Απαγόρευση καύσης από τις 15 Απριλίου;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΟΓΩ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
Ακούστε το ηχιτικό
Δευ, 08/04/2024 - 12:10
Ηχητικό απόσπασμα: 

Την πρόταση η φετινή αντιπυρική περίοδος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου να ξεκινήσει νωρίτερα, από τις 15 Απριλίου, αντί της 1ης Μάϊου, υπέβαλλαν οι τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες στην περιφερειακή διοίκηση Boρείου Αιγαίου, αναμένοντας πλέον την απόφαση του Αρχηγείου.

Όπως είπε στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Σταύρος Καπελλαρίδης, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανομβρία επιβάλλουν να ληφθούν νωρίτερα μέτρα.

Επειδή η απόφαση -αν ληφθεί- θα πρέπει να δημοσιευθεί και σε ΦΕΚ, είναι θέμα 24ωρων να γίνει η σχετική ανακοίνωση, οπότε όσοι έχουν καθαρίσει αγρούς και έχουν κλαδέματα και χόρτα για κάψιμο θα πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα τις εργασίες τους, γνωρίζοντας βεβαίως ότι μέχρι και αύριο 9 Απριλίου ισχύει η απαγόρευση καύσης που ανακοινώθηκε το προηγούμενο διήμερο, λόγω και της μεγάλης φωτιάς που σημειώθηκε στην Κρήτη.

Εννοείται βεβαίως ότι η καύση πρέπει να είναι ελεγχόμενη, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας που συνοψίζονται στα παρακάτω:

• Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
• Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κ.λπ.).
• Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κ.λπ.).
• Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.

Σχετικά Άρθρα