Χίος, Τρίτη 21 Μαΐου

Αναγκαίος αλλά σε σωστή βάση ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέα Καραμούζο, με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπ. Υγείας "δωρεάν εξετάσεις"
Παρ, 22/03/2019 - 16:20

 

Να είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή να αποτελεί την αρχή για την αλλαγή των δεδομένων όσον αφορά τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά; Ο λόγος για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, να διαθέσει ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, προκειμένου παιδιά από 6 έως 12 ετών να επισκέπτονται δωρεάν ιδιώτες οδοντιάτρους, προκειµένου να κάνουν µία σειρά προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες στα δόντια τους.

Γνώστης του θέματος ο Ανδρέας Καραμούζος, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ότι καταρχήν είναι θετική η πρόθεση για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου στα παιδιά, όμως θα πρέπει να γίνει σε σωστή βάση και όχι πρόχειρα.

Σε πρώτη φάση το προβλεπόμενο κονδύλι είναι αρκετά μικρό (εκτιμάται ότι αναλογούν ανά παιδί 40 με 60 ευρώ, για να καλυφθούν φθορίωση, καθαρισμός, σφράγισμα), ενώ οι οδοντίατροι δεν επιθυμούν α συνάψουν – λόγω αφερεγγυότητας- οποιαδήποτε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούσαν να γίνονται οι έλεγχοι και οι θεραπείες στα παιδιά και στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ, αντιπροτείνουν οι οδοντίατροι και σύμφωνα με τον Ανδρέα Καραμούζο οι ίδιοι επιθυμούν έναν ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο, ζητώντας ότι αποφασιστεί να εφαρμοστεί με την προοπτική διάρκειας και όχι με προχειρότητα και βιασύνη – ίσως λόγω και των επερχόμενων εκλογών- όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι πανελλαδικά οι οδοντίατροι μέσω της Ομοσπονδίας τους διεκδικούν το 5% των δαπανών για την υγεία να διοχετεύονται για την οδοντιατρική υγεία, έχοντας ως δεδομένο ότι σήμερα η ελληνική οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον 35% των δαπανών για την υγεία για οδοντιατρική κάλυψη, η οποία πλέον για τους περισσότερους δεν γίνεται σε προληπτική βάση, αλλά όταν πλέον υπάρξει πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 21/05/2019 - 13:55

Κρεμασμένος από ένα δέντρο στο Άγιο Γάλας βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι 74χρονος ομογενής των ΗΠΑ, ο οποίος διέμενε στο χωριό.

Τον 74χρονο εντόπισαν κάτοικοι του χωριού και ήδη έχει ενημερωθεί η Αστυνομία που θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα σ’αυτές τις περιπτώσεις.