Μετά την ΕΠΟ σειρά θα πάρουν και οι Ενώσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Τετ, 28/12/2016 - 15:54
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μετά τους ελέγχους που διενεργούνται στα οικονομικά της ΕΠΟ, τόσο από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή όσο και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο, σειρά θα πάρουν για να ελεγχθούν και οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ).
Μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια να μην δίνονται χρήματα ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ταμεία των ΕΠΣ, δηλαδή μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όμως τόσο η τωρινή ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού όσο και η προηγούμενη ήθελαν να υπάρξει έλεγχος στις Ενώσεις για να διαπιστωθεί εάν λειτουργούν σύννομα με τις διατάξεις που θέτει ο Αθλητικός Νόμος. Κι αυτό γιατί υπήρχαν καταγγελίες ότι σε αρκετές από αυτές γινόταν, και ακόμη γίνεται, κακή διαχείριση χρημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν αυτά που απαιτούνται για να λειτουργούν σωστά και βάσει της νομοθεσίας οι ΕΠΣ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους.
Ο Σταύρος Κοντονής, που αποχώρησε από το υφυπουργείο Αθλητισμού πριν από μερικούς μήνες λόγω του ανασχηματισμού, αναβαθμίστηκε πηγαίνοντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε ζητήσει όσο καιρό ήταν υφυπουργός Αθλητισμού να ξεκινήσουν και έλεγχοι στις ΕΠΣ, κάτι όμως που δεν έγινε αφού δόθηκε προτεραιότητα να διενεργηθούν έλεγχοι σε αρκετές Ομοσπονδίες (όπου υπάρχει κρατική επιχορήγηση) και ήδη αυτό γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του πρώην ΣΔΟΕ. Την πρόθεση όμως του Σταύρου Κοντονή φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος πριν αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα ήταν γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οπότε θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δώσει εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σε αρκετές ΕΠΣ και ειδικά σε εκείνες που υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο έλεγχος που διενεργείται στην ΕΠΟ, ο οποίος πριν καν ολοκληρωθεί εμφανίζει έλλειμμα, μαύρη τρύπα δηλαδή ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ και να προσθέσει κανείς και την υπόθεση με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Travel Ρlan, την οποία «ανακάλυψε» η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στην Ομοσπονδία, οπότε το συνολικό έλλειμμα ανέρχεται κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Περιορίζει τις ΕΠΣ η ΦΙΦΑ!
«Κανένα σώμα και καμία τάξη ψηφοφόρων δεν πρέπει να έχει τα 2/3 για αλλαγές στο καταστατικό γιατί τότε είναι βάρος των υπολοίπων. Λείπουν κομμάτια από το ποδόσφαιρο στη Γενική Συνέλευση τα οποία τα έχετε αγνοήσει», είπε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ την προηγούμενη Δευτέρα, μιλώντας στους εκπροσώπους της ΕΠΣ.
Ουσιαστικά ο τοποτηρητής της FIFA στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκλογής για την εκπροσώπηση της ΕΠΟ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (εκλέχθηκε με μεγάλο ποσοστό ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Βαγγέλης Γραμμένος), προανήγγειλε ότι θα μειωθεί στο μέλλον η εκπροσώπηση των ΕΠΣ και θα αυξηθεί της Σούπερ Λίγκα στην επόμενη Γ.Σ. κάτι στο οποίο προσανατολίζεται η FIFA μέσω της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ να κάνει.
Μπορεί ο κ. Κουτσοκούμνης να χρύσωσε το χάπι στις ΕΠΣ, μοιράζοντάς τους ισόποσα 220 χιλιάδες ευρώ, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει σχέδιο για να μειωθεί η παρουσία εκπροσώπων των Ενώσεων στη Γ.Σ. αλλά και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Η FIFA θέλει να ενισχύσει την παρουσία της Σούπερ Λίγκα αλλά και άλλων κομματιών του αθλήματος που τώρα δεν εκπροσωπούνται, όπως οι προπονητές, οι διαιτητές, οι ποδοσφαιριστές, οι γυναίκες και το ποδόσφαιρο άμμου. Είναι δεδομένο πλέον ότι οι αλλαγές αυτές θα μειώσουν τη δυναμική των Ενώσεων που τώρα φτάνει τα 2/3 της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ!

Σχετικά Άρθρα