ΑΔΕΔΥ Χίου και Συνταξιούχοι ΕΦΚΑ για την Ημέρα της Γυναίκας

Κυρ, 07/03/2021 - 16:54

Ανακοινώσεις για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εξέδωσαν η Ε. Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, συνδέοντας το χθες με το σήμερα και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Επισυνάπτονται οι ανακοινώσεις τους:

Ν.Τ. Χίου  ΑΔΕΔΥ: Σπάμε τη σιωπή

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις φοιτήτριες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας.

Η ΕΓ του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει με όλες της  τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Το θερμοκήπιο για τα αποκρουστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.

Δυναμώνουμε τη “φωνή” μας:

• Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά. 

• Για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας της “μιας νόσου”, υποστελεχωμένο, στο οποίο οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.

• Για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς, των ΜΜΜ, των σχολείων, σε χώρους διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας

• Για την ανασφάλεια των χρεών, των απλήρωτων λογαριασμών και με την αγωνία των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας για τους αυτοαπασχολούμενους/ες.

• Για την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα σχολεία και οι σχολές παραμένουν “ανοχύρωτα”.

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία!

Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να στηρίξουν την κερδοφορία των εχόντων και κατεχόντων, την  ολιγαρχία του πλούτου. Για να δουλεύουμε άντρες και γυναίκες  10ωρα και την Κυριακή, να “αμειβόμαστε” με ρεπό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν τις ζωές μας. Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Το είδαμε ολοζώντανα μέσα στην πανδημία. Το βλέπουμε στο νησί μας με την αλυσίδα LIDLπου οι εργαζόμενες /οι είναι έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας, η διασπορά είναι αποδεδειγμένη και η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες.

Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας!

Διεκδικούμε:

• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

• Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

• Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

• Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.  Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών.

Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

 

 

Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου: Η αγανάκτηση και η οργή να γίνει διεκδίκηση

"Συναδέλφισσες και συνάδελφοι συνταξιούχοι,το Σωματείο μας  τιμά την 8η Μάρτη ,την ιστορική επέτειο του 1857,που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Ν.Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία για καλύτερες συνθήκες εργασίας,λιγότερες ώρες  δουλειάς,ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών και δέχτηκαν την αδυσώπητη επίθεση της αστυνομίας.

Στον ένα χρόνο της πανδημίας αντιμετωπίζουμε την βαρβαρότητα της κυβέρνησης και της Ε.Ε χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, της Π.Φ.Υ μετρώντας θύματα.

Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου διότι η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση και να προσλάβει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το υπάρχον προσωπικό δε, είναι στα όρια της εξάντλησης σωματικά και ψυχικά.

Περιμένει πότε θα ευαρεστηθούν τα μονοπώλια να στείλουν εμβόλια.Για τα δεινά που περνάμε τα ανάγουν όλα στην ατομική ευθύνη,είμαστε υπεύθυνοι αν νοσήσουμε,αν πνιγούμε στην πλημμύρα,αν καούμε στη φωτιά αν αν, αν… όλα αυτά γιατί η προστασία του λαού θεωρείται κόστος,άσχετα αν όλος αυτός ο πλούτος παράγεται από εμάς και δεν είναι για μας.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, να μη μας γίνει συνείδηση ότι έτσι θα πορευόμαστε με όλο και πιο λίγα δικαιώματα,αλλά η αγανάκτηση και η οργή να γίνει διεκδίκηση.

Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί πριν και κατά την πανδημία στο ακέραιο.

 

 

Σχετικά Άρθρα