Σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους του νησιού: Κραυγή αγωνίας για τα οξυμένα προβλήματά τους.

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Δευ, 15/04/2019 - 21:10

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου πραγματοποίησε στις 13-4-2019 συνάντηση-σύσκεψη στο Δημαρχείο με τους κτηνοτρόφους του νησιού. Τη σύσκεψη άνοιξε ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μάρκος Σκούφαλος, ενώ παραβρέθηκαν τα στελέχη και υποψήφιοι της παράταξης στο Δήμο Χίου Κλαίρη Κωστάλα και Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης. Παρόντες ήταν το προεδρείο των κτηνοτρόφων συνοδευόμενοι από συναδέλφους τους.

Αφού ακούστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και τα οποία αφορούσαν τους αγροτικούς δρόμους, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις μάντρες, το νερό, τα ενοίκια του δήμου, τις επιδοτήσεις, τους φόρους και την κτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών, κατέληξαν δείχνοντας την αγανάκτησή τους: Από το δήμο και τη διοίκησή του δε θέλουμε να μας λύνει προβλήματα, αλλά να μη μας δημιουργεί κι άλλα.

Τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο επικεφαλής της εξήγησαν, ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ επιδιώκουν να εξαλείψουν το μικρό κλήρο προς όφελος των επιχειρηματιών είτε στη γαλακτοβιομηχανία, είτε στην κρεατοπαραγωγή γι αυτό και πιέζουν τους κτηνοτρόφους στις τιμές και στο κόστος παραγωγής, ώστε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα οι μικροπαραγωγοί και να μείνει ελεύθερο το πεδίο. Άλλωστε είναι γνωστό πώς οι τιμές σε γάλα και κρέας καταλήγουν υπερδιπλάσιες στον καταναλωτή, ενώ οι παραγωγοί δεν καλύπτουν ούτε το κόστος.

Τους εξηγήθηκε ότι μια δημοτική αρχή που ακουμπά στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, οφείλει να ενισχύει με τα έργα της το επάγγελμά τους και την πρωτογενή παραγωγή τους, αντί να τους αντιμετωπίζει μόνο φοροεισπακτικά ως προς τα υπόστεγα ή τις στάνες τους, δημιουργώντας τις υποδομές εκείνες που είναι απαραίτητες για να ελαφρυνθεί το ούτως ή άλλως δύσκολο επάγγελμά τους. Φυσικά, η σημερινή δημοτική αρχή έχει συγκεκριμένο έργο, που δεν έχει καμιά σχέση με τα παραπάνω και το γνωρίζουν και οι ίδιοι, όπως γνωρίζουν ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ποτέ δεν ψήφισε αυτές τις πολιτικές που είτε τους ανάγκασαν να νομιμοποιήσουν υπόστεγα που δεν τους ανήκουν επί της ουσίας είτε να τα δημοπρατούν και να τα πληρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Για την υπερβόσκηση ως αντικειμενικό πρόβλημα αναφέρθηκε, ότι δεν αφορά μόνο στους ίδιους και στις όποιες ευθύνες τους, αλλά κυρίως την πολιτεία και την εκάστοτε κυβέρνηση που δεν οριοθετεί σωστά τα βοσκοτόπια, διαχειρίζεται στρεβλά τα δάση ή τις αναδασωτέες περιοχές και σπρώχνει στην ουσία τους κτηνοτρόφους κάτω από την πίεση της αύξησης του κόστους στην παρανομία.

Προτάθηκαν και τους παραδόθηκαν εκ μέρους μας τα ακόλουθα ως γενικοί άξονες πάλης των κτηνοτρόφων:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Προκειμένου να ζουν αξιοπρεπώς και να υπάρχει συνέχεια στην απασχόλησή τους, οι τιμές αυτές να αφήνουν εισόδημα.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, καθώς και του ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλου φόρου σε σπίτια και χωράφια, προκειμένου να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο τους εισόδημα.
  • Άμεση ανάληψη της ευθύνης από το κράτος για σήμανση, εμβόλια και ελέγχους στα ζώα.
  • Αποζημίωση του 100% των απωλειών τους από τον ΕΛΓΑ είτε αφορά το ζωικό κεφάλαιο είτε την παραγωγή.

Κατάργηση των περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις και παράλληλη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Για τα ειδικά προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους αρχικά, δόθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση οι εξής προτάσεις:

o Τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων, της βατότητας τους με τσιμέντο όπου απαιτείται, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι από τους κτηνοτρόφους.

o Παροχή ρεύματος στις μάντρες που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο, για βελτίωση των συνθηκών ζωής των κτηνοτρόφων και προστασία των ζώων και των προϊόντων τους.

o Συμβολικό τίμημα για τη χρήση στις μάντρες.

o Δίκτυο ύδρευσης με τιμολογιακή πολιτική που αρμόζει σε επαγγελματίες και όχι σε εφοπλιστές.

o Ανταπόδοση των χρημάτων που εισπράττει έναντι ενοικίων ο Δήμος από τους κτηνοτρόφους.

o Αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και των ζημιών σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και σύλλογο κτηνοτρόφων.

o Ανανέωση της χλωρίδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση.

 

Η σύσκεψη έληξε με την παρότρυνση του επικεφαλής της παράταξης και υποψηφίου Δημάρχου Μ. Σκούφαλου για αγώνες και διεκδικήσεις εκ μέρους των κτηνοτρόφων στα δίκαια αιτήματα τους, δίνοντας τους μοναδική υπόσχεση ότι η παράταξή μας θα σταθεί στο πλευρό τους με την προϋπόθεση να σηκωθούν όρθιοι στο μετερίζι του δίκιου τους.

 

 

Σχετικά Άρθρα