευτική αγωγή. Ίδρυσε πνευματική εστία, αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, κατηχητικά σχολεία, σύγχρονη κατασκήνωση, ανήγειρε τον Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Σκλαβιά Χίου, ενώ βοήθησε δεκάδες οικογένειες και παιδιά να σπουδάσουν, να προκόψουν και να αναδειχθούν, παρά τις όποιες οικονομικές και άλλες δυσκολίες αντιμετώπιζαν. Επίσης, στρατευμένους νέους και ναυτικούς. Όλα αυτά τα πέτυχε με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη του κόσμου.

Προσωπικά, εκ του σύνεγγυς διαπίστωνα το μεγάλο αυτό έργο του. Κάτω από το ιερό επιτραχήλιό του βρήκαν ανακούφιση από την απαλλαγή των ανομημάτων τους πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, πάλιν και πολλάκις. Ήταν μέλος της αδελφότητος «Ο Σωτήρ» την οποία υπηρέτησε μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του. Η Χίος τον ευγνωμονεί, διότι την υπηρέτησε σε χρόνους δίσεκτους και κατόρθωσε να μείνει όρθιος και ο ίδιος αλλά και όσοι εκείνος ευεργέτησε. Ας είναι η μνήμη του αιωνία ! Να έχουμε την ευχή του!

*Το κακό με τους Γ.Ο.Χ., ακόμη κι εδώ στη Χίο, έχει παραγίνει !  Όποιος θέλει βάζει ένα ράσο κι ένα επιστήθιο Σταυρό ή Εγκόλπιο και παριστάνει τον Ιερέα ή τον Επίσκοπο (δεσπότη)…! Ο

ι προερχόμενοι εξ Αθηνών -και αλλαχού- νεοείσακτοι δεν έχουν τελειωμό…! Οι ισορροπίες κρέμονται από μια κλωστή ! Υπάρχει φοβερός κίνδυνος να πλανηθεί ο κόσμος. Οι οφείλοντες αρμόδιοι να ομιλήσουν σιωπούν και φέρουν τεράστια ευθύνη που ο λαός δεν διαφωτίζεται, ενώ την αλήθεια γνωρίζουν λίγοι. Βλέπετε είναι δυσδιάκριτη διότι φαινομενικά δεν αλλάζει τίποτα, ενώ ουσιαστικά αλλάζουν τα πάντα και το βασικότερο: Οι περισσότεροι εκ των Γ.Ο.Χ. στερούνται ιεροσύνης και θείας χάριτος. Σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσουμε μικρό βιβλίο όπου, πέραν όλων των άλλων, θα γίνει περιγραφή των γεγονότων που οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στον πιστό λαό και έχει να κάνει και με το ζήτημα αυτό. Όσοι επιθυμούν να το παραλάβουν και διαβάσουν, ας επικοινωνήσουν με τον γράφοντα (τηλεφωνικώς ή διαδικτυακώς). Θα διατίθεται δωρεάν προς πάντας.

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου