Ακόμα να φτιάξουν τα δάκτυλα του Κοραή; Από το... 1966.

Σαν χρονογράφημα από τον Δημήτρη Τσεσμετζή
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 26/02/2022 - 09:36

«Ακόμα να φτιάξουν τα δάχτυλα του Κοραή; Από το 1966»; Αναφέρει σε τίτλο στο χρονογράφημα του ο Δημήτρης Τσεσμετζής και σημειώνει:

...«Τότε που ο -συγχωρεμένος- σκανταλιάρης μαθητής τού Γυμνασίου Αρρένων Χίου Ματθαίος Κοράκης, τσατισμένος που είχαμε 7άρα, όταν σχολάσαμε πλησίασε το άγαλμα του Αδαμάντιου Κοραή και τον ρώτησε... "Εσύ που είσαι μορφωμένος, είχατε 7άρες στα χρόνια σου; Σηκώνατε τόσο βαριές τσάντες; Δές πόσο βαριά είναι!"...

Και του βάζει την τσάντα του στα μαρμάρινα δάχτυλα, που δεν άντεξαν  τόσο βάρος, με αποτέλεσμα να κοπούν ο αντίχειρας και ο δείκτης! 

Ένα ωχ λύπης βγήκε από τα στόματά μας, ενώ ο Μαθέος ψέλισε "Καλά έλεγαν ότι ήσουν ασθενικός στο σώμα!"   

Αποτέλεσμα, να αποβληθεί ως ανεπιθύμητος από το Αρρένων, να του χαλάσει η διαγωγή από κοσμιοτάτη σε κοσμία και να συνεχίσει στο γυμνάσιο του Βροντάδου!     

Περνώντας λοιπόν μπροστά από το άγαλμα του Κοραή, για να πάω στη βιβλιοθήκη, όχι για να μαζέψω χορτάρια (έχετε δεί πως είναι το βοτσαλωτό από τσόχους); Αλλά για μιά μελέτη που ήθελα να κάνω, θυμήθηκα το γεγονός και κοιτώντας τα δάχτυλά του, είδα ότι ακόμα λείπουν!

(Εκτός αν ξανάσπασαν!)    

Για τα... χορτάρια, δεν μέμφομαι κανέναν...  Εδώ τσόχες -αλλά και πευκάκια - βγαίνουν και κάτω από άσφαλτο, όταν δεν γίνει όπως πρέπει η ασφαλτόστρωση, αλλά και καπαριές θα ξαναφυτρώσουν στο Κάστρο σε ένα χρόνο μετά τον καθαρισμό του από τις παλιές καπαριές και τον καλλωπισμό των τειχών του!... Δεν θα φυτρώσουν στο βοτσαλωτό; 

Το μόνο που μπορώ να αναφωνήσω είναι... ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!  

Και ένα άλλο μπράβο στους εργαζόμενους μέσα στη βιβλιοθήκη για την εύρυθμο λειτουργία της».

Σχετικά Άρθρα