Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου για τους αγρότες και μαστιχοπαραγωγούς

Δευ, 02/10/2023 - 09:56

Στην πρόσκληση της ΕΜΧ στους συνδυασμούς να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμά τους αναφορικά για ζητήματα που αφορούν τους μαστιχοπαραγωγούς και γενικότερα τους αγρότες ανταποκρίθηκε η ΛΑΣ Χίου που σε σχετικό σημείωμά της αναφέρει:

Πολιτική για τον πρωτογενή τομέα

• Στήριξη των αγροτών μας στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και τη ΕΕ με στόχο την κατάργηση των συνεταιρισμών όπως την ΕΜΧ και τον έλεγχό τους από ιδιωτικές εταιρείες.
 
• Άμεση αύξηση των αποζημιώσεων της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ.
 
1. Κατάργηση της φορολόγησης και της τήρησης βιβλίων και στοιχείων από τους αγρότες.
 
2. Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών από καταστροφές είτε φωτιάς είτε καιρικών συνθηκών.
3. Διατήρηση της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ.
4. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του νερού.Μείωση των τιμών στα γεωργικά εφόδια και εργαλεία.
5. Προστασία της μαστίχας και των προϊόντων της από την «εισβολή» των επιχειρηματικών συμφερόντων που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών. Στήριξη της μικρομεσαίας παραγωγής, διεκδίκηση του συνόλου των αποζημιώσεων από την κυβέρνηση και σχέδιο προστασίας από πλημμύρες και πυρκαγιές.
 
6. Ολόπλευρη βοήθεια στους αγρότες για παραγωγή αγροτικών προϊόντων με στόχο την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε φρέσκα και φθηνά αγροτικά προϊόντα  και προοπτικά την εξαγωγή τους.
7. Παροχή δωρεάν τεχνογνωσίας σε όλους τους αγρότες για τη βελτίωση της παραγωγής τους, μέσω γεωπόνων που πρέπει να προσλάβει ως μόνιμο προσωπικό ο δήμος πέρα από τους υπάρχοντες στο τμήμα πρασίνου.
8. Απαίτηση να σταματήσει ο διαχωρισμός τους σε αγρότες κατά κύριο και δευτερεύον επάγγελμα, που στοχεύει στο κόψιμο των ενισχύσεων και τελικά στο να τους πετάξουν από τη γη τους.
9. Προστασία από τον εκφυλισμό της ποικιλίας του μαστιχόδενδρου από παράνομες εισαγωγές δενδρυλλίων.

10. Ένταξη των περιοχών γύρω από τα φράγματα στο πρόγραμμα απονιτροποίησης.

11. Όχι στην υπέρογκη φορολόγηση της αγροτικής γης του Κάμπου που κληρονόμησαν οι κάτοικοί του κι ενώ έχει χαρακτηριστεί από το κράτος μοναδικό οικιστικό γεωργικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο.
 
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα