Χίος, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

Αναγκαίος αλλά σε σωστή βάση ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέα Καραμούζο, με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπ. Υγείας "δωρεάν εξετάσεις"
Παρ, 22/03/2019 - 16:20

 

Να είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή να αποτελεί την αρχή για την αλλαγή των δεδομένων όσον αφορά τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά; Ο λόγος για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, να διαθέσει ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, προκειμένου παιδιά από 6 έως 12 ετών να επισκέπτονται δωρεάν ιδιώτες οδοντιάτρους, προκειµένου να κάνουν µία σειρά προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες στα δόντια τους.

Γνώστης του θέματος ο Ανδρέας Καραμούζος, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ότι καταρχήν είναι θετική η πρόθεση για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου στα παιδιά, όμως θα πρέπει να γίνει σε σωστή βάση και όχι πρόχειρα.

Σε πρώτη φάση το προβλεπόμενο κονδύλι είναι αρκετά μικρό (εκτιμάται ότι αναλογούν ανά παιδί 40 με 60 ευρώ, για να καλυφθούν φθορίωση, καθαρισμός, σφράγισμα), ενώ οι οδοντίατροι δεν επιθυμούν α συνάψουν – λόγω αφερεγγυότητας- οποιαδήποτε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούσαν να γίνονται οι έλεγχοι και οι θεραπείες στα παιδιά και στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ, αντιπροτείνουν οι οδοντίατροι και σύμφωνα με τον Ανδρέα Καραμούζο οι ίδιοι επιθυμούν έναν ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο, ζητώντας ότι αποφασιστεί να εφαρμοστεί με την προοπτική διάρκειας και όχι με προχειρότητα και βιασύνη – ίσως λόγω και των επερχόμενων εκλογών- όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι πανελλαδικά οι οδοντίατροι μέσω της Ομοσπονδίας τους διεκδικούν το 5% των δαπανών για την υγεία να διοχετεύονται για την οδοντιατρική υγεία, έχοντας ως δεδομένο ότι σήμερα η ελληνική οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον 35% των δαπανών για την υγεία για οδοντιατρική κάλυψη, η οποία πλέον για τους περισσότερους δεν γίνεται σε προληπτική βάση, αλλά όταν πλέον υπάρξει πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 16/09/2019 - 06:36

H ιστορική διαδρομή της Εμπορικής Σχολής Χίου ξεκινά από τό 1792...1889 από τόν Γυμνασιάρχη Γεώργιο Ι.Ζολώτα καί συγκεκριμένα από τό 1889 πού πρότεινε να ενταχθούν στο πρόγραμμα μαθήματα Λογιστικής, καταστιχογραφιας ,Αριθμητική, Εμπορευματολογια , Επιστολογραφία , Ναυτική ,ξένες γλώσσες ( Γαλλική Τουρκική Αγγλική ) στο Ιστορικό Γυμνάσιο Χίου !

Στις 11 ΙΟΥΛΊΟΥ 1902 αποφασίζεται η ίδρυση Εμπορικού Τμήματος με ξεχωριστό πρόγραμμα ! Τό 1902-03 λειτουργεί ή Α τάξη. Από τό 1906--07 φοιτούν 60 μαθητές με Γυμνασιάρχη τόν Ν.Γ. Παππάδακη. Τό 1912 απελευθερώνεται ή Χίος! Τό 1915 ιδρύεται καί λειτουργεί με 50 μαθητές η Εμπορική Σχολή Χίου- Οικονομικό Γυμνάσιο . Αυτό γίνεται με δωρεά 120.000 γαλλικών φράγκων από τόν πρώτο εφοπλιστή πού ίδρυσε ναυτιλιακό γραφείο στο Λονδίνο Γεώργιο Ζωρζη Μιχαληνό. Τό κτίριο της οδού Μιχαλων 5 θεμελιώθηκε το 1927 την ίδια ημέρα πού έγιναν τά αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Κανάρη στον Δημοτικό κήπο της Χίου καί ολοκληρώθηκε το 1930 καί ενισχύθηκε καί με άλλα κληροδοτήματα καί δωρεές όπως τού Ανδρέα Συγγρού !

Ή Εμπορική Σχολή Χίου είχε υψηλό επίπεδο μόρφωσης και οι περισσότεροι μαθητές εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στην ΑΣΣΟΕ. Διέθετε τά καλύτερα χημικά εργαστήρια της Ελλάδας στον τομέα της κατεργασίας δερμάτων ! Πρώτος Διευθυντής της από το 1917 έως τό 1935 ό μαθηματικός Νικόλαος Μελέκος . Ή Εμπορική Σχολή Χίου αρχικά στεγάστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων όταν δε μεγάλη φωτιά τό 1929 κατέστρεψε ολοσχερώς το αρχείο της καί μέρος τού κτηρίου στεγάστηκε προσωρινά στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρρένων . Από τό 1970 τήν θέση στην εκπαίδευση αρχίζουν τά Δημόσια κατώτερα... Τεχνική Σχολή, Μέση Τεχνική Σχολή κ.λ.π.

Από τό 1977 ιδρύονται τα Επαγγέλματα Λύκεια με διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης με τά Κ.Ε.Τ.Ε.  με τά ΤΕΛ τά ΕΠΑΛ το ΣΕΚ και σήμερα λειτουργεί ως 1ο ΕΠΑΛ--1ο Σ.Ε.Κ. όπου κτυπά ή καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Χίο !

Ευτυχώς ήμουν  από τούς τυχερούς πού αποφοίτησα από τήν Εμπορική Σχολή Χίου γιατί  πραγματικά είχε μεγάλο επαγγελματικό μορφωτικό επίπεδο Πανεπιστημιακού κύρους ! Ο ΕΡΜΉΣ είναι τό πρώτο τεύχος του περιοδικού πού έχει εκδοθεί ! Στις φωτογραφίες οι δύο από τούς Γυμνασιάρχες πού είχαμε ο Μιχάλης Πουτούς ή Πιτίδης καί ό Αθανάσιος Τσιλίμης μαζί με τίς συμμαθήτριες καί συμμαθητές μου πού αποφοιτησαμε τό 1965 .

Χίος ξημέρωμα της 16 Σεπτεμβρίου 2019 Ένας Συναισθηματικά ονειροπόλος ακόμη μαθητής μετά από 54 χρόνια αποφοίτησης!

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης