Κεντρική προεκλογική ομιλία του Γ. Καραβασίλη

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 04/10/2023 - 21:14

Στην οδό Βουπάλου στο σημείο του κεντρικού προεκλογικού της περιπτέρου πραγματοποίησε την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση η παράταξη "Χίος μπροστά" με ομιλητή τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Καραβασίλη.

«Δεν δεσμευόμαστε σε κανέναν παρά μόνο σε εσάς» σημείωσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού υπενθυμίζοντας  ότι αυτός προέκυψε μέσα από δύσκολες μάχες για την τοπική κοινωνία, καταφέρνοντας όμως να απαντήσει, όπως είπε, σε κάθε της ανάγκη, τιμώντας την εμπιστοσύνη του κόσμου εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ασκώντας αντιπολίτευση και σηκώνοντας το κύριο βάρος γι΄αυτήν

"Με στοιχεία αποδείξαμε, σημείωσε ο Γιάννης Καραβασίλης, ότι η δημοτική αρχή δεν σέβεται τα χρήματα των δημοτών. Σήμερα όλοι μιλούν για αυτά. Βάλαμε ψηλά τον πήχη και όλοι μιλούν πλέον ότι η διαχείριση των χρημάτων των δημοτών πρέπει να γίνεται με διαφάνεια. Μπορεί, βεβαίως όλοι να μιλούν για τη διαφάνεια, αλλά δεν μπορούν όλοι να την εγγυηθούν, γιατί δεν την πιστεύουν».

Ο Γιάννης Καραβασίλης υπογράμμισε ιδιαίτερα τους αγώνες που δόθηκαν για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξή του απέρριψε κάθε σκέψη για υπερδομή, και μπήκε μπροστά γι΄αυτό.

«Κάποτε μας έλεγαν ακραίους, τόνισε με έμφαση, σήμερα σχεδόν όλοι αποδέχονται τη γραμμή άμυνας που χαράξαμε για το νησί μας. Κάποιοι βέβαια έχουν ζαλιστεί από τις κολοτούμπες και έχουν υπονομεύσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αναζητούν άλλοθι και περιμένουν να τους δώσει ο εκλογικός νόμος την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο για να στήσουν την υπερδομή. Η χιακή κοινωνία δεν θα τους κάνει τη χάρη και θα τους κατατάξει όπου τους αξίζει, στο περιθώριο».

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Καραβασίλη είναι η εξής: 

Φίλες και φίλοι
Εσείς είστε που μας δίνετε τη δύναμη να είμαστε μπροστά. Να πάμε τη Χίο Μπροστά!  Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των ανθρώπων της κίνησής μας.

Από το 2019 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα είναι οι χιώτισσες και οι  χιώτες, οι άνθρωποι και οι αξίες του νησιού μας που μας στηρίζουν. 
Είστε εσείς, η κοινωνία της Χίου, που μας βγάζει μπροστά!

Η κίνησή μας προέκυψε μέσα από την κοινωνία της Χίου. Απάντησε στις  ανάγκες της. Τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας δίνοντας μάχες εντός και  εκτός δημοτικού συμβουλίου για να υπερασπίσουμε το νησί και τους  ανθρώπους του.

Είμαστε εμείς που πρώτοι αναδείξαμε την κακοδιαχείριση και την  αδιαφάνεια στη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Που με στοιχεία  αποδείξαμε ότι η δημοτική αρχή δεν σέβεται τα χρήματα των δημοτών. 
Σήμερα όλοι μιλούν για αυτά. Βάλαμε ψηλά τον πήχη και όλοι μιλούν  πλέον ότι η διαχείριση των χρημάτων των δημοτών πρέπει να γίνεται με  διαφάνεια. Μπορεί, βεβαίως όλοι να μιλούν για τη διαφάνεια, αλλά δεν  μπορούν όλοι να την εγγυηθούν, γιατί δεν την πιστεύουν. Το ΧΙΟΣ 
ΜΠΡΟΣΤΑ είμαστε η μόνη κίνηση που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει  απόλυτος σεβασμός στη διαχείριση μέχρι και του τελευταίου ευρώ του  δημότη.

Είναι το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ που προκάλεσε την απόφαση για το μεταναστευτικό, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για υπερδομή, προβλέποντας ουσιαστικά όλα αυτά που σήμερα γίνονται. Κάποτε μας έλεγαν ακραίους. Σήμερα σχεδόν όλοι αποδέχονται τη γραμμή άμυνας που χαράξαμε για το νησί μας. 
Κάποιοι βέβαια έχουν ζαλιστεί από τις κολοτούμπες και έχουν  υπονομεύσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αναζητούν άλλοθι  και περιμένουν να τους δώσει ο εκλογικός νόμος την πλειοψηφία στο  δημοτικό συμβούλιο για να στήσουν την υπερδομή. Η χιακή κοινωνία δεν 
θα τους κάνει τη χάρη και θα τους κατατάξει όπου τους αξίζει, στο περιθώριο.

Είμαστε εμείς που αναδείξαμε τα θέματα ασφαλείας στα σχολεία. Πολύ  νωρίς, το Ιούνιο του 2020. Με προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει,  στους ελέγχους των κτιρίων, στους καυστήρες, σε όλους τους χώρους και  τις εγκαταστάσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιδιών μας, 
αλλά η δημοτική αρχή ούτε αυτή την πρόταση δεν αποδέχθηκε. Προφανώς  σκέφτεται ότι τα παιδιά στα σχολεία δεν ψηφίζουν για να ασχοληθεί με  την ασφάλειά τους.

Και είναι εκατοντάδες άλλα θέματα που παρεμβήκαμε από αυτά που πολλοί  τα θεωρούν  μικρά και άλλα που θεωρούν μεγάλα. Εμάς δεν μας αρέσει να  παρουσιάζουμε τα αυτονόητα ως έργο. Αυτό είναι προνόμιο άλλων! Τωρινών  διοικούντων αλλά και σωτήρων που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει.

Με συνοχή και πάντα με προτάσεις κάναμε αυτό που χιακή κοινωνία μας  ζήτησε στο πλαίσιο του ρόλου μας στο δημοτικό συμβούλιο. Προτείναμε  λύσεις. Σώσαμε έργα (όπως του Καλοπλύτη, που έλεγαν ότι δεν γίνεται). 
Καυτηριάσαμε καθετί που ζημίωνε τη Χίο και τους δημότες.

Φίλες και φίλοι, αυτά που πράξαμε από το 2019 μέχρι σήμερα, άλλα πιο γνωστά και άλλα  λιγότερο γνωστά, καταγράφηκαν.

Σήμερα εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για το αύριο. Και το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ  μπορεί να είναι το αύριο της Χίου.

Πιο ώριμοι, πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι μπορούμε να δώσουμε στα  παιδιά μας την ευκαιρία που τους αξίζει. Ναι, η Χίος μπορεί να γίνει ο  τόπος που τα παιδιά μας θα μπορούν να ζουν, να προοδεύουν, να  δημιουργούν!

Η ομάδα του Χίος Μπροστά έχει την τεχνική και επιστημονική επάρκεια,  έχει την εμπειρία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει.

Ξέρετε, εμείς δεν προσδοκούμε σε καριέρα! Δεν θυμηθήκαμε όπως κάνουν  κάποιοι μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά από θέσεις ευθύνης 
να φτιάξουμε τη νέα Χίο. Δεν βρήκαμε μία σημαία ευκαιρίας να επιβιβάσουμε τις αντιλήψεις του χθες που απέτυχαν και να τις  εμφανίσουμε ως την σωτηρία όλων. Δεν υποταχθήκαμε σε κομματικούς  φορείς για να κουβαλήσουμε την ψήφο των χιωτών στο καζάνι της  ματαιοδοξίας του κόμματος.

Εμείς με καθαρό βλέμμα κοιτάμε κάθε χιώτισσα και κάθε χιώτη στα μάτια.

Μόνο σε εσάς δεσμευόμαστε!

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα  πρόγραμμα που να δίνει στη Χίο προοπτική. Να υπερβαίνει τα τειχαλάκια  και τα άσφαλτα. Να στοχεύει στο αύριο και όχι στις επόμενες εκλογές.

Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει μελέτη, τι σημαίνει προγραμματισμός, τι  σημαίνει εύρεση χρηματοδότησης, τι σημαίνει υλοποίηση, τι σημαίνει  κόστος – όφελος, τι σημαίνει παραλαβή έργου. 35 χρόνια τώρα το κάνω καθημερινά στην  επαγγελματική μου ζωή.

Είμαστε μπροστά για να θέσουμε τέλος στην αδιαφάνεια. Βάζουμε τέλος  στο πάρτι των ημετέρων και των εξυπηρετήσεων. Με το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ο  δήμος πρόκειται να είναι ίσων ευκαιριών και δίκαιος.

Θέλουμε όλοι οι παραγωγικοί φορείς να έχουν λόγο. Να βάζουμε μαζί και  να υλοποιούμε τους στόχους. Για αυτό δημιουργούμε όργανο διαβούλευσης  των παραγωγικών φορέων. Μαζί μπορούμε καλύτερα.

Ψηφιοποιούμε το δήμο. Τόσο για εξυπηρετεί καλύτερα το δημότη, όσο και  για να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά οι υπηρεσίες του.

Κάνουμε το δήμο πρωτοπόρο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χίου. 
Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε την εγκατάλειψή της και ειδικά των χωριών  μας. Δημιουργούμε ψηφιακές κυψέλες, χώρους με γρήγορο internet και  εξοπλισμό ώστε νέοι άνθρωποι και ψηφιακοί νομάδες να επιλέγουν τη Χίο  για να εγκατασταθούν.

Δημιουργούμε τεχνολογικό πάρκο αναψυχής και διασκέδασης για τους νέους μας.

Αξιοποιούμε τη δημοτική γη και κατ’ αρχάς σε συνεργασία με την Ένωση  Μαστιχοπαραγωγών, προχωρούμε σε μακροχρόνια μίσθωση ώστε να αποδοθεί  σε νέους καλλιεργητές.

Αξιοποιούμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συνεργαζόμαστε τόσο σε επίπεδο  μελετών, όσο και στην αξιοποίηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
Δίνουμε έμφαση στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των επισκεπτών  της Χίου διαμορφώνοντας πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης για όλο το νησί.

Αξιοποιούμε το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με παρεμβάσεις  στην πόλη που να εξυπηρετούν την προσβασιμότητα σε όλους, να  δημιουργούν νέο δημόσιο χώρο, να αυξάνουν την οδική ασφάλεια. 
Επιτέλους διαμορφώνουμε το δίκτυο ποδηλατόδρομων που όλο το συζητούμε  και όλο δεν υπάρχει. Βάζουμε τη γειτονιά και πάλι στο προσκήνιο.

Αξιοποιούμε τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης για να γίνουν ουσιαστικές  παρεμβάσεις στα χωριά μας.
Συνεργαζόμαστε με όλους τους προέδρους και τα συμβούλια των χωριών και  καθορίζουμε μαζί πρόγραμμα παρεμβάσεων με συγκεκριμένες προτεραιότητες  για την αγροτική οδοποιία, την εσωτερική οδοποιία, τις παιδικές χαρές  και τους χώρους άθλησης και αναψυχής. Αυτά είναι υποχρέωση του δήμου  και όχι ρουσφέτι του κάθε αντιδημάρχου για τα χωριά μας!

Το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να συνεργαστεί με όλους  τους προέδρους ανεξάρτητα με ποιον εκλέχθηκαν. Είμαστε οι μόνοι που  μπορούμε να το εγγυηθούμε. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους προέδρους σε  ημέτερους και μη. Το παραμύθι «έχω μία βαρέλα τσιμέντο, που να σου την  στείλω» τελειώνει!

Δίνουμε κίνητρα για εγκατάσταση νέων στα χωριά μας, όπως απαλλαγή από  τα δημοτικά τέλη για 5 χρόνια, μειωμένο τιμολόγιο νερού για 10 χρόνια,  και εφάπαξ  οικονομική ενίσχυση για την εγκατάσταση τους.

Ενισχύουμε την ναυταθλητική παράδοση του νησιού και σε συνεργασία με  τα σωματεία προχωράμε στη δημιουργία θεσμού εθνικής εμβέλειας κάνοντας  τη Χίο σημείο αναφοράς.

Αναδεικνύουμε τα τοπόσημα, τις διαδρομές τα τοπικά προϊόντα κάθε  περιοχής της Χίου και τα διασυνδέουμε με τον τουρισμό.

Αναδεικνύουμε τον ΟΜΗΡΟ σε σημαντικό κεφάλαιο για το νησί μας και  επιτέλους υλοποιούμε το ΟΜΗΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

Αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Κάμπου.

Είμαστε μπροστά και με πρωτοβουλίες για το λαογραφικό μουσείο της  Καλλιμασιάς, το ναυτικό μουσείο Καρδαμύλων και γιατί όχι το μουσείο  ιστορίας της εξόρυξης αντιμονίου στην Κέραμο.

Είμαστε δίπλα στη Χίο του πολιτισμού και των τεχνών. Ενοποιούμε τα  πολιτιστικά δρώμενα που χρηματοδοτεί ή διοργανώνει ο δήμος και διαμορφώνουμε πρόγραμμα για όλο το χρόνο, σε όλη τη Χίο.

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου επανέρχεται στην ορθή της βάση και  σταματά να είναι «εξυπηρέτηση» με σακούλες στα σπίτια ακόμη και σάπιων ροδάκινων!

Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια και ειδικά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  καθιερώνοντας χορηγίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες που  αφορούν στη Χίο, με δικαίωμα του δήμου να χρησιμοποιήσει τα  αποτελέσματά τους.

Διασυνδέουμε τη λειτουργία του κεντρικού λιμένα της Χίου με αυτού των  Μεστών. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του λιμένα της  Χίου και ωριμάζουμε τις διαδικασίες για να επιτευχθεί η χρηματοδότησή  του.

Διαμορφώνουμε τα κτίρια του Δήμου σε μηδικού αποτυπώματος διοξειδίου  του άνθρακα και εγκαθιστούμε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Επαναφέρουμε τη ΔΙΑΝΟΧ στον πραγματικό της ρόλο, στη διαχείριση των  απορριμμάτων και την καθιστούμε πρωτοπόρα στην ανακύκλωση, βάζοντας  τέλος στο πάρτι των αναθέσεων και των συμβάσεων για ψηφοθηρικούς λόγους.

Καθιερώνουμε θεσμό για τη ναυτιλία την επόμενη χρονιά από τα Ποσειδώνια με σκοπό να καταστεί γεγονός διεθνούς εμβέλειας.
Για τους ναυτικούς μας δεν θα πω απολύτως τίποτα, παρά μόνο να έχουν  καλές θάλασσες. Για τις οικογένειες τους και τους απόμαχους εμείς δεν  θα υποσχεθούμε πράγματα που δεν αφορούν στο Δήμο. Δεσμεύομαι μετά από  διαβούλευση με τον Ιατρικό Σύλλογο για δημιουργία δημοτικού ιατρείου  που να τους εξυπηρετεί τουλάχιστον στα απαραίτητα

Φίλες και φίλοι,
Θα μου επιτρέψετε εδώ να καταθέσω ενώπιων σας και σε όλη τη Χιακή  κοινωνία τρεις προσωπικές δεσμεύσεις. Τρία προσωπικά στοιχήματα που  μπορούμε να υλοποιήσουμε:

Πρώτον: Μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας να υπάρχει νερό  ανθρώπινης κατανάλωσης στις βρύσες σε τμήματα του αστικού ιστού. Σε  κάποιους μπορεί να φαντάζει αδύνατο. Εγώ δεν είμαι καλός στα τερτίπια  της πολιτικής, δεν είμαι δικηγόρος, δεν ξέρω να βγάζω  ακτινογραφίες. 

Είμαι μηχανικός και 35 χρόνια ασχολούμαι και με αυτό το αντικείμενο.  Γνωρίζω πώς μπορεί να γίνει και θα το κάνουμε!

Δεύτερον: Άμεσα, και εφόσον με τη δική σας επιλογή αναλάβουμε τη  διοίκηση του Δήμου, διαμορφώνουμε πρόγραμμα ελέγχου όλων των σχολικών  μονάδων για θέματα ασφαλείας, καυστήρων και γενικά ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Προχωράμε σε άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειάζονται. Το πρόγραμμα ελέγχων θα είναι σταθερό και περιοδικό  ώστε να γίνει ρουτίνα στη δουλειά του δήμου και όχι δραστηριότητα του  όποτε το θυμόμαστε! Οι λογικές του «πάμε και όπου βγει» δεν έχουν θέση  στη δική μας αντίληψη! Τα παιδιά μας στους ναούς της γνώσης θα είναι 
με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια! Ασφαλίζουμε ομαδικά μαθητές και  εκπαιδευτικούς. Είναι υποχρέωσή μας! Είναι δικαίωμά τους!

Τρίτον: Μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας θα υπάρχουν παιδικές  χαρές με ειδικό εξοπλισμό για παιδιά με ειδικές ανάγκες! Κάθε νέα σχεδιαζόμενη παιδική χαρά, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, θα περιλαμβάνει και τέτοιο εξοπλισμό. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και 
ειδικά τα παιδιά δεν θα είναι με εμάς το πλάνο στις φωτογραφίες για να  φαίνεται η υποτιθέμενη ευαισθησία και φροντίδα. Οι άνθρωποι με ειδικές  ανάγκες αξίζουν περισσότερα!

Φίλες και φίλοι, έχω την τιμή να είμαστε μαζί σε μία αξιόλογη ομάδα ανθρώπων. Ενεργά  μέλη της κοινωνίας. Επαγγελματίες. Επιστήμονες. Επιχειρηματίες. 

Άνθρωποι της δουλειάς και της οικογένειας. Άνθρωποι με εμπειρία, αλλά και τη φρεσκάδα του καινούργιου.

Αυτοί που ξεκινήσαμε το 2019 όταν ενστερνιστήκαμε το πάθος του  αείμνηστου Γιώργου Καλλέργη. Αυτοί που συναντηθήκαμε στην πορεία μέχρι  σήμερα.

Άνθρωποι που κανένας δεν ζήτησε και σε κανέναν δεν προσφέρθηκε το  παραμικρό αντάλλαγμα για να είναι υποψήφιος.
Με αυτή την ομάδα σας καλώ να βάλουμε τέλος στο παλιό! Έχουμε βγει μπροστά!

Στις 8 Οκτωβρίου με τη δική σας επιλογή κάνουμε το πρώτο βήμα.

Στις 15 Οκτώβρη με τη δική σας επιλογή αλλάζουμε το δήμο

Έχουμε την ικανότητα και τη δύναμη να πάμε τη ΧΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Αξίζουμε περισσότερα!

Το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ μπορεί περισσότερα! Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Σχετικά Άρθρα