«Αλλάξαμε τη Μόρια, η Λέσβος είναι καλύτερη, στηρίξαμε το Βόρειο Αιγαίο»

Στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λέσβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Παρ, 12/05/2023 - 13:16

«Μια διαφορετική καλύτερη από το 2019 Λέσβο» είπε ότι επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το πρώην ΚΥΤ της Μόριας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί. Όπου συμμετείχε στην παρουσίαση της αξιοποίησης του χώρου που αγοράστηκε από το Δήμο Μυτιλήνης με χρηματοδότηση του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου στα πλαίσια της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

«Έρχομαι σε μια Μόρια που λειτούργησε ως κολαστήριο με πάνω από 20.000 ανθρώπους και πλέον δεν υπάρχει. Τήρησα την υπόσχεση μου, ξεπεράσαμε τα εμπόδια, ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προστατεύσαμε τα σύνορα μας από ξηράς και θαλάσσης αποδεικνύοντας ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε. Από 600.000 άτομα που πέρασαν από το νησί την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε στα χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μόλις στις 10.000» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια «κλείσαμε εκκρεμότητες, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα και στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες».

Από πλευράς του ο κ. Νότης Μηταράκης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στο πρώην ΚΥΤ, όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Παράλληλα μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. «Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις. 65 εκ. μέσω του Ταμείου και 47 εκ για αποζημιώσεις και δημοτικά τέλη. Στο βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατομμύρια μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027», είπε ο κ. Μηταράκης. Και κατέληξε αναφέροντας: «Με χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα σε μια καλύτερη Λέσβο. Όπου η Μόρια ανήκει πλέον στο Δήμο Μυτιλήνης, για να διαμορφωθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως ήδη έγινε στις 7 Μαΐου του 2021 με την παράδοση στο Δήμο Μυτιλήνης, της έκτασης στο Καρα Τεπέ. Όπως ήδη πράξαμε, παρουσία σας, στο Βαθύ Σάμου, στον Ελαιώνα στην Αθήνα. Εδώ στην Λέσβο κλείσαμε ήδη τις καταλήψεις και τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Αντιμετωπίσαμε, στη Μόρια, τον εμπρησμό του Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς θύματα, εν μέσω πανδημίας. Οργανώνοντας μέσα σε λίγες ημέρες, προσωρινό χώρο φιλοξενίας. Με σαφώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και, κυρίως, καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους ωφελούμενους, τους εργαζομένους μας και την τοπική κοινωνία. Χώρος, στο Μαυροβούνι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Λέσβο, από του χρόνου.

Ας σημειωθεί ότι στο χώρο του πρώην ΚΥΤ σχεδιάζεται η κατασκευή σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.Στο σημερινό πρώτο σταθμό του Πρωθυπουργού στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας παραβρέθηκε και χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα stonisi.gr

Σχετικά Άρθρα