Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Αναγκαίος αλλά σε σωστή βάση ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέα Καραμούζο, με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπ. Υγείας "δωρεάν εξετάσεις"
Παρ, 22/03/2019 - 16:20

 

Να είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή να αποτελεί την αρχή για την αλλαγή των δεδομένων όσον αφορά τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά; Ο λόγος για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, να διαθέσει ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, προκειμένου παιδιά από 6 έως 12 ετών να επισκέπτονται δωρεάν ιδιώτες οδοντιάτρους, προκειµένου να κάνουν µία σειρά προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες στα δόντια τους.

Γνώστης του θέματος ο Ανδρέας Καραμούζος, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ότι καταρχήν είναι θετική η πρόθεση για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου στα παιδιά, όμως θα πρέπει να γίνει σε σωστή βάση και όχι πρόχειρα.

Σε πρώτη φάση το προβλεπόμενο κονδύλι είναι αρκετά μικρό (εκτιμάται ότι αναλογούν ανά παιδί 40 με 60 ευρώ, για να καλυφθούν φθορίωση, καθαρισμός, σφράγισμα), ενώ οι οδοντίατροι δεν επιθυμούν α συνάψουν – λόγω αφερεγγυότητας- οποιαδήποτε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούσαν να γίνονται οι έλεγχοι και οι θεραπείες στα παιδιά και στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ, αντιπροτείνουν οι οδοντίατροι και σύμφωνα με τον Ανδρέα Καραμούζο οι ίδιοι επιθυμούν έναν ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο, ζητώντας ότι αποφασιστεί να εφαρμοστεί με την προοπτική διάρκειας και όχι με προχειρότητα και βιασύνη – ίσως λόγω και των επερχόμενων εκλογών- όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι πανελλαδικά οι οδοντίατροι μέσω της Ομοσπονδίας τους διεκδικούν το 5% των δαπανών για την υγεία να διοχετεύονται για την οδοντιατρική υγεία, έχοντας ως δεδομένο ότι σήμερα η ελληνική οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον 35% των δαπανών για την υγεία για οδοντιατρική κάλυψη, η οποία πλέον για τους περισσότερους δεν γίνεται σε προληπτική βάση, αλλά όταν πλέον υπάρξει πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 18:12

 

             Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στραμμένη σ’ ένα νησί, με το οποίο μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί χιλιετιών. Σ’ ένα νησί που 79 χρόνια πριν έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην εποποιία της Ελληνικής Ιστορίας, με τη Μάχη της Κρήτης να αποτελεί κομβικό σημείο στην έκβαση για την έναρξη των νικητήριων αγώνων και της Λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Μιας Μάχης – συμβόλου θάρρους, τόλμης, αντίστασης, ηρωισμού και αυτοθυσίας για τις υπέρτατες Ελληνικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας. Με την μακραίωνη παράδοση Αντίστασης σε κάθε κατακτητή και το αδούλωτο πνεύμα τους οι Κρήτες, με τη συνεργασία των συμμαχικών δυνάμεων, υπερασπίστηκαν με παλλαϊκή  αντίσταση, τη γη που τους γέννησε, αναδεικνύοντας σε σύμβολο την κρητική λεβεντιά και αφήνοντας άφωνη την οικουμένη.

Βαρύ το τίμημα της αψήφισης της τρομερής ισχύος των Γερμανών αντιπάλων που πλήρωσαν τα αδέρφια μας, τα οποία πολέμησαν με επίγνωση των συνεπειών της ηρωικής πράξης τους, αλλά και με βαθιά χαραγμένο στο νου και στην καρδιά τους το χρέος τους να υπερασπισθούν με κάθε θυσία, ατρόμητοι στη λάμψη του μαχαιριού του επιδρομέα, τον τόπο των προγόνων τους.

 

 

                 «Χωρίς νεκρούς η λευτεριά, ζάλο η παντέρμη δεν κάνει

                γιατί εκείνη βρίσκεται, στου τουφεκιού την κάνη»,

                          έγραψε ο ποιητής.

 

 

Αν και η φετινή συγκυρία δεν επέτρεψε στο Σύλλογο Κρητών Χίου, με τον οποίο ανοίγουμε ένα  κύκλο συνεργασίας, να τιμήσει όπως άρμοζε τη Μνήμη των ηρωικών πεσόντων Κρητών στην ηρωική εκείνη Μάχη, θεωρούμε υποχρέωση μας να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, έστω και δια των λόγων, όλους εκείνους που με την απαράμιλλη γενναιότητά τους μας υπενθυμίζουν τις δικές μας ευθύνες, ιδιαίτερα στους αβέβαιους και επικίνδυνους καιρούς μας, για την προστασία των δημοκρατικών αξιών και την ειρήνη που πρεσβεύει το διεθνές δίκαιο.

 

Αιωνία τους η μνήμη! Αθάνατοι!

 

 

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ με σεβασμό.

 

 

 

Παντελής Μπουγδάνος

Αντιπεριφερειάρχης Χίου