Χίος, Δευτέρα 10 Αυγούστου

Ποια πρέπει να είναι η Κοινωνική πολιτική του επόμενου Περιφερειακού συμβουλίου

Αρθρο του Γιώργου Χάμπα
Πέμ, 16/05/2019 - 20:56

Η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι  υψηλά στην ατζέντα του επόμενου  Περιφερειακού συμβουλίου στο Βόρειο Αιγαίο.                                                                                                               Θα πρέπει να υπάρχει μία σωστή συνεργασία της Περιφερείας με τους δημάρχους των νησιών ώστε να βρίσκονται άμεσα λύσεις σε σημαντικά κοινωνικά θέματα. Είναι σημαντική η ενεργοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφερείας που είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου και η συνεργασία με τις αντίστοιχες δομές των Δήμων.           Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι δομές αυτές να συνεχίζουν να λειτουργού μετά το τέλος της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ είτε μέσω ένταξης σε νέο πρόγραμμα ή να εξεταστεί η δυνατότητα η Περιφέρεια να τις εντάξει υπό την δική της  εποπτεία. Καθώς οι συνάνθρωποι μας που ωφελούνται από αυτές θα συνεχίζουν να υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια.             Ένας σημαντικός στόχος είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία.                                                                                                                                            Είναι αρχικά αδιανόητο το 2019 να μην μπορούν οι συνάνθρωποι μας να εισέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα πρέπει η Περιφέρεια άμεσα να δημιουργήσει προγράμματα απασχόλησης, άθλησης για τα άτομα με αναπηρίες. Ώστε να σταματήσουν να είναι αποκλεισμένοι στην ίδια τους την πόλη.

Σημαντικά θέματα στα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η Περιφέρεια είναι και οι εξαρτήσεις. Ναρκωτικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν αν οι φορείς που ασχολούνται με αυτό είναι στελεχωμένοι ενώ θα πρέπει να υπάρξει μελέτη για την δημιουργία χώρων όπου οι συνάνθρωποι μας να δέχονται την σχετική βοήθεια.                                                                   Μια σημαντική εξάρτηση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι αυτής της εξάρτησης από το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Άμεση στήριξη των αρμόδιων φορέων και η δημιουργία ξενώνα στο Βόρειο Αιγαίο, ώστε να μην χρειάζονται οι γονείς πολλές φορές να καταφεύγουν αναγκαστικά στην Αθήνα.                                                                                                  Η Περιφέρεια θα πρέπει να στηρίξει ξενώνες όπως αυτές των κακοποιημένων γυναικών και να δημιουργήσει στα νησιά, για όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη. Πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους.

Η Κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας, δεν πρέπει να έχει ούτε κομματική ταυτότητα ούτε χρώμα, θα πρέπει να έχει ένα ενιαίο μέτωπο στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προς όφελος των ανθρώπων αυτών. Θα πρέπει να μην έχει συγκεκριμένο ορίζοντα αλλά το επόμενο Περιφερειακό συμβούλιο να βάλει τα θεμέλια και σταδιακά τα επόμενα Περιφερειακά συμβούλια να προσθέτουν τα επόμενα λιθαράκια στην κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Χάμπας Γιώργος                                                                                                                     Κοινωνιολόγος                                                                                                                                            Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου                                                                                           ΄΄ Ο Άλλος Δρόμος’’                                                                                                                                  Με τον Στράτο Γεώργουλα

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 11/07/2019 - 15:40

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν σε ένα έντονα πολωτικό κλίμα. Παρ’ όλα αυτά το Κίνημα Αλλαγής κατόρθωσε να αυξήσει τη δυναμική του στη Χίο πλησιάζοντας τους 5.000 ψήφους και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε ειλικρινά.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό, ολοκλήρωση υποδομών τουρισμού και οικονομία ήταν τα θέματα που πρόβαλα προεκλογικά και έκανα γνωστά σε όλους τους πολίτες μας.

Γι’ αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε.

Ανάλογες δεσμεύσεις για τα ανωτέρω θέματα έχουν γίνει και από νεοεκλεγέντες αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοy Κοινοβουλίου. Οι νησιώτες μας περιμένουν να γίνουν πράξη.

Εξάλλου δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η Χίος έχει περιέλθει δυστυχώς σε δίνη και οι ευθύνες είναι μεγάλες.

Πολύδωρος Λαμπρινούδης