Χίος, Τρίτη 25 Ιουνίου

Να αρθεί η αδικία της επιβολής τέλους επιτηδεύματος σε χωριά της Χίου

Πέμ, 11/04/2019 - 17:49
Μ. Σκούφαλος

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου απέστειλε, στις 10-4-2019,  ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μάρκος Σκούφαλος σχετικά με την επερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε χωριά της Χίου.

Στην επιστολή του αναφέρει:

 «Κύριε Πρόεδρε

Με βάση την επερώτηση του ΚΚΕ προτείνουμε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα για τα τρία χωριά μας. Ειδικότερα το Δ.Σ. θα πρέπει να στείλει αναφορά –ψήφισμα στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητά την άρση της αδικίας γι αυτά τα χωριά.

Με εκτίμηση

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μάρκος Σκούφαλος»

Ερώτηση του ΚΚΕ για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε χωριά της Χίου.

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Με τις διατάξεις του ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015» και συγκεκριμένα του άρθρο 31 παρ.3, εξαιρούνται από τη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Για την πληθυσμιακή εξαίρεση λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας.

Επίσης το έγγραφο Δ12Α 1146052 ΕΞ 2011, αναφέρει ότι για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωριών τα οποία αποτελούσαν, πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» (ν. 2539/1997), αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινότητες, και όχι ο πληθυσμός των χωριών αυτών.

Στη Χίο υπάρχουν τρία χωρία, Βουνό, Παγίδα και Μυρμήγκι, με πληθυσμό το καθένα από αυτά κάτω των 200 κατοίκων. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολού­μενους των 3 αυτών χωριών επιβάλλεται κάθε χρόνο Τέλος Επιτηδεύματος γιατί στο νόμο 2539/97, «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», είχε προηγηθεί η συνένωση των κοινοτήτων σε δήμο, με αποτέλεσμα να χάνουν το δικαίωμα εξαίρεσης.

Ανεξάρτητα από πότε έγινε η συνένωσή τους σε Δήμο τα χωριά αυτά, και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες αντίστοιχές περιπτώσεις χωριών και οικισμών σε όλη την Ελλάδα, στην ουσία δεν αποτελούν χώρους οικονομικής δραστηριότητας όπως χαρακτηρίζονται οι δήμοι αλλά με βάση τις σημερινές διατάξεις οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχο­λούμενοι στα χωριά αυτά επιβαρύνονται με ένα ακόμα «χαράτσι» με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, να ζουν στο άγχος και την ανασφάλεια, κάνοντας τη κατάσταση τους ανυπόφορη.

Έτσι και αλλιώς το τέλος επιτηδεύματος είναι ένας άδικός φόρος που πρέπει να καταργηθεί για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 €. Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική που έχει πέσει άδικα στις πλάτες των επαγγελματιών ιδιαίτερα τη τελευταία δεκαετία, με τη φορολογία από το 1ο ευρώ, τη συσσώρευση χρεών σε εφορίες και ταμεία, την καθημερινή απειλή των κατασχέσεων έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο συνολικά για την επιβίωσή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση για τις αναφερόμενες περιπτώσεις και να σταματήσει η άδικη επιβάρυνση των μικροεπαγγελματιών από ένα πρόσθετο βάρος όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος;

Οι βουλευτές

Σταύρος Τάσσος

Νίκος Καραθανασόπουλος

Διαμάντω Μανωλάκου

Μανωλης Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 25/06/2019 - 15:06

Την ψήφο των πολιτών για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, χωρίς μνημονιακούς όρους και επιτήρηση, ζήτησαν και οι υποψήφιοι της Χίου, στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος.

Οι υποψήφιοι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάσω Μιχαλοπούλου, Σέβη Πειραντάκου και Φραγκίσκος Σέργης, αναφέρθηκαν στην τετραετία διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι έγιναν πολλά θετικά βήματα ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο νυν βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης παρουσίασε το κυβερνητικό έργο για την Χίο, τα χρήματα που ήρθαν στο νησί για έργα και υποδομές που η τοπική κοινωνία ζητούσε  για σειρά ετών.

« Σε αυτές τις εκλογές ,καλούμαστε  να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσει  η Πατρίδας μας αλλά και οι ίδιες μας οι ζωές», ανέφερε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ η Βάσω Μιχαλοπούλου παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν στο χώρο της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσοι θέλουν να βγάζουν κέρδη από την εκπαίδευση».

Στις αλλαγές στο νομικό σύστημα, στον χώρο της δικαιοσύνης  αλλά και στην αναθεώρηση του συντάγματος αναφέρθηκε η υποψήφια βουλευτής Σεβη Πειραντάκου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει  το έργο της.

Στις ελαφρύνσεις που δρομολογούνται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την κατάσταση που επικρατούσε την τετραετία 2010-2014 αναφέρθηκε ο Φραγκίσκος Σέργης τονίζοντας ότι θετικά είναι και τα βήματα στον εργασιακό τομέα με μείωση της ανεργίας αλλά και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Οι υποψήφιοι του κυβερνόντος κόμματος ζήτησαν από τους πολίτες να εμπιστευτούν  τον Αλέξη Τσίπρα ,προκειμένου η χώρα να μην γυρίσει προς τα πίσω, όπως ανέφεραν.